Kan tahlilinde karşımıza çıkan CA 15-3, genel olarak kanserli hücreler tarafından üretilen bir proteindir ve meme kanseri ile ilişki kabul edilir. Ancak kanser ile ilişki olmayan durumlarda da ortaya çıkabilmektedir. Gelin CA 15-3 nedir, testi neden yapılır, düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir gibi merak edilen soruları tüm detaylarıyla inceleyelim.
Maalesef insanlık olarak adına kanser hastalığı dediğimiz bir lanetimiz var. Meme kanseri kadınlar arasında en yaygın görülen, toplamda ise akciğer kanserinden sonra ikinci yaygın görülen kanser türüdür. Meme kanserinde erken teşhisin ne kadar önemli bir kez daha hatırlatalım. CA 15-3 ise bu kanser türü ile ilişkili olmasına rağmen erken teşhis döneminde görülen bir değer değildir.
CA 15-3, kanserli hücreler tarafından üretilen bir proteindir ve meme kanseri ile direkt ilişkili kabul edilir. Farklı kanser türleri de bu proteini oluşturabilir ancak kanser ile ilişkisi olmayan bambaşka durum ve hastalıkların da CA 15-3 üzerinde arttırıcı etki yaptığı görülmüştür. O yüzden hemen endişelenmeyin. Gelin CA 15-3 nedir, testi neden yapılır, düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir gibi merak edilen soruları tüm detaylarıyla inceleyelim.
Öncelikle, CA 15-3 nedir?
Kan testlerinde karşımıza çıkan CA 15-3, insan vücudunda kanserli hücreler tarafından üretilen ve kana karıştığı zaman ölçülebilen bir tür proteindir, kanser antijeni olarak da geçer. CA 15-3 proteinin temel üreticileri meme kanserli hücrelerdir ama akciğer, pankreas, yumurtalık ve prostat kanserinde de CA 15-3 seviyesinde artış olabilir. Ancak her CA 15-3 artışı da kanser anlamına gelmeyebilir.
CA 15-3 testi neden yapılır?
Kandaki CA 15-3 testi basit bir kan testi ile ölçülür ancak standart olarak ölçülen bir değer değildir. Aynı şekilde erken teşhis için de kullanılmaz çünkü vücutta kanserin yayılması ile artan bir proteindir. Bu nedenle CA 15-3 testi daha çok kanser teşhisi konulmuş ve hatta tedaviye başlamış kişilerde kanserin durumunu takip etmek ve tedavinin yanıtlarını görmek için yapılır.
İdeal CA 15-3 değeri kaç olmalı, kaç olursa tehlikeli?
CA 15-3 genel olarak birinci evre meme kanserlerinin yüzde 9'unda, ikinci meme kanserlerinin ise yüzde 19'unda yükselmektedir. Kan tahlili sonuçlarında 25 U / ml üzerindeki CA 15-3 değeri yüksek olarak kabul edilmektedir. Elbette bu değer direkt olarak bir kanser belirtisi olmadığı için farklı testlerle de desteklenmelidir.
CA 15-3 yüksek ise kanser midir?
Meme kanseri hastalarının sadece yüzde 31'inde CA 15-3 yükselmesi görülür ve aynı zamanda bu değerin artışına başka hastalıklar da sebep olacağı için farklı testlerle desteklenmediği sürece kanser ya da tehlikeli olarak kabul edilmez. Bu nedenle kan tahlili sonuçlarınız uzman bir hekim tarafından değerlendirilip de kesin bir teşhis yapılmadığı sürece endişe etmeyin.
CA 15-3 yüksekliği neden olur?
- CA 15-3 yüksekliğine neden olan kanser türleri;
- Meme kanseri
- Akciğer kanseri
- Pankreas kanseri
- Yumurtalık kanseri
- Prostat kanseri
- CA 15-3 yüksekliğine neden olan diğer durumlar;
- Hamilelik
- Kronik karaciğer hastalığı
- İyi huylu meme tümörleri
- Üriner enfeksiyonlar
- Akut pankreatit
Kandaki CA 15-3 değerini yükselten kanser türleri ve diğer durumlar genel olarak bu şekilde. CA 15-3 ile kanser arasında direkt bir ilişki olduğu aşikar ancak hamilelik gibi durumların bile bu değeri yükselttiğini göz önüne alırsak her CA 15-3 yüksekliğinin de kanser demek olmadığı ortada. Zaten kesin bir kanser teşhisi için daha pek çok test yapılması gerektiğini unutmayın.
