Kendi Sesimizi Kayıttan Dinlediğimizde Neden Farklı Duyarız?

Her gün onlarca hatta yüzlerce farklı insanla konuşuyoruz. Bunlardan bazıları ailemiz bazılarıysa arkadaşlarımız oluyor. Peki hiç konuştuğumuz insanların kendi seslerini aslında bizim duyduğumuz gibi duymadıklarını...

Başlatan: Asrevya - Güncelleme: 25 Eylül 2022, 23:04:21 - Gösterim: 398

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kendi Sesimizi Kayıttan Dinlediğimizde Neden Farklı Duyarız?


Her gün onlarca hatta yüzlerce farklı insanla konuşuyoruz. Bunlardan bazıları ailemiz bazılarıysa arkadaşlarımız oluyor. Peki hiç konuştuğumuz insanların kendi seslerini aslında bizim duyduğumuz gibi duymadıklarını düşündünüz mü? Elbette aynı şey bizim için de geçerli. Bizler de tıpkı diğer insanlar gibi kendi sesimizi dışarıdan duyulana göre çok farklı duyuyoruz. Bunu en iyi anlayabileceğimiz nokta da ses kaydı aldığımızda karşımıza çıkıyor.

Kendi sesimizi neden farklı duyarız?

işitme

Bir ses kulağa nasıl iletilir hiç düşündünüz mü? Ses dalgaları kulak zarını ve küçük kulak kemiklerini titreştirir. Bu kemikler ise oluşan bu titreşimleri beyne işitsel sinyal olarak gönderen kokleaya iletir. Duymamızı sağlayan bu iletime "hava iletimi" diyoruz. Çevremizdeki tüm insanların sesini bu şekilde duyuyoruz.

Bu noktada tek istisna ise kendimiziz. Çünkü konuştuğunuzda oluşan ses beyninize dışarıya çıkan sesten daha farklı şekilde iletilir. Bunun sebebi ise hava iletimi aracılığı ile kulağımızdan beynimize ulaşan sese ek olarak sesin çoğunun kafatası kemiklerimiz aracılığı ile iletilmesinden kaynaklanıyor. Konuşurken çıkardığımız ses, kemiklerimiz yoluyla doğrudan beyne sinyal olarak aktarılıyor. Aynı zamanda dışarıdaki sesi de alıyoruz ve aslında tek sesi iki farklı biçimde duymuş oluyoruz.

Neden kayıt yerine kendi duyduğumuz sesi seviyoruz?

kendi sesinden rahatsız olan kadın

Elbette bir kayıtla duyduğu sesi daha çok seven insanlar olacaktır ancak büyük bir kesim kendi duyduğu sesi daha çok seviyor. Kendi sesimiz hem dışarıdan hem de kendi içimizden duyduğumuz bir sesin karışımı. Bu da sesimizin çok daha derin ve zengin olmasını sağlıyor. İki ses karşılaştırıldığında dışarıya çıkan sesin daha ince ve daha yüksek perdeye sahip olduğunu görüyoruz. Bu farklı ses ise çoğu kişi için ürkütücü olabiliyor.

Öz kimliğimiz olan sesimizdeki uyumsuzluk bizleri rahatsız ediyor.

kendi sesini sevmeyen adam

Aslında çoğu insan için kendi sesini dışarıdan duymak rahatsız edici. Belki de kendi içinizde muhteşem şarkılar seslendiriyorsunuz, ancak dışarıya bu sesi yansıtamamak sizi sıkıyor. Aslında her insanın sesi farklı ve sesimiz öz kimliğimizi oluşturuyor. Dışarıdaki sesin bildiğiniz öz kimlikten farklı olduğunu duymak da normal olarak rahatsız edici olabiliyor.

Gürhan Kulaklı
Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

2805

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2778

928

Yanıtlar: 0
Gösterim: 697

5629

Yanıtlar: 0
Gösterim: 741

3417

Yanıtlar: 0
Gösterim: 489

Clicky