Sol Tarafımıza Yatmanın Sağlıklı Olduğunun Bilim Tarafından Desteklenen 8 Sebebi

Sol Tarafımıza Yatmanın Çok Daha Sağlıklı Olduğunun Bilim Tarafından Desteklenen 8 SebebiEvet dostlar, uykunun ne kadar önemli olduğunu, her gün düzenli alınan uykunun sağlığa ne gibi faydaları olduğunu biliyorsunuz belki fakat...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 10 Haziran 2021, 20:34:42 - Gösterim: 947

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sol Tarafımıza Yatmanın Sağlıklı Olduğunun Bilim Tarafından Desteklenen 8 Sebebi


Sol Tarafımıza Yatmanın Çok Daha Sağlıklı Olduğunun Bilim Tarafından Desteklenen 8 Sebebi


Evet dostlar, uykunun ne kadar önemli olduğunu, her gün düzenli alınan uykunun sağlığa ne gibi faydaları olduğunu biliyorsunuz belki fakat bunun kadar önemli olan bir başka şeyin de yatış pozisyonunuz olduğunu duymamış olabilirsiniz. Kaynağını, tıp bilimini bütünsel bir yaklaşımla ele alan Hint Ayurveda sisteminden alan bu teori üzerinde yapılan araştırmalar, sol tarafımıza yatmanın vücudumuz açısından çok daha faydalı olduğunu bilimsel verilerle kanıtlıyor. İşte karşınızda o 8 kanıt:

1. Sol tarafınıza yatmak lenf sisteminizi destekler.



Ayurveda öğretisine göre sol tarafa yatmak, vücudumuzun lenfatik kısmı sol kısım olduğu için, lenf bezlerinin lenf sıvısını ve atıkları daha iyi filtrelemesine yardımcı oluyor. Batı tıbbının yaptığı araştırmalar da bu görüşü kanıtlar nitelikte. Elde edilen veriler, sol tarafa yatmanın beyni atık maddelerden arındırma konusunda hızlandırıcı bir etki yarattığını gösteriyor. Buna karşılık sağ tarafa yatmak ise tam tersi etki göstererek lenf sisteminin işleyişini yavaşlatıyor.

2. Sindirimi kolaylaştırır.


Sol tarafımıza yatmak, yer çekiminin yarattığı etkiden ötürü sindirim sistemimiz üzerinde de olumlu etkiler yaratır. Sol tarafımıza yattığımız zaman midemizdeki besin kalıntıları kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlar. Aynı zamanda mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak pankreatik enzimlerin ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına olanak tanır.


3. Kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.


Doktorlar uzun zamandır özellikle hamile kadınlara sol tarafa yatmayı önerir çünkü bu sağlıklı kan dolaşımını sağlar. Elbette bu yalnızca hamile kadınlar için geçerli değildir; sol tarafa yatmak kalbimiz üzerindeki baskıyı hafiflettiği için sağlığımız için oldukça faydalıdır.

4. Hamileler için de oldukça faydalıdır.


Sol tarafa yatmak hamile kadınlar için yalnızca kan dolaşımını düzenlemekle kalmaz; aynı zamanda bel üzerindeki baskıyı ve rahmin karaciğeri sıkıştırmasını önler ve rahme, böbreklere ve fetüse giden kan akışını artırır.

5. Reflüyü hafifletir.


Klinik Sindirimbilim dergisinde yayımlanan bir yazıya göre sol tarafa yatmak reflü semptomlarını azaltır. Bunun sebebi ise midenin vücudumuzun sol kısmında yer alması ve yer çekiminin de etkisiyle rahat bir pozisyonda durmasıdır. Sol tarafa yatmanın reflü üzerinde yarattığı etki çok çabuk gerçekleşir. Reflü belirtilerini hissetmeye başladığınız zaman 10 dakika kadar sol tarafınıza yatmak bile faydalı olacaktır. Bunun tam tersi olarak sağ tarafa yatmak, reflü belirtilerinin artmasına sebep olabilir.

6. Sırt ve bel ağrılarını hafifletir.


Sol tarafa yatmak, kronik bel ve sırt ağrısından muzdarip olan kişilere de tavsiye edilen bir yöntemdir. Bu şekilde yatmak omurga üzerindeki yükü hafifletir ve daha rahat bir uyku çekmenizi sağlar.

7. Ancak yine de dikkatli olmakta fayda var!


Yukarıda saydığımız sebepler ne kadar ikna edici gözükürse gözüksün, sol tarafa yatmak kalp rahatsızlığı, uyku apnesi, glokom, karpal tünel sendromu gibi rahatsızlıklara sahip insanlar üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Eğer bu rahatsızlıklardan birine sahipseniz uyku pozisyonunuzu bir uzmana danışmanız daha sağlıklı olacaktır.

8. Ve alışmanız zaman alabilir.


Uyku pozisyonunu değiştirmek çok kolay bir şey değildir sevgili dostlar. Çoğu insan uyku pozisyonunu çocukluk yıllarında edindikleri alışkanlıkla şekillendirmiştir ve bu pozisyonu terk etmek zor olabilir. Fakat bunun için uygulayabileceğiniz birkaç basit strateji de mevcut: Örneğin ilk başlarda sırtınızı bir yastıkla destekleyerek uyku sırasında sağ tarafınıza dönmeyi engelleyebilirsiniz. Başka bir etkili yöntem ise, yatağın her zaman yattığınız tarafını değiştirmektir ki bu uyum sürecinizi hızlandıracaktır. Bunun yanısıra yan yatarken kendinizi rahat hissedeceğiniz bir yatak seçimi de önemlidir. Çünkü yan yatmak omuz ve kalçalarda baskı hisssine sebep olur ve bu durum sert yataklarda daha da artar. Seçeceğiniz yatak, aynı zamanda omurganızın duruşunu rahatlatacak bir yatak olmalıdır. Tüm bunları yapmak, hem geceleri daha rahat bür uyku çekmenizi, hem de gün içinde daha enerjik hissetmenizi sağlayacaktır.

