Bisiklete Başlamadan Bilinmesi Gereken 10 Şey

Bisiklete Başlamadan Bilinmesi Gereken 10 ŞeyBisiklet yarışları izliyor ya da çocukken fırtına gibi pedal çevirdiğinizi hatırlıyordunuz ama bu sporu yapmayı hiç düşünmemiştiniz. Bir gün fikir değiştirdiniz ve iyi bir bisiklet...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 27 Şubat 2021, 19:08:16 - Gösterim: 1,146

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bisiklete Başlamadan Bilinmesi Gereken 10 Şey

Bisiklete Başlamadan Bilinmesi Gereken 10 Şey



Bisiklet yarışları izliyor ya da çocukken fırtına gibi pedal çevirdiğinizi hatırlıyordunuz ama bu sporu yapmayı hiç düşünmemiştiniz. Bir gün fikir değiştirdiniz ve iyi bir bisiklet alıp kendinizi sahil yollarına ve yokuşlara sürdünüz. O gün ve sonraki dönemde bilmediğiniz çok şey olduğunu fark edeceksiniz!




Tempo! Tempo! Tempo!

Bisiklet sporunda ilk prensip tempodur. En az yarım saat boyunca, dakikada minimum 70 pedal çevirmiyorsanız spor yapmış sayılmazsınız. Vücut yarım saat sonunda enerji ihtiyacı için bünyedeki şekerleri ve yağları parçalamaya başlar. Bir, hatta bir buçuk saatlik sürüşler günlük spor için etkilidir. Diğer taraftan haftada dört, beş gün bisiklete binerseniz bir sonraki sürüşü yapmamak için bahane uydurmamaya başladığınızı göreceksiniz! Şehir içinde bir yerden bir yere bisikletsiz gitmek zor gelmeye başlayacak. Ne kadar sık bisiklete binerseniz, o kadar çok seversiniz.



Sabah erken kalkmak gerekiyormuş

Büyükşehirlerden birinde yaşıyorsanız bilmelisiniz ki sabahın beş buçuğunda kalkıp pedal çevirmek durumundasınız. Akşamüstü saatlerine doğru artan trafikte sürekli dur kalk yaparak temponuzu bozacaksınız, otobüs ve minibüslerin egzozlarından çıkan "temiz havadan" kurtulamayacaksınız. Beş buçukta kalkın, yediye dek sürebildiğiniz kadar sürün!


İçkiye paydos

Sabah erken kalkmak iyidir ama bir şartla: Sürüş yapacağınız sabahın akşamında içki içmemelisiniz. Alkol dehidrasyon yaratır. Uyandığınızda susuz bedeninize, baş ağrısı ve mide bulantısı eklendiyse o sabah bisiklete binemezsiniz. O keyfinizi başka akşamlara ayırın.



Kuru üzüm ve fındıkla aşk

Sürüşten önce küçük bir avuç kuru üzüm ve fındığı ağzınıza atarsanız "jet yakıtı"nı deponuza koymuş olursunuz. Kuru üzümdeki şeker çabuk parçalanıp vücuda ilk andan ihtiyaç duyduğu enerjiyi verir ama kısa bir süre sonra bu etki yok olur, dahası geriye aşırı yorulmuş bir beden kalır. İşte fındık ve benzeri kuru yemişler de o dakikada devreye girer yeni geç yüklemeyi yapar. Ve müjde! Zararlı yiyecek içecekler arasındaki kola bisikletçiler için birebirdir! İçindeki şeker ve kafein sayesinde yorulan bisikletçilerin derdine derman olur. Haydi yine iyisiniz.


Bisiklet grupları

Bisikleti bilmeyenler bu sporun takım sporu olduğundan habersizdir. Profesyonel yarışlarda pelaton olarak tabir edilen ana grupla hareket eden bir sporcu, yarışın sonlarında tek başına kaçış yapan bisikletçilerden rüzgardan korunarak yüzde 40'a varan oranlarda daha az enerji harcar. Özellikle hafta sonu sabahları, sahil yollarında birçok bisiklet grubu sürüş yapıyor. Birçoğu internet üzerinden haberleşerek kuruluyor. Oradan ulaşamazsanız erketeye yatın, birinin peşine takılın.


Strava

İşi ilerlettiniz, belli rotalar oluşturdunuz ama temponuzun başkalarıyla kıyaslamasını yapamıyorsunuz. İşte bu noktada "strava" devreye giriyor. Koşucular ve bisikletçiler için oluşturulan bu uygulamayı akıllı telefonunuza indirdiğinizde hem sürüş yaptığınız rotalarınızı, derecelerinizi görebiliyor hem de daha önceden oluşturulmuş segmentlerde diğer bisikletçilerin performansını görüp kıyaslama yapabiliyorsunuz. Strava'yı kullanıp kendiniz ve başkalarıyla bir şekilde yarıştıkça çok daha iyi bir seviye çıkabileceğinizi bilmelisiniz.


Hep daha iyi bisiklet

Spor yapmak amacıyla bir bisiklet aldığınızda 500 euro gibi bir paraya kıyarken zorlanmış olan siz, bir bakmışsınız 2000 euroluk bisikletleri alma hesapları yapıyor, karbon kadronun nimetlerini okuyup köşedeki alüminyum bisikletinize pis pis bakıyorsunuz. Bu iş böyledir, bir bisiklet alan mutlaka başka bisikletler de alacaktır!


Bu nasıl pedal böyle?

Bisikletinizi hızlandırmak, daha rahat sürüşler için ufak tefek değişiklikler yapmanız mümkün. Özellikle tırmanış yapan bisikletçiler bisikletlerinin hafif olması için çaba gösterir. Bu yüzden gereksiz kalın lastiklerden, çok da elzem olmayan ayaklıklardan, hatta çamurluklardan bile uzak durur. Daha güçlü pedal çevirmek için kilitli pedal alabilir, bunları bisiklet ayakkabılarıyla kullanabilirsiniz. Tabii ilk başlarda ani duruşlarda ayağınızı pedaldan çıkaramayıp olduğunuz yere düşeceğiniz garanti.

Ne? Tayt mı giymeliyim?

Maksimum performansa ulaşmak ve bedensel olarak zarar görmemek için bisiklet taytı giymelisiniz. Selenin yaratacağı tahrişi önlemek için özel pedi bulunan bu taytların hem kısası hem uzunu bulunur ve inanılmaz rahatlık verir. Tabii kask takmanız, eldiven giymeniz, fosforlu kıyafetler tercih etmeniz, rüzgar, toz ve sineğe karşı gözlük takmanız gibi detaylar da sırada...


Köpekler

Sabah erken bisiklete binmek güzel ama bir de dert var. Sokak köpekleri! Yokuş aşağı giderken peşinize takılmaları dert değil ama tırmanış sırasında koştururlarsa paniklememek elde değil. Öncelikle soğukkanlı olun. Ayrıca yanınızda üç beş köpek bisküvisi taşıyıp gariplerin gönlünü kazanın. O zaman bırakın ısırılmayı bodyguard bile edinmiş olursunuz!


Alıntı :advenport.com

Benzer Konular (5)

Clicky