Tamamlayıcı beslenmeyle ilgili bilinmesi gereken her şey

Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) ve ana pediatrik bilimsel toplumlar, bebeklerin birinci 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelerini öneriyor.6 aydan itibaren bebekler başka besinlere gereksinim duymaya başlar ve sütü farklı besinlerle...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 27 Şubat 2022, 23:49:37 - Gösterim: 419

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tamamlayıcı beslenmeyle ilgili bilinmesi gereken her şey


Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) ve ana pediatrik bilimsel toplumlar, bebeklerin birinci 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelerini öneriyor.

6 aydan itibaren bebekler başka besinlere gereksinim duymaya başlar ve sütü farklı besinlerle desteklemelidir. Tamamlayıcı beslenme olarak bilinnen şey budur. Bu bahisteki teklifler fazlaca değişmekte ve ebeveynler için biroldukca soruyu gündeme getirmektedir.


TAMAMLAYICI BESLENMEYLE İLGİLİ 17 SORU-CEVAP

Tamamlayıcı beslenmeye geçişte en sık sorulan soruların cevaplarını listeledik.

1. Ne vakit başlanmalı?

Bebeğin öteki yiyecekleri almaya başlaması için bağırsaklarının, böbreklerinin ve bağışıklık sisteminin hazır olması gerekir. Öte yandan, nörolojik seviyede de hazır olması koşuldur. Bebeğin oturabilmesi, yemeğe ilgi göstermesi ve ekstrüzyon refleksinin (dil itme refleksi) kaybolması gerekir. Bu çoklukla birçok bebekte 4-6 ay civarında olur.

Daha evvel de belirttiğimiz üzere, mevcut tavsiye 6 aya kadar yalnızca anne sütü ile beslenmeyi sürdürmektir. Yapay mama alan bebeklerde, anne sütüyle beslenen bebeklerde olduğu üzere ekseriyetle tıpkı yönergelere uyulmasına karşın, tamamlayıcı beslenmeye başlama vakti epeyce âlâ belirlenmemiştir.

Prematüre bebekler için de bir fikir birliği yoktur ve her çocuğun psikomotor gelişmenini dikkate alarak her hadiseyi kişiselleştirmek değerlidir; yaklaşık 6 aylık devirde başlamak âlâ bir seçenek olabilir.

2. Evvel hangi yiyecekle başlanmalı?

Şu anda her rastgele bir yiyecekle başlamanın daha uygun olduğuna dair bir ispat yok. Her aile, gereksinimlerine en uygun olanı seçecektir. Fakat bu yaşlarda epeyce gerekli besinler olduğu için demir ve çinko istikametinden varlıklı besinlere öncelik verilmelidir.

Bebeğinize 6 aylıktan itibaren şimdi her türlü besini sunabiliriz. Bebeğin besinleri güzel tolere ettiğini doğrulamak için 2 yahut 3 gün birbirinden ayrılmış besinlerin verilmesi önerilir.

3. Ezilmiş mi katı mı?

Bu karar, her iki yol hakkında bilgi aldıktan daha sonra her aile tarafınca verilmelidir. Püreler ve lapalarla tamamlayıcı besleme düzgün bilinmektedir. Son senelerda Baby-Led-Weaning (BLW) ismi verilen usul popülerlik kazanmıştır ve uzmanlara bakılırsa, yanlışsız ön ayrıntıların alınması kuralıyla bu, geçerli bir alternatif olabilir. BLW'de bebeğe farklı yiyecekler (sıklıkla katı) sunulur ve neyi, nasıl ve ne kadar yiyeceğine kendisi karar verir.

Ezilmiş besinlere karar vermemiz durumunda, 8 ila 9 ay içinde daha az ezilmiş besinler (mesela, ezilmiş lakin daha topaklı) sunmaya başlamalı ve yavaş yavaş dokuyu arttırmalısınız.

4. Ne kadar yemeliler?

Emzirme ve yapay formüllü mamalarda olduğu üzere, tamamlayıcı beslenme de talep üzerine ve bebeklerin açlık ve tokluk sinyallerine hürmet göstererek ilerlemelidir. Bebekler, alımlarını düzenlemek için doğuştan gelen bir yeteneğe sahiptir. Başlangıçta yalnızca bir kaşık almaları yahut birkaç modül emmeleri olağandır; giderek alacakları ölçü artacaktır. Sütün hayatın birinci yılı boyunca ana besin olmaya devam ettiğini unutmayın.

