Hasta Olduğumuzda Neden Ateşimiz Çıkar?

Vücut sıcaklığının yükselmesi olarak tanımlanan ateşlenme genelde vücudun savunma sistemindeki bir tepkidir. 37 santigrat dereceye kadar normal olarak kabul edilmesine rağmen, vücut sıcaklığı 36,1 – 37,2 santigrat derece arasında...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 20 Şubat 2022, 20:46:20 - Gösterim: 550

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Hasta Olduğumuzda Neden Ateşimiz Çıkar?


Vücut sıcaklığının yükselmesi olarak tanımlanan ateşlenme genelde vücudun savunma sistemindeki bir tepkidir. 37 santigrat dereceye kadar normal olarak kabul edilmesine rağmen, vücut sıcaklığı 36,1 – 37,2 santigrat derece arasında değişebilmektedir. Beyindeki hipotalamus bölgesi vücudun termostatı olarak nitelendirilir ve vücut sıcaklığının düzenlenmesinden de sorumludur.

Hasta Olduğumuzda Neden Ateşimiz Çıkar?

Pirojen olarak isimlendirilen biyokimyasal maddeler hipotalamustaki belirli reseptörlere bağlandığında vücut sıcaklığının yükselmesine sebep olur. Bu maddeler vücut dokuları ya da hastalığa sebep olan etkenler, örneğin virüsler ve bakteriler tarafından üretilebilir. Hastalığın ortaya çıktığı bölgeden kan yoluyla hipotalamusa taşınan pirojenler, hipotalamus tarafından tespit edildiğinde vücut sıcaklığı yükselmeye başlar.

Ateşlenme vücudun hastalık yapıcı etkenlere karşı savunmasına yardımcı olur. Normal vücut sıcaklığında virüslerin ve bakterilerin etkinlikleri genellikle daha yüksektir. Vücut sıcaklığının yükselmesi, sıcaklık değişimlerine karşı duyarlı olan bu mikroorganizmaların çoğalmasını güçleştirir.

Hasta Olduğumuzda Neden Ateşimiz Çıkar?
Araştırmalar aynı zamanda vücut sıcaklığındaki artışın bağışıklık sistemindeki bazı hücre türlerinin etkinliklerinin artmasına neden olduğunu gösteriyor. Journal of Leukocyte Biology dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları vücut sıcaklığındaki hafif seviyedeki artışların, virüslerin etki ettiği hücreleri ve kanser hücrelerini yok edebilen hücreler olan T-hücrelerinin oluşumlarını artırdığını belirledi. Farelerle yapılan araştırmada ayrıca vücut sıcaklığındaki 2 santigrat derecelik artışın bu hücrelerin etkinliğinin artmasına yardımcı olduğu anlaşıldı.

Ateşlenme vücudun hastalık yapıcı etkenlerle savaşmasına yardımcı olsa da vücut sıcaklığındaki artışın yüksek olmasının tehlikeli sonuçları olabilir, bu nedenle kontrol altında tutulmalıdır.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

5033

Yanıtlar: 12
Gösterim: 4876

3988

Yanıtlar: 5
Gösterim: 880

2805

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2819

5927

Yanıtlar: 0
Gösterim: 585

Clicky