Petrolü Kim Buldu? İlk Kez Ne Zaman Petrol Çıkarıldı?

Petrol, 18. Yüzyılda Alsace'de Rusya damıtılan fakat 1859'da Titus ville'de Drake tarafından açılan ilk kuyuyla ortaya çıkarılan çok koyu renkli kendisine has kokusu olan mineral yağ.Petrolün ham maddesi sularda yaşayan denizlerde...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 10 Şubat 2022, 22:52:21 - Gösterim: 608

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Petrolü Kim Buldu? İlk Kez Ne Zaman Petrol Çıkarıldı?


Petrol, 18. Yüzyılda Alsace'de Rusya damıtılan fakat 1859'da Titus ville'de Drake tarafından açılan ilk kuyuyla ortaya çıkarılan çok koyu renkli kendisine has kokusu olan mineral yağ.

Petrolün ham maddesi sularda yaşayan denizlerde deniz koylarında veya ırmak ağızlarının kıyıya yakın kısımlarda çoğalan havyansal veya bitkisel canlı organizma artıklarından meydana gelir. Bu organik madde dibe çökeldikçe yavaş yavaş tortu tabakalarıyla kapanır.

1859 yılında Drake tarafından açılan kuyu ile yeryüzüne fışkıran petrol 1860-1885 yılları arasında damıtma ürünleri henüz uygulama safhasına konulmadığından gaz yağı devri olarak kaynaklara geçti. 1885-1990 yılları araında petrol yağları sanayide ve evlerde yağlamada kullanılmaya başlandı. 1900-1914'te otomobilin yaygınlaşmasıyla benzin devri başladı.

1914-1930 tarihleri arasında sürekli damıtılan petrol 193-1940 yılları arasında eriticiyle işlenmeye ve ürünlerin kaliteleri artırılmaya başlandı. 1940'tan günümüze kadar ise katilazörler yardımı ile rafineri usülü geliştirildi.

Rafineri Usulü : Belirli nitelikte ürünler elde etmek ve elde edilen ürünleri en verimli şekilde kullanmak için hem maddenin bazı işlemlerden geçirilmesi gerekir. Bunlar arasında:

Analiz: Ham petrolden elde edilecek işlenmiş ürünlerin miktarı, kalitesi bu yöntemler belirlenir. Böylece Kimyasal yapısı çok değişik olan petrol hakkında geniş bilgi sahibi olunur.

İşleme Yöntemi: Katalizörler, sıcaklıklar,basınçlar, karışım oranları ve diğer işlem koşulları ekonomik incelemelerle saptandığından en çok kullanılan ürünlerin üretildiği rafineri yöntemleri ve bunlardan başka yağlarma yağları, parafinler, bitümler de rafineride elde edilir.

Rafinerilerin temel işlemi, sürekli ayırımsal damıtmadır. Önceden 360° kadar ısıtılan ham petrol, hafif ürünlerin yarıldığı bir kaç tablalı sutuna gönderilir. Hafif ürünler, damıtma kulelerinin baş kısımlararında damıtılarakalınır. Bu ilk damıtmadan elde edilen yoğunlaştırılır.

Ara ürünler yan kısım-ham dibindence arıtılması ve işlenmei gerekir. Hafif benzinlerin kararlı bir duruma getirilmesi gerekir. Ağır benzinler ise 500 derecede 35 kg. sm² lik başınç altında bir platin katolizör eşliğinde reforming işlemi tabi tutulurlar.

Uçak benzinleri gaz halindeki hidrokarbonlardan sentez yoluyla elde edilir. Ham petrolün damıtılmasıyla uzun süren çok kullanılan gaz yağıdır. Cracking ve damıtma işlemlerinin ağır artıkları sanayide ve evlerde ısıtma için kullanılan fuel oilleri veya mazotları meydana getirir.

Günümüzde ülkemizde de petrol rafineri istasyonları kurulmuştur. Ülkemizde ilk aramaları 1887'de Ahmet Necati Bey'in İskenderun yöresinde kurduğu sondaj makineleriyle elde edilmiştir.

Benzer Konular (5)

Clicky