Göz Rengi Nasıl Oluşur?

Gözlerimizin temel görevi bizlere çevremizde olup bitenleri göstermek ve beynimizin olan biteni şekillendirmesine yardımcı olmaktır. Ancak kabul etmek gerekir ki, gözümüz organ olmanın yanı sıra, vücudumuzdaki en estetik unsurlardan...

Başlatan: Asrevya - Güncelleme: 07 Eylül 2022, 17:00:16 - Gösterim: 419

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Göz Rengi Nasıl Oluşur?

Gözlerimizin temel görevi bizlere çevremizde olup bitenleri göstermek ve beynimizin olan biteni şekillendirmesine yardımcı olmaktır. Ancak kabul etmek gerekir ki, gözümüz organ olmanın yanı sıra, vücudumuzdaki en estetik unsurlardan biridir, özellikle de renk söz konusu olunca.

Göz rengi nasıl oluşur?

Göz rengi, ebeveynlerimizden bize kalıtsal olarak geçen, çoklu gen etkileşimleri sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple bazı göz renkleri çok nadir görülürken, diğerleriyle daha çok karşılaşırız. Bunun sebebi ise o toplumda nadir olarak ortaya çıkan o göz renklerini ortaya çıkaran genlerin nadir olmasıdır. Bazı göz renklerinin daha nadir görülmesinin diğer bir nedeni ise bu göz rengi genlerinin çekinik olmasıdır.

Gözümüze rengini veren kısım iristir. Göz rengimiz de bu irisin pigmentasyonu ve ışığın iriste yansıması olmak üzere iki farklı faktöre bağlı olarak meydana gelir.


İrisin göz rengindeki rolü

İlk önce gözün 3 ana dokusu vardır.
Dokular dıştan içe doğru şunlardır:

Sklera
Koroid
Retina

Sklera bir bağ dokusudur. Stroması beyazdır, fakat gözün ön kısmında şeffaftır ve bundan dolayı ışığın gözün içine girmesini sağlar. Bu şeffaf skleraya kornea adı verilir. Patolojide kornea şeffaflığını kaybedip göz rengini değiştirebilir ve skleranın rengi gibi beyazlaşma olur.

Koroid ise bol pigment içeren bir damar tabaka dokusudur. Retina ise pigmentli bir epiteldir. İris iki dokudan oluşur. Bunlar koroid ve retinadır. Koroid ön tarafa doğru bakar ve retina arkaya doğru. Bundan dolayı göze rengini veren koroid dokusudur. Koroid ne kadar pigment içerirse gözün rengi o kadar siyaha döner ve ne kadar az pigment içerirse o kadar da açık renge döner.

Bu akşınlığın neden göze kırmızı renk verdiğini açıklar. Akşınlık hastalığında melanosit hücrelerin ürettikleri melanin pigmentleri dışa dökmüyorlar. Böylelikle keratinosit hücreleri melanini alamıyorlar. Bu sitolojik bozukluk pigmentlerin epitelde yayılamamalarına ve dokunun çok açık renge sahip olmasına neden olur. Ama koroid bir damar tabakası olduğu için pigmentlerin renginin yerini kan rengi alır ve koroid, yani göz kırmızı renkte görünür. Hatta bazı fotoğraflarda sağlıklı gözlerin kırmızı olmalarının nedeni kan renginin yansımasıdır.


Göz renkleri ve isimleri

Bazı göz renkleri ile çok sık karşılaşsak da bilmediğimiz pek çok göz rengi var. İşte göz renkleri.

Açık kahverengi göz

Açık kahverengi göz, kahverenginin açık tonuna sahip göz rengidir. Bu göz rengi oldukça yaygındır.

Mavi göz

Bu renk yeni bir mutasyona dayanır. Yaklaşık beş bin yıllık bir genden kaynaklanır. İris, melanin az içerdiğinden dolayı gözler mavidir. Bazı maviler çok parlak, hatta parlement mavisi kadar kontrastlı olabilirken bazılarıysa buğulu ve soluk olabilir.

Koyu kahverengi göz / siyah göz

Koyu kahverengi göz ya da kapalı kahverengi göz, bol pigment içerir ve çaprazlamada her zaman baskın çıkar. Koyu kahverengi en sık görülen göz rengidir. Siyah olarak tanımlanan gözler aslında tamamen koyu kahverengindedir. Bazı kişilerde melanizm gibi bir şey olabilir.

Yeşil göz

Tıpkı mavi göz gibi az pigment barındırır. Pigmentin yapısında yağ da bulunur, zeytin yeşili, zümrüt yeşili, orman yeşili gibi yeşilin tonları bunların karışımı veya desenleri olabilir.

Kahverengi göz

Hepimizin aşina olduğu göz renkleri arasında bulunan kahverengi göz, koyu kahverengi göze göre çok daha az görülen göz rengidir.

Kehribar göz rengi

Sarı, açık kahverengi, turuncu, altın rengi, gibi sarı tonlarını barındırır. Kırmızı sarı karışımı gibi kahverengin bir tonuna benzer. Kehribar tonu göz renklerini lipokrom pigmenti oluşturur.

Kırmızı göz

Akşınların göz rengidir. Hiç pigment yoktur, ışığa çok hassastır ve göz bebekleri de kırmızıdır.

Gri göz

Çok ender rastlanılan göz renkleri arasında bulunan gri göz rengi, gümüş gri olabildiği gibi hafif yeşil desenleri bulunabilir.

Ela göz

Kehribar ile yeşil veya mavi ile yeşil ya da mavi ile kehribar çaprazlamalarından doğan melezdir. İrisin merkezine doğru renk yeşile veya kehribara döner, dışı mavi veya yeşil olabilir.Ayrıca her çeşit ela gözde mavi ve yeşil gibi az pigment barındırır.

Heterokromiya iridis

İnsan ya da çift gözlü canlılarda, iki gözün irislerinin birbirinden farklı renkte olması durumudur.

Caner Cem Martı

Benzer Konular (5)

108

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1344

28 Kasım 2020, 19:10:23
sade tarafından
4433

Yanıtlar: 0
Gösterim: 594

7149

Yanıtlar: 0
Gösterim: 80

Clicky