Reflü Sebepleri ve Tedavisi

Reflü rahatsızlığı genellikle 3040 yaş aralığında görülürken toplumun %40'ını etkileyen bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Genetik faktörler, gebelik, fazla kilo ve karın içi basıncının artması reflü...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 23 Ekim 2021, 15:05:49 - Gösterim: 735

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Anahtar Kelimeler [SEO] mide-yanması-neden-olurreflü-içinevde-reflü-tedavisirüflüden-nasıl-kurtulurum
Reflü Sebepleri ve Tedavisi

Reflü rahatsızlığı genellikle 3040 yaş aralığında görülürken toplumun %40'ını etkileyen bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Genetik faktörler, gebelik, fazla kilo ve karın içi basıncının artması reflü rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olan faktörler arasında yer alır. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile midede yer alan proteinlerin sindirilmesine destek olan madde, yemek borusunda birtakım tahrişlere neden olmakta, sonuç olarak ise yemek borusu mide asidine devamlı maruz kalarak kendini koruyamaz hale gelmektedir.

Reflü sırasında ne yapmalı?

Reflüye soda iyi gelir mi?


Reflüye süt iyi gelir mi?


Reflüye doğal olarak ne iyi gelir?

Günümüzde beslenme alışkanlıkları ile birçok sağlık problemleri gelişmekle birlikte bu rahatsızlıkların başında reflü şikayetleri gelmektedir. Tedavi sağlanmadığında reflü, yemek borusunda ülser, kanama darlık, iltihap gibi sorunlara yol açabilir. Aynı zamanda yemek borusunun tahrişi nedeniyle özofagus kanser riski de gelişebiliyor. Reflü kronik bir rahatsızlık olduğundan hastaların uzun vadede reflü şikayetlerini azaltmak ve olası hastalıkları önlemeleri açısından mutlaka uygun bir beslenme alışkanlıkları kazanılması gerekiyor. Öyleyse, reflüye ne iyi gelir? Reflü hastaları ne yemeli? Reflü nasıl geçer? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar...


REFLÜ NEDEN OLUR?

Reflü oluşumunun temelinde yemek borusunun mide asit içeriğine uzun süre maruz kalması yatmaktadır. Uzun süreli bu temas ile yemek borusunda hasarlar gelişebiliyor ve yanma hissi gerçekleşiyor. Yemek borusunun alt ucundaki kastan meydana gelen kapak, asidin yemek borusuna uzanmasını engellemenin yanı sıra mide içinde kalmasını sağlıyor. Reflü nedenlerinin başında gelen sfinkter kapağının sık aralıklarla gevşemesi ile midede asidik içeriği yemek borusuna kaçabiliyor.


REFLÜ NASIL ANLAŞILIR?

Reflü rahatsızlığı belirtilerinden şikâyetçiyseniz uzman bir doktora görünmenizde fayda bulunur. Reflü tanısı koymak için doktor şikayetlerinizi göz önünde bulundurarak gastroskopi ile mide kapağının incelenmesini ön görecektir. Böylelikle yemek borusundaki hasara ilişkin tüm detaylar gözlemlenecektir. Bazı durumlarda reflü durumunun değerlendirilmesi için mideden doku örneğine ihtiyaç duyulabilir. Bunların yanı sıra pHmetre ve Manometre işlemi ile yemek borusundaki mevcut asit oranı ölçülür ve yemek borusunda reflüye neden olabilecek diğer nedenler incelenir.


REFLÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Midede yanma ve ekşime şikayetleri başta olmak üzere reflü rahatsızlığının diğer belirtileri şunlardır;

* Ağıza ekşiacı su gelmesi
* Geğirme
* Şişkinlik
* Tüketilen yiyeceğin ağıza geri gelmesi
* Kilo verme
* Göğüste yanma
* Ağız kokusu
* Kronik faranjit
* Alerjik astım
* Kronik sinüzit
* Diş çürükleri

Reflü sırt ağrısı yapar mı? Sırt ağrısı reflü krizi belirtisi mi?


REFLÜ NASIL GEÇER?

Reflü tedavisinde hedef, reflü şikayetlerini gidermek, yemek borusunda hasar var ise iyileşme sağlamak ve olası diğer komplikasyonları ortadan kaldırmaktır. Reflü şikayetlerini azaltamaya yardımcı olacak hususlar ise şöyle sıralanabilir:


Uygun bir beslenme planı oluşturulmak ve öğün saatlerine önem vermek reflü şikayetlerini azaltamaya yardımcı olacak en önemli detaydır.
Bir oturuşta mideye fazla yüklenmemeli ki bu genellikle öğün atlamaktan kaynaklanır, küçük porsiyonlar tüketimine özen gösterilmelidir.
Akşam yatmadan en az 34 saat önce katı ve sıvı alımı durdurulmalıdır. Mide dolu olduğunda yemek borusuna mide içeriğinin kaçması kolaylaşmaktadır.
Bel bölgesini sıkan kıyafetlerden kaçınılması gerekir.
Yemekten sonra hemen eğilip kalkmaktan kaçınmalı karın basıncını arttıracak hareketler yapılmalıdır.
Yastık yüksekliğinizin 30 cm olmasını sağlanmalıdır.
Yemek yerken küçük lokmalara ayırdığınız besinleri iyice çiğnemeye özen göstermelisiniz.
Fazla kilo problemi reflü rahatsızlığı şikayetlerini arttırdığından ideal kilonuza ulaşmaya çalışabilirsiniz.


REFLÜ HASTALARI NE YEMEMELİ?