Kaynak:Onedio.com
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Birçok insan, iyi bir uykunun fiziksel ve zihinsel sağlık için çok önemli olduğunun farkında. Ancak fazla bilinmeyen şey, uyuduğumuz pozisyonun da en az uyku süresi kadar önemli olduğu gerçeği.


Uyku pozisyonu, sağlığımızı etkiler, cildimizin genç ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur ve sindirimi iyileştirir. 8 tane uyku pozisyonu vardır ve bunların hepsi sağlığımızı etkiler.


Sol tarafımızın üzerinde uyumak, sağlığımızı ciddi şekilde iyileştirir ve hatta hayatımızı bile kurtarabilir.


Sırt üstü uyumak, nefes almada güçlüğe sebep olabilir, astım ve uyku apnesi rahatsızlıkları olan kişiler için özellikle tehlikelidir. Sağ taraf üzerinde uyumak ise sindirim problemleri yaratabilir.

Yapılan araştırmalara göre, sol tarafımızın üzerinde uyumak, mide yanması semptomlarını azaltabiliyor ve kalbe giden kan dolaşımını iyileştirdiğinden hamilelik döneminde de tavsiye ediliyor. En eski oryantal tıp geleneği Ayurvedic ve Hint alternatif tıbbı da bu pozisyonu öneriyor.


Vücudun sol tarafı, baskın lenfatik taraftır; sol yanınız üzerinde uyuduğunuzda, vücudunuzun toksinleri, lenf sıvılarını ve atıkları, göğüs kanalı ve lenf düğümleri aracılığıyla filtreleyebilmesi için daha fazla zamanı olur.


Buna karşılık, sağ taraf üzerinde uyumak, lenf sisteminizin daha yavaş çalışmasına sebep olarak toksin birikimi sonucu oluşabilecek ölümcül hastalıkların riskini artırır. Lenf sistemi tam kapasite çalışmadığında, toksinleri filtreleme ve lenf sıvısını vücuda dağıtabilme konusunda yetersiz kalabilir.


Sol tarafınızın üzerinde uyumaya başladığınızda, vücudunuzun toksin imhasında daha verimli olmaya başladığını fark edeceksiniz. Bu uyku pozisyonu, sindirim sistemini iyileştirir ve vücudunuzun besleyici maddeleri hızlı bir şekilde özümseyebilmesini ve toksinlerden kurtulmasını sağlar.


Genelde sırt üstü, yüz üstü ya da sağ tarafınızın üzerinde uyuyorsanız, bu alışkanlıktan nasıl kurtulacağınız merak ediyor olabilirsiniz. Biraz pratik gerektirebilir; ama vücudunuzu bu pozisyonda uyumaya alıştırmak mümkündür:


Sol tarafınıza doğru dönün ve sırtınıza tam boy bir destek yastığı koyun. Yastık, gece boyunca sağa doğru dönmenizi engelleyecektir.

Yatakta uyuduğunuz yönü değiştirin. Böylelikle hem diğer tarafa dönmüş olacak hem de aynı uyku deneyimini yaşayabileceksiniz.

Sağ tarafınızda loş bir ışık bırakın. Uyku sırasında vücudunuz doğal olarak ışıktan uzağa dönmek isteyeceği için, sol tarafınız üzerinde uyumanız daha kolay olacaktır.

Uyku rutininizi ve sağlığınızı iyileştirmek adına bu küçük değişiklikleri mutlaka deneyin.


Referanslar:

"Why you should be sleeping on the left side" Şuradan alındı: http://www.whydontyoutrythis.com/2015/10/why-you-should-be-sleeping-on-the-left-side.html.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

bu bilgi bence yanlış ... sağ tarafa yatmak daha sağlıklı diye biliyorum ben yeni araştırma'mı diyeceğim ama yeni olsada birşey değişmez.. inancımız gereğide sağ tarafa yatmak sünnettir.. bu sünnetin bilimsel tıbbi açıklamasıda vardı.. kalbe baskı yapması midenin ağzının ters durması falan.. şimdide sol tarafa yatmak diyorlar.. bu bilime cidden güvenmiyorum.. :cool:

Bilime güvenmemek değilde bende mesela sağa yatmanın faydalı olduğunu öğrenmiş ve inanan biriyim. Senin yazdığın gibi de sağa yatmadan faydalı olduğunu yazan bilimsel bir açıklama okumuştum.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Alıntı yapılan: Kerem - 25 Mart 2022, 11:00:06Bilime güvenmemek değilde bende mesela sağa yatmanın faydalı olduğunu öğrenmiş ve inanan biriyim. Senin yazdığın gibi de sağa yatmadan faydalı olduğunu yazan bilimsel bir açıklama okumuştum.
Bilime güvenme çünkü bilimin kendiside diyor 1 gün önce bulduğumuzu 1 gün sonra tekrar incelediğimizde farklı sonuçlar bulabiliyoruz diyor hani şu tıbbın gelişmesi işte teknolojinin gelişmesiyle v.s yeni yeni şeyler buluyorlar'ya ondan..

Bilim böyle bişey, mecbur her yeni teknoloji ya da yeni yetişen bir bilim adamı daha iyisini bulmak zorunda. Diğer türlü olduğumuz yerde sayardık. İnsan olarak gelişmek, geliştirmek zorundayız.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

Clicky