Chron Hastalığı Nedir, Neden Olur? İşte Chron Hastalığının Belirtileri ve Tedavi

Chron Hastalığı Nedir, Neden Olur? İşte Chron Hastalığının Belirtileri ve TedavisiChron hastalığı isim olarak pek bilinmese de aslında yaygın bir rahatsızlık. Pek çok kişide ortaya çıkan Chron hastalığı sindirim sistemini...

Başlatan: Kerem - Güncelleme: 16 Nisan 2021, 14:42:48 - Gösterim: 591

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Chron Hastalığı Nedir, Neden Olur? İşte Chron Hastalığının Belirtileri ve Tedavi


Chron Hastalığı Nedir, Neden Olur? İşte Chron Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi





Chron hastalığı isim olarak pek bilinmese de aslında yaygın bir rahatsızlık. Pek çok kişide ortaya çıkan Chron hastalığı sindirim sistemini ciddi oradan etkileyerek günlük yaşama da olumsuz etkileri yansıyabiliyor. Ayrıca bağırsaklarında yemek borusuna kadar geniş bir alanı etkileyerek ciddi sonuçları da beraberinde getiriyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Hamzaoğlu, kronik ve iltihabi bir bağırsak rahatsızlığı olan Crohn hastalığı, belirtileri ve tedavisiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Chron hastalığında bağırsak dışındaki belirtileri diğer hastalıklarla benzerlik gösterebildiği için bazen tanı gecikebiliyor. Bazı hastalarda hafif ilerleyebilirken bazılarında da daha şiddetli problemlere sebep olabiliyor. Ancak günümüzde geliştirilen ilaçlarla tedavisinde başarılı sonuçlara ulaşılabiliyor.



Chron hastalığı nedir?
Crohn hastalığı, sindirim sistemini ağzı boşluğundan kalın bağırsağa kadar olan alanu tutabilen, bu kısımlarda kalınlaşma ve ülsere neden olabilen iltihabi bir bağırsak hastalığıdır. Daha çok ince bağırsağın son kısmı ile kalın bağırsağın başlangıç noktasında görülebilen Chron hastalığı her ne kadar sindirim sistemiyle ilgili bir durum olsa da cilt, eklem, göz ve damar gibi bağırsak dışında diğer sistemleri ve organları da etkileyebiliyor.

Bu rahatsızlığın neden olduğu bir başka problem de alevlenme dönemlerinde yatak istirahati, hatta hastanede tedavi altında olmayı gerektirecek kadar şiddetli şikayetlere sebep olabilmesi.


Chron hastalığının belirtileri nelerdir?
Bu hastalığın belirtilerinden biri olan karın ağrısı daha çok yemeklerden sonra, göbek çevresi ya a göbek altı bölgede hissedilebiliyor. Bağırsakta ciddi derecede daralmanın oluştuğu durumlarda karında şişlik, kusma, ağrı ve kabızlık gibi şikayetler de ortaya çıkabiliyor.

Kalın bağırsağın tutulduğu durumlarda da dışkıyla birlikte kan da görülebiliyor.

Hastalığın aktif seyrettiği zamanlarda yorgunluk ve halsizlik gibi sorunlar da yaşanabiliyor ve ateş yüksekliğine de yol açabiliyor.

İstem dışı kilo kaydı, iştasızlık da Chron hastalığının diğer belirtilerinden.

Anal bölge tutulumu durumunda anüs çevresinde çatlak, iltihaplı akıntıya neden olan fistüller ve apseler meydana gelebiliyor. Bazen bu şikayetler hiç karın ağrısı ve ishal olmadan da görülebiliyor.


Chron hastalığı neden olur?
Chron'un nedeni tam olarak bilinmemekle birlikt genetik ve çevresel faktörlerin hastalığın oluşumunda etkili olabileceği düşünülüyor. Çevresel faktörler arasında sigara tüketimi ilk sırada yer alıyor. Bu nedenle sigarayı bırakmanın ilaç tedavisi kadar etkili olabileceği belirtiliyor. Sigaranın yanı sıra gıdalarla alınan çeşitli maddeler, bakteri, bakteri toksinleri ve virüsler, hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayabiliyor. Ayrıca antibiyotik, bazı ağrı kesiciler ve doğum kontrol hapları hastalığın daha da şiddetlenmesine yol açabiliyor.


Tedavi yöntemleri
Bazı hastalarda hafif bazılarında ise ağır bir tabloyla kendini gösterebilen Chron'da ilk olarak ilaç tedavisi uygulanabiliyor. Eğer ilaç tedavisi ile sonuç alınamazsa aşamalı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor. İlaç tedavisinde uzun süre sonuç alınamaması durumunda da cerrahi tedavi seçeneği değerlendiriliyor. Ancak ameliyat çok gerekli durumlarda yapılıyor.

Crohn hastalığında iştahın azalması, bağırsaklarda emilimin bozulması ve ishal gibi nedenlerle vücutta sıvı, vitaminler ile minerallerin eksilmesi gibi sorunlar gelişebilir. Bu nedenle hastaların yeterli ve dengeli beslenmeleri çok önemli. Ayrıca ishal döneminde çok posalı yememek, lifli besinleri de biraz azaltmak gerekiyor. Yanmış yağlar, sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş gıdalar ve mangaldaki etlerden de kaçınmalı, çünkü bunlar kalın bağırsak kanseri için riski arttırıyor.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4843

2805

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2653

107

Başlatan sade


Yanıtlar: 0
Gösterim: 1519

28 Kasım 2020, 19:07:05
sade tarafından
524

Yanıtlar: 0
Gösterim: 5411

Clicky