Dalga ve Gel Git Enerjisi Nedir?

  Dalga ve Gel Git Enerjisi Okyanus dalgalarını ve gelgitlerin enerjisini, kullanabileceğimiz bir güce dönüştürmek yeni ve onaylanmamış bir teknolojidir. Bununla birlikte, önemli bir yenilenebilir enerji kaynağıdır ve çevre...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 27 Aralık 2022, 22:21:12 - Gösterim: 2,897

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Dalga ve Gel Git Enerjisi Nedir?


 
 Dalga ve Gel Git Enerjisi
Okyanus dalgalarını ve gelgitlerin enerjisini, kullanabileceğimiz bir güce dönüştürmek yeni ve onaylanmamış bir teknolojidir. Bununla birlikte, önemli bir yenilenebilir enerji kaynağıdır ve çevre açısından temiz bir enerjidir.
 
 Dalga enerjisi nedir?
Dalga enerjisi okyanusun dalgalarından elde edilen enerjidir. Dalgalar, okyanusun yüzeyi boyunca rüzgarla hareket ederek oluşur. Dalgalarda çok miktarda enerji depolanır.
 
 Gelgit enerjisi nedir?
Gelgit enerji, okyanusun gelgitleri tarafından üretilen enerjidir. Gelgitler Ay'ın çekim kuvveti ve Dünya'nın dönüşüyle üretilir. Suyun hareketinde çok fazla enerji vardır.
 
 Yenilenebilir Enerji
Dalga ve gelgit enerjisi yenilenebilir enerji olarak kabul edilir, çünkü bu enerjiyi elektriğe dönüştürdüğümüzde hiçbir kaynağı tüketmiş olmayız.
 
 Dalgaların enerjisi nasıl toplanır?
Bilim insanlarının dalgalardaki enerjiyi kullanmak için uyguladıkları üç temel yol vardır:

  • Yüzey aygıtları – Bu aygıtlar dalgaların okyanus yüzeyinde yukarı aşağı hareket etlerinden güç kazanır.
  • Sualtı aletleri Bu cihazlar, okyanus tabanına uzun tüplerle tutturulmuş balon benzeri yapıdan oluşur. Dalgaların neden olduğu salınmaları, bir türbin taşırlar ve elektrik üretirler.
  • Rezervuar Bu cihazlar, dalgaların suyu, kıyı şeridi üzerindeki bir rezervuara doğru taşımasından yararlanır. Su okyanusa geri dönerken, bir tüp tarafından aşağı doğru zorlanır ve türbini döndürür. Türbin daha sonra enerjiyi elektriğe dönüştürür.
Gelgitlerden nasıl enerji üretiriz?
Gelgit enerjisinin kullanıldığı üç temel yol vardır:
  • Gelgit Barajları – Gelgit barajı bir baraj gibi çalışır. Gelgit yükseldiğinde, rezervuar dolup taşar. Gelgit düştüğünde baraj suyun dışarı çıkmasını sağlar. Her iki yönde de hareketli su, elektrik üretmek için türbin çarklarını döndürür.
  • Gel-git Çitleri Bunlar bir barajdan daha küçük yapılardır. Bir dizi dikey türbin iki arazi arasında çit oluşturur. Gelgit içeri girip çıktığında, türbinler döner ve elektrik üretir.
  • Gelgit Türbinleri – Bunlar, güçlü bir gelgit akışının bulunduğu yerlere yerleştirilen bağımsız türbinlerdir.
Dalga ve Gelgit Enerjisinin Tarihçesi
1800'lerden beri dalga enerjisi kavramları bilinmekle birlikte modern dalga teknolojisi 1940'larda bilim adamı Yoshio Masuda'nın deneyleriyle başladı. Dalga enerjisi teknolojisi için sağlanan finansman, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyaç nedeniyle yakın zamanda artmıştır. Dünyadaki ilk dalga santrali Portekiz'de Agucadoura Dalga Çiftliğinde 2008'de açıldı. Gelgit gücünün kullanımı ise Roma dönemlerine ve Ortaçağ'a kadar uzanıyor. Ancak gelgit gücünü elektrik için kullanma fikri oldukça yeni, ancak maliyeti çok yüksek. Son teknolojik gelişmeler, rekabet edebilir ve uygulanabilir bir kaynak haline gelebileceğini göstermiştir.
 
