Parmak Uyuşması Neden Olur? Parmak ve El Uyuşması Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?
Uyuşma vücudun herhangi bir yerinde, genellikle ellerde, ayaklarda, kollarda veya bacaklarda meydana gelebilen bir karıncalanma hissidir. Etkilenen bölgede, denek küçük iğne batmalarına benzer bir his hisseder. Parmak uyuşması da sıklıkla görülür.
Parmak Uyuşması Neden Olur? Parmak uyuşması, dış uyaranları almaktan, iletmekten veya dönüştürmekten sorumlu sinire zarar veren herhangi bir hastalıkla ilgili olabilir. Vücuttaki tüm periferik sinir problemleri ve beyni veya omuriliği etkileyen hastalıklar his kaybına yani uyuşmaya neden olabilir.
Uyuşukluk genellikle sinirleri vücudun belirli bir bölgesine besleyen kan akışının geçici olarak durmasından kaynaklanır. Örneğin bağdaş kurup oturmak gibi belirli pozisyonlar, ayaklarda uyuşmaya veya kolda uykuya dalmaya neden olabilen tipik bir durumdur, tipik bir parmak veya el uyuşması durumudur.
Dar ayakkabılar veya yüksek topuklu ayakkabılar kullanmak ya da böcek sokması da parmak uyuyuşmasına neden olur.
Parmak Uyuşmasının Nedenleri Neler? B-12 vitamini, potasyum, kalsiyum veya sodyum eksikliği uyuşma yapar. Boyunda hasar görmüş sinir veya fıtıklaşmış disk, karpal tünel veya omurilik iltihabı gibi fiziksel yaralanma uyuşmanın sebebi olabilir.
Ekstremitelerde karıncalanma durumlarının oluşumunu küçük önlemler alarak sınırlamak mümkündür.
Uyuşukluk yaşayan insanlar hafif dokunuşlar, ağrı, sıcaklık veya titreşimler hissedemeyebilir veya vücut kısımlarının nerede olduğunu bilemeyebilir (konum hissi). İnsanlar vücut parçalarının nerede olduğunu bilmediklerinde denge ve koordinasyon sorunları yaşarlar.
Çoğu insan uyuşukluk terimini yanlışlıkla karıncalanma, çimdikleme veya kıstırma hissi gibi anormal duyulara sahip olduklarında veya bacakları zayıf veya felçli olduğunda, belki kısmen uyuşukluktan muzdarip olanların sıklıkla bu semptomlara ve hislere sahip olması nedeniyle kullanır. Diğer semptomların varlığı uyuşukluğun nedenine bağlıdır.
Parmak Uyuşması Nasıl Önlenir?
Parmaklarda uzun süredir uyuşma varsa, başka sorunlara yol açabilir. Uyuşukluk, yürüme ve araba kullanma zorluğuna ve düşme olasılığına neden olabilir. Ağrıyı hissedemedikleri için enfeksiyonları, ayak yaralarını (ülserleri) ve yaralanmaları fark etmeyebilirler. Bu durumlarda tedavi gecikebilir.
Uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan, parmaklarınızı hareket ettirmekten, bacaklarınızı esnetmek için ayağa kalkmaktan, biraz esnemekten kaçının.
Vücudunuza uygun olmayan fiziksel egzersizler yapmayın.
Tabletler, akıllı telefonlar veya PC'ler gibi elektronik cihazları kullanırken ara verin.
B12 vitamini, potasyum, kalsiyum ve sodyum seviyelerinizi kontrol edin ve muhtemelen doğru alımı sağlamak için bir diyet uygulayın.
Karıncalanmaya sık ve baş dönmesi hissi, kas spazmları, görme bozuklukları, halsizlik, işitme ve herhangi bir kızarıklık hissi eşlik ediyorsa, doktorunuza danışmalısınız.
Uyuşukluk, genellikle bir bozukluk veya ilaç nedeniyle duyusal yolun bir kısmı düzgün çalışmadığında ortaya çıkar.
Pek çok durum çeşitli şekillerde uyuşmaya neden olabilir. İnme sonucu da uyuşma olabilir.
Parmak Uyuşmasının Tedavisi Var mı?
Pek çok rahatsızlık uyuşukluğa neden olabileceğinden, doktorlar sistematik olarak sorular sorar ve daha olası nedenlere odaklanır.
Daha sonra doktorlar hastaya diğer semptomlar ve tıbbi geçmiş hakkında sorular sorar. Doktorlar ayrıca fizik muayene yapar. Öykü ve fizik muayenenin sonuçları genellikle doktora bir neden ve yapılması gereken testler söyler.
Uyuşukluğun ve diğer semptomların ne kadar çabuk başladığını bilmek, doktorların bozukluğun türünü belirlemesine yardımcı olabilir.
Uyuşmaya neden olan durum en kısa sürede çözülür veya tedavi edilir.
Genel önlemler semptomları hafifletmeye ve ek sorunları önlemeye yardımcı olabilir. Yaralanmaları önlemek için önlem alınması gerekir çünkü uyuşukluktan muzdarip insanlar rahatsızlık hissedemezler.
Parmakları uyuşmuşsa, özellikle dolaşımları zayıfsa, uygun çorap ve ayakkabı giymeli ve ayakkabıyı giymeden önce çakıl veya diğer yabancı maddeler olup olmadığını kontrol etmelidirler. Ayaklarını ülser veya kızarıklık gibi enfeksiyon belirtileri açısından düzenli olarak kontrol etmeleri gerekir. Elleri veya parmakları uyuşmuşsa, sıcak veya keskin olabilecek nesneleri tutarken dikkatli olmalıdırlar.
|