Trafikte Yazılı Olmayan Kurallar

Trafikte zamanla öğrenilen, çoğu kişinin bildiği ama yazılı olmayan bu kurallar adeta bir anayasa gibidir. Her sürücünün zamanla öğrenip uyguladığı bu gizli dili sizin de öğrenmenizde fayda var.Trafiğe yeni çıktığınızda...

Başlatan: Asrevya - Güncelleme: 23 Mart 2022, 17:20:24 - Gösterim: 904

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

23 Mart 2022, 17:20:24 Son düzenlenme: 23 Mart 2022, 17:25:03 Asrevya
Trafikte Yazılı Olmayan Kurallar


Trafikte zamanla öğrenilen, çoğu kişinin bildiği ama yazılı olmayan bu kurallar adeta bir anayasa gibidir. Her sürücünün zamanla öğrenip uyguladığı bu gizli dili sizin de öğrenmenizde fayda var.

Trafiğe yeni çıktığınızda "Bu adam şimdi bana neden korna çaldı ki, niye durduk yere selektör yaptı?" gibi sorular sormaya başlamanız çok normaldir. Çünkü o ana dek sadece trafikteki yazılı kuralları öğrendiniz, artık sıra geldi yazısız kurallara...

Bu kurallar özellikle de büyükşehirde yaşayan sürücüler tarafından sık sık uygulanır. Trafikte piştikçe yepyeni yeni kurallar öğrenilir ve bu yazısız kurallar bütününün ne kadar geniş olduğu tecrübeniz arttıkça anlaşılır. İlk başta anlamsız gelen o hareketlerin, uyarıların aslında her birinin anlamı olduğunu öğrenirsiniz.

İşte o kurallar:


Sık kullanılan selektör dilini bilmeniz gerekir.

Size tek selektör yapılmasının "Buyurun, yol veriyorum" gibi bir anlamı vardır.

Çift selektörse "Napıyon birader, uyanık ol" gibi bir anlam içerir. Uzun süreli, art arda selektör yapan olursa az önce sövmüştür, bulaşmadan yola devam edin.



Şehirler arası yoldayken yapılan kısa süreli selektör ise "ileride çevirme/radar var, uyarmış olayım" anlamına gelir.
Sürücüler arasındaki dayanışmanın en güzel örneklerindendir.



Gece karşınızdan gelen aracın, size yaklaştığında bir anda uzunları açmasının nedeni, "uzunları kapat, gözümü alıyor" demek istemesidir.
"Madem öyle, işte böyle" der ve güzel bir empati kurmanızı sağlar.



Işıklarda olduğu gibi korna konusunda da benzer bir dil vardır. Kornaya çok kısa basıldıysa "yol verdiğin için teşekkürler" anlamı taşır.

Bir miktar uzun basıldıysa trafik ışıklarında geç kalkmışsınızdır, uyarı anlamındadır. Uzun uzun basılırsa sinir bozucu bir hata yapmışsınızdır. Her türlü küfrü yiyebilirsiniz, ters bakışlara maruz kalırsınız. E hak ettiniz sonuçta.



Havanın karanlık olduğu saatlerde dar bir sokakta bir araçla karşı karşıya kaldıysanız, geriye giden şoför rahatsız olmasın diye farlarınızı kapatmanız gerekir.
Size yol verilirse başınızla teşekkür etmelisiniz.



Yokuşta bir araçla karşı karşıya kaldıysanız inen araç çıkan araca yol vermelidir.



Bazı araçlarla hiç münakaşaya girmemeniz gerekir. Minibüsler, taksiler, mobiletler, kuş serisi, hafriyat kamyonu başı çeker.
Trafik kurallarına pek riayet ettikleri söylenemez.



Hatalı park edildiğini gördüğünüz araçların şoförüne mesaj bırakmak için silecekler kaldırılır.
Kibarca, kırmadan.



Arkadaki arabayı zora soktuğunuz zaman dörtlülerle özür dilemeniz gerekir.

Yine aynı şekilde otoyolda hızla giderken bir anda yol tıkanıyosa arkadan yaldır yaldır gelene dörtlülerle uyarı verirsiniz.



Otobanda tampon yapmaya kalkana yol verilir.
İnat edip de frene basayım demeyin aman.



Karşınızdaki ya da yanınızdaki arabanın farları kapalıysa elinizle far hareketi yapmalısınız.



Kör nokta olan yerde öndeki aracın sol sinyalini açıp kapatması "yol müsait, solla" anlamına gelir.



Trafikte makas atılmaz, bu yazılı bir kuraldır. Yazısız kural ise bu ihlalin yapıldığını gördüğünüzde hızınızı ve şeridinizi koruyarak devam etmektir.
Aksi takdirde kaza ihtimali artar.