 Dalga ve gelgit enerjisinin Dezavantajları
Günümüzde bu teknolojilerin en büyük dezavantajı maliyettir. Büyük bir dalga veya gelgit enerji santrali kurma ve bakım maliyeti, rüzgar çiftlikleri gibi diğer alternatiflere kıyasla çok pahalıdır. Bir başka dezavantaj, mevcut teknolojilerin ekonomik olarak kurulabileceği sınırlı sayıda lokasyonun olmasıdır. Hem dalga hem de gelgit enerjisi çevre üzerinde bir miktar etkili olabilir. Büyük gelgit barajları, göç eden balıklara zarar verebilir. Ayrıca, dönen türbinler deniz canlılarını ve balıkları incitebilir.

Geçenlerde bu konu ile ilgili bir haberde Türkiye'de dev bir proje olduğunu okumuştum.


Dünyanın En Büyük Dalga Enerji Santrali Türkiye'de Olacak

Ordu Enerji ve Eco Wave Power, dünyanın en büyük dalga enerji santralini Türkiye'de inşa etmek üzere anlaşmaya vardı.

Peki, inşa edilecek enerji santrali neler sunacak?

Dünyadaki yeşil enerji dönüşümü ülkemizde de hızla sürerken, geçtiğimiz günlerde önemli bir projenin duyurusu yapıldı. İsveç merkezli Eco Wave Power, OREN Ordu Enerji ile Ordu'da dalga enerji santrali inşa etmek üzere anlaşma imzaladı. Üstelik bu santral, dünyanın en büyüğü olacak.



Dalga enerji santrali nedir?

Dalga enerji santralleri, denizlerde oluşan dalgaların elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlıyor. Santralde bulunan özel türbinler, dalgaların itme gücünden yararlanarak bunu elektrik enerjisine çeviriyor.



Peki, Ordu'ya inşa edilecek dalga enerji santrali ne kadar enerji üretecek?

Eco Wave Power tarafından paylaşılan bilgilere göre Ordu'ya inşa edilecek dalga enerji santrali, 77 megawatt kurulu güce sahibi olacak. Fakat santralin tamamı hemen inşa edilmeyecek.

Eco Wave Power ve Ordu Enerji, santrali adım adım inşa edecek ve elde ettiği veriler neticesinde inşaya devam edecek. Proje kapsamındaki ilk pilot istasyon ile 4 megawatt'a kadar enerji üretilecek.

Santral, maksimum kapasitede çalıştığı takdirde (77 MW) bir ayda 55.440 MW, bir yılda ise 665.280 MW elektrik üretimi gerçekleştirebilecek. Santralden elde edilen güç İstanbul'da kullanılmayacak elbette, fakat bu veriyi daha somut anlatabilmek için şu örneği verebiliriz:

Santral, bir yılda İstanbul Avrupa Yakası'nın tükettiği enerjinin (27,5 kWh - 2021) %2,41'ini üretmiş olacak.

Enerji santralinin maliyeti ne?

Enerji santralinin maliyeti, tahmini olarak 150 milyon dolar olarak paylaşıldı. Bu sayıyı ele aldığımızda aslında megawatt başına maliyetin Güneş enerji santrallerine göre daha yüksek olduğunu görebiliyoruz. Tabii santralin, yılın büyük bir kısmını bulutlu havayla geçiren Ordu'ya inşa edileceğini unutmayalım.

Enerji santrali, doğrudan Ordu Belediyesi'ne mi ait olacak?

Yapılan anlaşma kapsamında inşa edilecek santralin 9 dalgakıranı 25 yıl süreyle Eco Wave Power'a ait olacak. Bununla birlikte Eco Wave Power, santralin inşasından ve üretilen elektriğin satışından da sorumlu olacak.


Ümit Kılınç

Benzer Konular (5)

107

Başlatan sade


Yanıtlar: 0
Gösterim: 1574

28 Kasım 2020, 19:07:05
sade tarafından
5033

Yanıtlar: 12
Gösterim: 5044

497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 5039

Clicky