CA 15-3 düşüklüğü nedir?
Aslında CA 15-3 düşüklüğü diye bir durum yok. Herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişilerde CA 15-3 seviyesi normal değerler arasındadır. Eğer daha önce teşhisi konmuş bir kanser ya da farklı bir hastalık varsa CA 15-3 seviyesi yükselmiştir ve ne mutlu ki tedavi işe yaradığı için CA 15-3 düşmüş, normal değerler arasına inmiştir.
CA 15-3 nasıl düşürülür?
Maalesef CA 15-3 seviyeniz yüksek çıktıysa bunu düşürmek için kendi kendinize uygulayabileceğiniz bir iyileştirme yöntemi bulunmuyor. CA 15-3 yüksekliğine neyin neden olduğu bulunduktan sonra hekiminiz hastalığa uygun bir tedavi yöntemi izleyecektir. Yapmanız gereken bu tedaviye hekiminizin tavsiyeleri doğrultusunda harfiyen uymak olacaktır.
Erkeklerde CA 15-3 yüksekliği ne anlama gelir?
Daha az rastlanan bir durum olsa bile erkeklerde de meme kanseri görülmektedir ve CA 15-3 yüksekliği buna işaret edebilir. Ancak çoğu durumda CA 15-3 değerinin erkeklerde yüksek çıkmasının nedeni prostat kanseri ve yumurtalık kanseridir. Yine de bu duruma neden olabilecek farklı rahatsızlıklar olabileceği için teşhisi uzman bir hekim koymalıdır.
CA 15-3 hakkında kısa bilgiler:
- Glikoprotein yapılı olan CA 15-3, membran proteindir.
- CA 15-3, MUC-1 geninde kodlanmıştır.
- Meme kanseri tanısında ve takibinde kullanılır.
- Vücuttaki CA 15-3 seviyesi arttıkça kanser de ilerlemektedir.
- Kanserin kemiğe ve karaciğere ulaştığı durumlarda CA 15-3 en yüksek seviyeleri görmektedir.
- Erken evre meme kanserinde CA 15-3 yükselmez, bu nedenle erken teşhisinde kullanılmaz.
- CA 15-3 ile meme kanseri arasında direkt bir ilişki olsa bile her hastada yükselmeyebilir.
- CA 15-3 değerini yükselten başka hastalıklar da olduğu unutulmamalıdır.
Meme kanseri hakkında bilmeniz gerekenler:
Meme kanseri, kadınlar arasında en yaygın görülen kanser türüdür. Çoğu durumda ortada bir risk faktörü olmasa bile meme kanseri gelişebilir. Bunun temel nedeni olarak östrojen hormonuna uzun süre maruz kalmak görülüyor.
Erken menopoz, geç menopoz, gebelik olmaması, ilk doğumun geç olması, emzirme eksikliği, oral kontraseptif haplar, hormon replasman tedavisi ve obezite; kadınlarda meme kanseri için risk faktörü olarak kabul edilir. Ailede kanser geçmişi olması da bir risk faktörüdür ancak meme kanseri tanılarının yalnızca yüzde 5'i genetiktir.
Meme kanseri belirtilerini ise her kadının bilmesi gerekir çünkü erken teşhis hayat kurtarır. Meme büyüklüğünde değişiklik, şişlik, cilt kalınlaşması, meme ucu akıntısı, inversiyon, kolları başın üzerine kaldırdığınızda memede büzüşme ve çukurlaşma ile koltuk altında şişlik gibi belirtiler en yaygın olanlardır. Düzenli olarak meme kontrol edilmeli ve en ufak bir şüphede bile en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek uzman bir hekime muayene olunmalıdır.
|