Önünüzdeki araçla takip mesafesini korur bir şekilde çift yönlü karayolunda ilerlerken sizi sollamaya çalışan bir araç olduğunda hızınızı sabit tutmanız, hatta bir tık yavaşlamanız gerekir.

Olur da karşıdan bir araç gelirse öndeki araçla aranızdaki boşluğa girmek zorunda kalacaktır.



Çift yönlü karayolunda öndeki ağır vasıta nedeniyle oluşan araç kuyruğunda ağır vasıtayı sollayan ilk araçsanız, yol uygunsa hemen sağa geçmek yerine bir süre sol şeritte devam edin ki kuyruktaki diğer araçlar ağır vasıtayı rahatlıkla sollayabilsinler.

Bu sayede o yoldaki trafik akışı daha rahat akmaya başlar.


Erkan Ceylan
Değeri Değere Değen Kavrar...

Diğer ülkeleri bilmiyorum ama uzun yolda bu kurallar hep bir tebessüm ettirmiştir beni. Kamyon,tır ya da otobüs şöförlerinin yol müsait diye sol sinyallerini yakması mesela. Koca kalıplı adamların kalplerindeki inceliği gösteriyor aslında.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Bizim ülkemizin insanları trafikte hanzo buna bende dahilim .. sorun anlatayım ingiltereyi ve oradaki türkleri ve ordan buraya gelen misafir türkleri..  :sopa: :rose:

Ben dahil değilim 😂 Bu bir gerçek, Trafikte genel anlamda sıkıntılıyız. Ben bunu en iyi Kıbrıs'ta çalıştığım zaman anladım, İngilizler sistemi oturtup gitmişler ve kurallar tıkır tıkır işliyor. Trafik lambası bir iki kavşak haricinde yok, kavşaklar akıllı şöförlerde akıllı. Bizim ülkemizde kavşaklar akıllı ama şöförler henüz o kadar akıllı değil.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Alıntı yapılan: Kerem - 23 Mart 2022, 19:05:47Ben dahil değilim 😂 Bu bir gerçek, Trafikte genel anlamda sıkıntılıyız. Ben bunu en iyi Kıbrıs'ta çalıştığım zaman anladım, İngilizler sistemi oturtup gitmişler ve kurallar tıkır tıkır işliyor. Trafik lambası bir iki kavşak haricinde yok, kavşaklar akıllı şöförlerde akıllı. Bizim ülkemizde kavşaklar akıllı ama şöförler henüz o kadar akıllı değil.
Bizim ülkemizin coğrafi bir psikolojisi var.. İngilterede korna yasak trafik çok yavaş ilerliyor mesela ama insanlar sabır ediyor hiç taşkınlık bağırma çağırma olmuyor.. Sıkıyorsa boş yolda yaya'ya yol vermesinler... Orada bu kurallara bizim türklerde uyuyor ingilizler gibi davranıyor...


Ama ne hikmetse oranın kurallarına uyan türkler bizim vatandaş arabayla gemiye geldiklerinde kapıkule'de indiklerinde trafige çıktıklarında durmadan korna basıyorlar :D Çok çelişkili bir durum orada kuzu kuzu kurallara uyanlar buranın kurallarına uymuyorlar yol benim edasındalar :D Öflemeler püflemeler.. Orada ingilterede kuzu'lar buraya gelince aslan kesiliyorlar

Tamamen yetiştirilme tarzımız ile alakalı, küçük yaşta çevremizden ne görüyorsak onu yapıyoruz. Bizden bir cacık olmaz yani :D
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

27 Mart 2022, 19:39:32 #6 Son düzenlenme: 27 Mart 2022, 19:43:51 Asrevya
Antalya'da iken nerede kural ve hız ihlali yapan varsa plakası hep 34'tü.
İnsanlar geçiş üstünlüğünün hep kendinde olduğunu zannediyor. Tek tük centilmenler olunca da tebessüm ediyorsunuz.
Şehirlerarası seyahat ederken bir elinde tel ve hız yapanları, dalgalı yol tutanları görünce hemen şikayet ediyorum.:)
Affetmem.
Değeri Değere Değen Kavrar...

Mesela İzmir'de araç kullanmak çok keyifli, kimse kimseyi rahatsız etmiyor. Mesela tali yoldan çıkan araca yardımcı olmak İçin trafik duruyor ama arkadan gelen araçlar kornaya basmadan bekliyor.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Medeniyet işte.
Yetişme tarzı çok önemli. Bu trafik kurallarına uyumdan tutun da yaya olarak yürüdüğünüz yoldaki akışa kadar yansıyor.
Değeri Değere Değen Kavrar...

plaka 34 demişsinizde 34 ili istanbulda yaşayan insanların stresi başka hiç bir yerde yokki.. burda insanlar çalışmak için varlar keyfinden değil çok stresli bir şehir kuzuyu kurt eder  :cool:

Benzer Konular (5)

Clicky