Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer?

Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer?Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 30 Kasım 2022, 18:07:07 - Gösterim: 317

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer?


Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer?
Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir. Bazı durumlarda ise kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.

Bir Kemiğin İyileşebilmesi İçin Neler Gerekir?
Bir kırığın iyileşebilmesi için kemiğin öncelikle bir alçı ile sabitleştirilmesi gerekir. Özel durumlarda kemiği sabit tutmak için plaka, vida veya çivi de kullanılabilir. Bu tür işlemler ameliyat ile yapılır. Ameliyat kırık şiddetliyse de gerekebilir. Bireysel duruma bağlı olarak kaynamamış kemiği tedavi etmek için de farklı ameliyat yöntemlerine başvurulur.
Kemiğin bu süreçte iyileşebilmesi için sabitleştirilmenin yanı sıra sabit bir kan akışına da ihtiyacı vardır. Kan; iyileşmesini sağlamak için kemiğe oksijenin yanı sıra kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombosit gibi iyileştirici hücreler ve mineraller sağlar. Kırık kemik tedavi edildikten sonra yeni kemik dokuları oluşmaya başlar ve kırık parçalar birleşir. Eğer kırık bir kemik dengesiz bırakılırsa veya ciddi bir yaralanma sonucu damarların zarar görmesi nedeniyle kan akışı sağlanamazsa kaynama gerçekleşmeyebilir.

kirik_kemik_1.jpg

Tütün veya nikotin kullanımı, diyabet, şiddetli anemi veya enfeksiyon gibi faktörler de kemik iyileşmesini engelleyebilir ve kaynamama riskini artırabilir. Yaşlı bireyler, yaşa bağlı olarak azalan kemik mineral yoğunluğu sebebiyle kaynamama ya da geç kaynama riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca kemik iyileşme sürecindeyken aspirin, ibuprofen ve prednizon gibi iltihap önleyici ilaçlar da kan akışını etkilediklerinden kaynamama riskini artırabilir.

Kemiğin kaynama sürecini beslenme de etkiler. Çünkü kemiklerin iyileşebilmesi için yeterli miktarda protein, kalsiyum, magnezyum, çinko, K, C ve D vitamini ve diğer minerallere de ihtiyacı vardır.

Kırılan Bütün Kemikler Kaynar mı?
Ayak parmakları gibi bazı kemikler ise mükemmel bir sabitliğe ve kan akışına sahiptir. Dolayısıyla bu tür kemiklerde neredeyse hiçbir zaman kaynamama problemi ortaya çıkmaz. Üst uyluk kemiği ve el bileğinin küçük kemikleri gibi bazı kemikler ise sınırlı kan dolaşımına sahiptir. Bu nedenle kırık meydana geldikten sonra kaynamama riski daha yüksektir. Pazu kemiği, talus kemiği ve kaval kemiği de kaynamama ihtimali yüksek kemiklerden bazılarıdır
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Küçük oğlumun 8 yaşında femur kemiği kırılmıştı. İki platin ameliyatı geçirdi.
Şükür şu an hiçbir sorun yok. Yalnız zorlu bir süreçti. 
Kemik iyileşirken yanında düzenli yapılması gereken iğneler de vardı. 
Küçük yaşlarda kemik çok çabuk kaynıyor, fakat ileri yaşlarda bu çok zor.
Sağlık daim olsun.

Değeri Değere Değen Kavrar...

Çok geçmiş olsun hocam, dediğiniz gibi küçük yaşlarda kaynaması daha kolay oluyor ama belirli bir yaştan sonra zorlaşıyor. Şahsen yaşlanınca en çok korktuğum kalça kemiği kırığı. Hep bunu çevremden duyuyorum ve ister istemez gelecek için bir korku sebebi oluyor. 
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Çok teşekkür ederim. :rose:  Çok şükür geçti gitti. Onu o süreçte kucağımda okula bırakır alırdım.
Allah umarım sağlıklı bir yaşlılık da nasip eder hepimize. Elden ayaktan düşmeden yaşamak nasip olsun inşallah.
Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

Clicky