Yalnızca, çocukların talep üzerine yemelerine karşın, günlük aldıkları protein ölçüsüne dikkat edilmelidir. 6 ila 12 aylıkken, günde 20-30 gram et yahut günde 30-40 gram balık yahut küçük bir yumurta ekseriyetle kafidir.

5. Kimi yiyecekleri yemek istemiyorsa, ısrar edilmeli mi?

Bebeklerin de zevkleri vardır ve başlangıçta makul yiyecekleri reddetmeleri yaygındır. Araştırmalar, kimi durumlarda bir yemeği beğenmedilk evvel 15 kereye kadar tadılması gerekebileceğini gösteriyor. Anne sütüyle beslenen bebekler, yeni tatları daha güzel kabul ediyor üzere görünmektedir.

Bebek bir şeyi beğenmediyse, sunmaya devam edebilirsiniz lakin her vakit zorlamadan. Çeşitli görüntülerle yemek yedirmek yahut yemekle ödüllendirmek yahut cezalandırmak asla daha yeterli yemeleri için bir seçenek olmamalıdır.

6. Yemeklere tuz eklenebilir mi?

Bebeklerin böbrekleri çabucak hemen olgunlaşmamış olduğundan, bir yaşından evvel tuzdan kaçınılması önerilir. Dünya Sıhhat Örgütü, bebeklerin hayatlarının birinci 12 ayı boyunca günde 1 gramdan az tuz almalarını önermektedir.

7. Ne vakit şeker yiyebilirler?

Birçok uzman, 2 yaşın altındaki çocuklarda hür ve ek şekerlerden kaçınılmasını önermektedir. Bal yahut ek şeker içeren yahut şeker eksiz olmalarına karşın yüksek oranda hür şeker içeren tahıl lapalarına bilhassa dikkat edilmelidir.

DSÖ, şekerli içecekler ve tatlıların yanı sıra meyve suları yahut smoothie'lerden kaçınılmasını önermektedir. 2 yaşından büyük çocuklarda şeker tüketimi toplam kalori tüketiminin yüzde 5'ini geçmemelidir (küçük çocuklar için yaklaşık 15 gr).

Baldan en azından hayatın birinci yılı kaçınılmalıdır, zira botulizm riski vardır.

8. Alerji riski niçiniyle birtakım besinler ertelenmeli mi?

yıllar evvel uzmanların alerjen besinlerin (balık, yumurta, çeşitli meyveler, baklagiller) 9-12 aya kadar ertelenmesini önermesine karşın; mevcut delillerle, alerji riski niçiniyle rastgele bir besinin ertelenmesi önerilmemektedir. Zira o yiyecekleri ondan sonrasında vererek alerjinin ortaya çıkmasının engellenmediği ve hatta tam aksisi olabileceği görülmüştür. Lakin 2-3 gün birbirinden ayrılmış yeni besinlerin tanıtılması tavsiye edilir.

9. Rastgele bir meyve ve zerzevat tüketilebilir mi?

Bebekler, 6 aydan itibaren rastgele bir meyveyi yiyebilirler. Sebzelere gelince, uzmanlar, metahemoblobinemi (bir kan hastalığı) riski niçiniyle geniş yeşil yapraklı sebzelerden (pazı, ıspanak) kaçınılmasını önermektedir. 1 ila 3 yaş ortası çocuklar az ölçüde pazı yahut ıspanak tüketebilirler (en çok 45 gr/gün).

10. Rastgele bir balık tüketilebilir mi?

6 aydan itibaren bebekler balık tüketebilir. Sırf epeyce büyük balıklardan kaçınılmalıdır. Mavi yüzgeçli ton balığı, turna, kılıç balığı üzere büyük balıklar tüketilmemelidir. Bu balıklar büyük yırtıcı hayvanlardır ve hayli fazla cıva biriktirirler, bu da bebeklerin beyin gelişmenini etkileyebilir. Bu niçinle 10 yaş altı çocukların, gebelerin yahut emziren annelerin tüketmesi önerilmez. 10-14 yaş ortası çocuklar bu balıklardan ayda 120 gramdan fazla tüketmemelidir.

11. Yumurtayı nasıl tanıtırım?

Klasik olarak yumurtanın tanıtımı, alerjik bir besin olduğu için ertelenir. Mevcut bilgilerle, 6 aydan itibaren tanıtılabilir. Küçük porsiyonlarla başlayıp yavaş yavaş artırarak âlâ pişmiş olarak sunmak değerlidir.