Reflü problemi yaşayan bireylerin bazı yiyeceklerden kaçınması şikayetlerinin azaltması bakımından faydalı olur. İşte reflü hastalarının kaçınması gereken yiyecekler:

* Çikolata
* Kahve
* Gazlı içecekler
* Baharatlar
* Soğan
* Sarımsak
* Sigara
* Kızartılmış yiyecekler
* Ekşili ve salçalı yiyecekler
* Domates


Reflü şikayetlerini azaltmanıza yardımcı olacak yiyecekler ise şunları içermektedir:

* Brokoli
* Muz
* Elma
* Havuç
* Lif oranı yüksek yiyecekler
* Peynir
* Kantaron yağı
* Papatya çayı
* Fasulye


BEBEKLERDE REFLÜ TEDAVİSİ

Bebeklerde reflü, genellikle bebeğin doğumunun ardından ilk 1 yılı kapsamaktadır. Çoğu zaman 4. ayda artan reflü şikayeti, 6. Ayın ardından azalmaya başlar. Bebeklerin büyük bir kısmında 1215 ayından sonra tamamen ortadan kalkan reflü hastalığı iyileşmediği takdirde net bir tanı ve uygun bir tedavi ile reflünün tüm şikayetleri ortadan kaldırılır. İlk bir yılın ardından hala geçmeyen reflü durumu mevcutsa bebeğinizi doktora götürmek faydalı olacaktır.


REFLÜYE İYİ GELEN İBRAHİM SARAÇOĞLU KÜRÜ

Pro. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun reflü hastaları için hazırlamış olduğu küre ilişkin detaylar şu şekildedir;

Reflüyü yatıştırmaya yardımcı olan kür süt, süte alerjisi olanlar için ise havuç suyu şeklindedir. Reflü ağrıları arttığı dönemlerde 12 bardak süt içmek yatıştırmaya yardımcı olur. Havuç suyunu elde etmek için ise katı meyve sıkacağından geçirerek suyunu içebilirsiniz.


REFLÜ İLAÇLARI

Reflünüz beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerine rağmen geçmiyorsa doktora gitmeniz önemlidir. Bu noktada hastalığın tedavisini sağlamak için etkili bazı ilaçlar reçete edilir. Toplumda mide koruyucu olarak bilinen bu ilaçlar omeprrazol, rabeprazol, esomeprazol, pantoprazol, lansoprazol şeklinde 5 gruba ayrılmaktadır. Hangi ilaçları kullanmanız gerektiği, ilaçların dozajı ve ne kadar kullanmanız gerektiği hakkında doktorunuzdan bilgi almayı unutmayın.

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

Reflü sırasında ne yapmalı?

Reflüye ne iyi gelir?Yüksek yastıkta yatın (Yatarken vucudun üst kısmı ve baş yüksekte olmalıdır).Fazla miktarda yemekten kaçının (Fazla yemek mide basıncını artırır ve reflü olasılığı artar).Az miktarda sık ve düzenli yemek yiyin.Yiyecekleri yavaş yiyip, iyi çiğneyin.

Reflüye soda iyi gelir mi?

Bir kişinin ister reflüsü ister gastriti olsun olmasın, gazlı içeceklerden uzak durulmasını genel sağlık önerisi olarak yapıyoruz. Burada tek istisna maden suyu içindir. Sade maden sularının gastritte ve reflüde bir zararının olmadığını, şikâyetlerin azalmasına yol açtığını biliyoruz" diye konuştu.


Reflüye süt iyi gelir mi?

Uzmanlar, mide içeriğinin yemek borusuna aralıklı ve sürekli geçişi ile ağrı, yutma güçlüğü gibi belirtiler veren reflü hastalığını önlemek için süt içilmesini öneriyor.

Hergün çekiyorum rennie kurtarıyor sabahımı akşamımı .. çok çay ve sigara artı yağlı baharatlı yemekler ve midem boşken kazıntı şeklinde yanma oluyor.. hiç iyi birşey değil.. alıştık ama ilerde dikkat edilmezse baya sıkıntısını çekecek gibiyim .. nerden baksan 7 8 senedir çekiyorum yav

Alıntı yapılan: Charismax - 23 Ekim 2021, 15:16:31Hergün çekiyorum rennie kurtarıyor sabahımı akşamımı .. çok çay ve sigara artı yağlı baharatlı yemekler ve midem boşken kazıntı şeklinde yanma oluyor.. hiç iyi birşey değil.. alıştık ama ilerde dikkat edilmezse baya sıkıntısını çekecek gibiyim .. nerden baksan 7 8 senedir çekiyorum yav
Çok geçmiş olsun, dikkat etmezsen yaş ilerledikçe çekilmeyecek hale gelir.

boğazıma hakim olursam illaki geçecek atıştırma ağzımın boş durmamasından bu hep rahatlıktan... o bayramda 1 ay aksarayda kaldığımda yanma olmamıştı hiç orada bol çay bol sigara içemiyordum birde kaynanam sağolsun güzel besinlerle düzenli şeyler yapıyordu.. kendi evimizde öyle olmuyor ya .

Beslenme şekli çok önemli tabiki, bende şuan onun sıkıntılarını çekiyorum.Bir aya yakındır dışardan yemek yiyorum çok etkiliyor.

Eee burda olay farklı senin sen hanımına şükret işte :haha:  hanımlar olmasa bizden bişi olmaz jxofnslsj

Alıntı yapılan: Charismax - 24 Ekim 2021, 09:33:51Eee burda olay farklı senin sen hanımına şükret işte :haha:  hanımlar olmasa bizden bişi olmaz jxofnslsj
Hanımlar olmazda bir hiçiz zaten 🤣


Benzer Konular (5)

Clicky