Çocukların Bireysel Becerileri Nasıl Desteklenmelidir?

Tıpkı bir kar tanesi ya da bir parmak izi gibi, her çocuğun kendi özel yetenek ve becerileri vardır. Her çocuk kendine özgü düşünme, duygulanma ve diğerleri ile etkileşim yöntemi geliştirir. Bazı çocuklar utangaçken, bazıları...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 04 Nisan 2022, 16:14:45 - Gösterim: 894

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çocukların Bireysel Becerileri Nasıl Desteklenmelidir?

Tıpkı bir kar tanesi ya da bir parmak izi gibi, her çocuğun kendi özel yetenek ve becerileri vardır. Her çocuk kendine özgü düşünme, duygulanma ve diğerleri ile etkileşim yöntemi geliştirir. Bazı çocuklar utangaçken, bazıları dışa dönüktür. Bunun sebebi her çocuğun doğuştan genetik mirası ile getirdiği mizaçtır.

Çocuğun doğuştan gelen mizacına göre, bazı çocuklar daha sakin, bazıları hareketlidir. Anne-babanın temel görevi, çocuğun mizacını kucaklamak ve olumlu yönlerin gelişmesi için çocuğu desteklemektir.

Çocuğunuzun kendi isteğiyle kendisini ifade etmesine imkân tanımalısınız. Belki de sinema, tiyatro ya da sanatın her hangi bir dalında çok yaratıcılığı olabilir, ya da bir bilim dalında ilgi ve yeteneği vardır. Çocuğunuzun ilgisinin yöneldiği ve onu mutlu eden aktiviteler için çocuğunuzu cesaretlendirmelisiniz. Böylece doğuştan sahip olduğu yeteneği ortaya çıkması ve gelişmesi için ona fırsat yaratmış olursunuz. Diğer çocuklar gibi olmak yerine, kendi bireysel becerisini keşfetmek ve onu geliştirmek yönünde çocuğunuzu cesaretlendirmeniz, onun karakter özelliklerine olumlu yansıyacaktır. Hangi yaşta olursa olsun, çocuğunuza seçimler sunun. Gidilecek filmin seçiminden, yenecek yemeğin seçimine kadar. Her doğru ve olumlu seçimde onu yüreklendirin, cesaretlendirin. İyi davranış ve olumlu özellikleri ön plana çıkartmasını sağlayacak şekilde, bu davranışları tebrik edin, arada ödüllendirin. Çocuğun içinde bulunduğu topluluk bir sınıf ortamı olabilir, parkta oyun oynadığı bir grup arkadaş olabilir ya da evde bir araya gelen çocuklar olabilir. Çocuğun içinde bulunduğu toplulukta katılımcı ve aktif olması yönünde onu cesaretlendirin. Hatalı bir davranışta bulunduğunda, o davranışı değerlendirin, kararlı olun ve kurallara uyulmadığında sonuçları konusunda tutarlı olun. Aynı hatalı davranış karşısında, siz kendi duygu durumunuza göre değil, bir birey yetiştirdiğinizin bilinci ile, her zaman tutarlı ve kararlı davranış sergilemelisiniz.

Özellikle anne ve baba, konu disiplin kuralları ve bunların uygulanması olduğunda, ortak ve birlikte hareket edilmelidir. Çocuğunuzun yeteneklerini keşfetmesi için ona fırsatlar sunun; yeteneklerini kutlayın, takdir edin. Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun, onun da bir birey olduğunu, onun da kendi duygu ve düşünce sisteminin olduğunu ve geliştiğini unutmayın. Çocuğunuzun kendi tercihleri, beklentileri, istekleri olacaktır. Tüm bunlar sizin tercih, beklenti ve isteklerinizle örtüşmese de, pozitif ve olumlu seçimler konusunda yol gösterici olmak dışında, direktiflerle hareket etmeyin. Hatalardan öğrenmek bir öğrenme yöntemidir, fakat bedeli ağır olabilir. Bu sebeple, çocuğunuzun daha doğru tercihlerle yaşamını şekillendirmesi adına, onun bireysel gelişimi ve seçim anlarında doğruyu belirleme yeteneğini geliştirmesi konusunda destek olun.

Her çocuk bir hazinedir. Bu hazinenin doğru şekillenmesi ile değeri artacak ve ışıltısı önce etrafını ve sizleri, sonra yaşadığı toplumu ve dünyayı aydınlatacaktır.

- Çocuğunuzla kurduğunuz aile içi iletişiminizi geliştirmek ve gerekli disiplin uygulamalarının belirlenmesi ve uygulanması konusunda uzman desteği için, kliniğimizden randevu alabilirsiniz.

Yazan: Dr. Bora KÜÇÜKYAZICI
Aile Danışmanı - Nöroterapi Uzmanı

Benzer Konular (5)

Clicky