Uzayda Bile Yaşayabilen Hayvan: Tardigrad

Uzayda Bile Yaşayabilen Hayvan: Tardigrad-272 °C ila yaklaşık 150 °C arasında değişen sıcaklıklara dayanabilen, radyasyonlu ortamda hatta uzay boşluğunda bile hayatta kalabilen bir hayvan düşünün. Bu hayvan, Dünya'nın en küçük...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 28 Kasım 2020, 18:39:50 - Gösterim: 733

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

28 Kasım 2020, 18:39:50 Son düzenlenme: 17 Ağustos 2022, 23:34:30 Kerem
Uzayda Bile Yaşayabilen Hayvan: Tardigrad

Uzayda Bile Yaşayabilen Hayvan: Tardigrad

-272 °C ila yaklaşık 150 °C arasında değişen sıcaklıklara dayanabilen, radyasyonlu ortamda hatta uzay boşluğunda bile hayatta kalabilen bir hayvan düşünün. Bu hayvan, Dünya'nın en küçük hayvanı olmakla beraber en dayanıklılarından biri olan: tardigradlardır. (su ayıları).


Tardigradlar Nedir?

Tardigradlar, 4 çift kısa bacağı bulunan ve omurgasız hayvanlar şubesine mensuplardır. Dünya çapında yaklaşık 1300 tür tardigrad bulunur. Tıpkı minyatür ayılara benzeyen bu hayvanların boyutları  tamamen yetiştirildikleri zaman yaklaşık 0,5 mm uzunluğuna ulaşabilirler. Tercih ettikleri habitatın genelde su yosunları ve likenler olmasına rağmen derin denizlerdeni kum tepelerine, kutuplara kadar her türlü ortamda gözlemlenmişlerdir. Beyinleri, gözleri ve sindirim sitemleri vardır ancak kalp ve akciğerleri yoktur. Þimdi gelin bu hayvanların hangi zorlu şartlarda hayatta kalabildiklerine ve bunu nasıl başardıklarına değinelim.


Tardigradların Süper Gücü

Tardigradlar diğer çoğu canlının dayanamayacağı koşullar olan yüksek ve düşük sıcaklık, basınçlı ortam, susuz ortam, yüksek radyasyon başlıca olmak üzere çoğu koşulda yaşayabiliyorlar. Derin bir deniz çukurunun dibinde, kaynar su ile dolu bir kapta hatta soğuk ve radyasyonlu uzay boşluğunda bile yaşayabilirler. Hatta 30 yıla kadar aç bile kalabiliyorlar. Peki biz de dahil çoğu canlının bir an bile dayanamayacağı bu koşullara nasıl dayanıyorlar? Bu dayanıklılıkları kısmen tardigradlara özgü bir protein olan dsup proteininden kaynaklanır. Dsup, radyasyon ile DNA kırılmalarının oluşumunu baskılayan, tardigrad'a özgü, DNA ile ilişkili bir proteindir. Dsup, X ışını kaynaklı DNA hasarını yaklaşık %40 oranında baskılar ve radyasyona toleransı artırır. Bir başka şaşırtıcı hayatta kalma hileleri ise kuru bir ortamın tetiklediği hareketsizlik durumu olan kriptobiyozdur. Mikro hayvanlar vücutlarındaki tüm suyu sıkarak başlarını ve uzuvlarını geri çekerler, küçük bir top haline gelirler ve uykuda kalırlar. Adeta yarı ölü bir duruma geçip metabolizma hızlarını sıfıra yaklaştırırlar. Normal koşullara sahip bir ortama geri döndüklerinde ise eski hallerine dönüp hiçbir şey olmamış gibi yaşamlarına devam edebiliyorlar.


Peki Bu Bizi Neden İlgilendiriyor?

Tardigradların dayanıklılıkları bir çok deney ile test edildi. Uzay ortamında bile hayatta kalmayı başardılar. Bu dayanıklılığın belki de insanın hayatta kalmasının anahtarı olabileceği, hatta biraz daha abartılı bakacak olursak ölümsüzlüğe giden yola güzel bir başlangıç olacağı düşünülüyor. Tardigradlar üzerinde devam eden araştırmalardan öğrendiklerimiz bize bu hayvanların yaşam süremizi uzatmada hatta uzay boşluğunda hayatta kalmamızda önemli faydalar sağlayacağını öngörüyor.

Yazan: Fatih AÐIRAKAR
Kaynak:cilginfizikcilervbi.com

Benzer Konular (5)

793

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4761

4077

Yanıtlar: 0
Gösterim: 450

1651

Yanıtlar: 0
Gösterim: 801

4928

Yanıtlar: 0
Gösterim: 539

Clicky