12. Tamamlayıcı beslenmeye başladığımızda ne kadar süt içmeleri gerekiyor?

Daha evvel de belirttiğimiz üzere, süt haricindeki besinler tamamlayıcıdır ve süt vazgeçilmez olmaya devam etmektedir ve talep üzerine sunulmaya devam edilmelidir.

Emzirmeye devam edilirse ve bebek günde 4-5 defa beslenirse diğer süt mamüllerine gereksinim duymaz. Mama ile beslenen bebeklerin günde en az 500 ml alması önerilir.

13. Ne vakit yoğurt yiyebilir?

Bebekler bir yaşından evvel ana içecek olarak inek sütü içmemelidir. Lakin dokuz yahut on ay daha sonra az ölçüde inek sütü yahut yoğurt dahil olmak üzere süt mamüllerini alabilirler.

Piyasada devam formülü ile yapılan ve bu niçinle "6 aydan itibaren uygun" olarak etiketlenen yoğurtlar da vardır. Lakin 6 ayda tamamlayıcı beslenmeye başlamanın sebebi, sütün muhtaçlık duydukları tüm besin hususlarını sağlamaya yetersiz kalması ve onu öteki besinlerle tamamlaması gerektiğidir. Altı aylıktan itibaren uygun olan bu "ilk yoğurtlar" anne sütüne yahut mamaya rastgele bir ek besin eklemez.

14. Çeşitli destekli formüller gerekli mi?

Hayır. 12 aydan itibaren çocuklar inek sütü içebilir. Lakin, DSÖ'nün anne ve bebek istediği sürece 2 yıl yahut daha fazla emzirmeye devam edilmesini önerdiğini hatırlayalım.

Çeşitli bir diyet uygulayan sağlıklı çocuklar, gereksinim duydukları tüm besin unsurlarını almak için öbür rastgele bir desteğe yahut özel diyete gereksinim duymazlar.

15. Tahıllar ne vakit tanıtılır?

Hububat 6 aydan daha sonra sunulabilir. Ne yazık ki çölyak hastalığından kaçınmak için glütene en uygun vaktin ne vakit olduğu bilinmiyor ve farklı bilimsel çalışmalar yapıldıkça teklifler yıllar ortasında değişiyor.

Şu anda Avrupa Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Derneği (ESPGHAN) 4 ila 12 ay içinde glüten verilmesini öneriyor ve bebeklerin ne kadar alması gerektiği bilinmese de başlangıçta büyük ölçülerden kaçınılmasını öneriyor.

Tahılların sunulma halinin yulaf lapası halinde olması kaide değildir; piyasadaki birden fazla yulaf lapası yüksek ölçüde şeker içerir. Ve elbette, emziren annenin yulaf lapası yapmak için süt sağması gerekmez. Ekmek, makarna, pirinç, yulaf ezmesi üzere birfazlaca tahıl denenebilir.

16. Besin alerjisi olup olmadığını nasıl anlarım?

Bu, ebeveynlerin tamamlayıcı beslenme konusunda en sık sorulan sorulardan biridir. En sık alerjik tepkilere niye olan besinler süt ve yumurta olup, bunu balık, kuru yemiş ve birtakım meyveler izlemektedir.

IgE'nin aracılık ettiği besin alerjilerinde, ciltte lekeler ekseriyetle kelam konusu gıdayı aldıktan daha sonra birkaç dakika (2 saatten az) ortasında ortaya çıkar. En şiddetli olaylarda teneffüs semptomları (nefes darlığı, hırıltılı solunum) ve/veya sindirim semptomları (bulantı, kusma, karın ağrısı) da ortaya çıkabilir.

IgE aracılı olmayan alerjilerde (genellikle intolerans olarak isimlendirilir ), baskın semptomlar sindirim semptomlarıdır, çoklukla daha ince semptomlardır ve besinin alınmasından saatler daha sonra ortaya çıkar.

17. Bebeğim epey az su içiyor, endişelenmeli miyim?

Bebeklerimiz tamamlayıcı beslenmeye başladığında onlara su verme vakti gelmiştir. Lakin, değerli ölçüde süt almaya devam ettiklerini (ve püre yahut meyve üzere birfazlaca besinin yüksek su içeriğine sahip olduğunu) unutmamalıyız.

Bu niçinle, başlangıçta su içmek istememeleri olağandır (emmeye devam edenler için anne sütü ana su kaynağı olmaya devam eder). bir daha de su sunmaya devam edin ancak asla zorlamayın.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

Clicky