4. Kitap Okuyun Kapanma sürecinde yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden biride kitap okumak olabilir. Okumak için aldığınız ama bir türlü zaman bulup okuyamadığını, kütüphanenizin rafında bekleyen o kitap var ya. İşte o kitabı okumak için en güzel zaman bu gün işte. Kovid 19 virüsüne kısa sürede çare bulunamayacağına göre rafınızdaki kitaplar yetmeyebilir, bir kaç kitapta biz tavsiyede bulunalım size. Tabi aşağıdaki kitapları incelemeden önce NUTUK kitaplığınızda yoksa onu okuyarak başlayabilirsiniz.
Evde Geçirdiğiniz Vakitlerde Okuyabileceğiniz Kitaplar 1- Dostoyevski, Beyaz Geceler
Aşkı anlatan en nahif, en güzel roman olarak adlandırabiliriz Beyaz Geceler'i. Beyaz Geceler, Moskova'nın 5 gün boyunca hiç güneşin batmadığı haziran ayında Nastenka ve Hayalperest arasındaki dostluğu, aşkı, yakınlaşmayı ve romantizmi bize anlatıyor. Çabucak bitireceğiniz ancak etkisini uzun zaman hissedeceğiniz bu roman İş Bankası Kültür Yayınları farkıyla sizleri bekliyor.
2- Anthony Burgess, Otomatik Portakal
Kitabı kadar filminin de ses getirdiği Otomatik Portakal, şiddet merkezli bir eğitim ve ıslah sisteminin aslında kendini doğurduğunu ve şiddetin sadece şiddetin alt yapısını hazırladığını anlatan eleştirel, fazla gerçek, deneysel ve biraz da olsa rahatsız edici bir roman. "Tüm hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna bir baskı yöntemi uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum." diyen Anthony Burgess, bu kitabı ile insanları iyiliğin yapıcı gücüne ve kendi potansiyelini keşfetmeye yönlendiriyor.
3-William Shakespeare, Romeo ve Juliet
Tiyatro severler buraya Bahar ayına merhaba dediğimiz, doğanın ve ruhumuzun hareketlendiği nisan ayında tutkularının peşinden gitmeyi kim istemez? Tutkunun en belirgin duygu olarak ön plana çıktığı Romeo ve Juliet oyunu nisan ayı kitap önerimizi olarak 2020 kütüphanesindeki yerini alıyor.
"Şiddetle başlayan hazlar, şiddetle son bulurlar. Ölümleri olur zaferleri. Öpüşürken yok olan ateş ile barut gibi."
4- Anton Pavloviç Çehov, Altıncı Koğuş
Öykü denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri de Çehov'dur. Çehov; öykü türü için attığı adımlar, getirdiği yenilikler ve gösterdiği özveri bugünkü öykünün temellerini oluşturmuştur. Çehov'un Altıncı Koğuş kitabı novella niteliğindedir. Rusya'nın ve ülkenin sorunlarıyla ilgilenmek yerine onları uzaktan izlemeyi tercih eden elit Rus aydınının "deliliği"nin simgesidir adeta. Bir taşra kasabasındaki akıl hastanesinde geçen Altıncı Koğuş, eğitimli bir hasta olan İvan Dmitriç ile Doktor Andrey Yefimıç arasındaki felsefi tartışmayı bizlere sunar.
5- Samipaşazade Sezai – Küçük Şeyler
Türk Edebiyatı klasiklerinde adından sıkma söz ettiren Samipaşazade Sezai'nin Küçük Şeyler romanı Küçük Şeyler sıradan insanın başına gelmesi muhtemel sıradan olayları, acıları, ümitleri, hayal kırıklıklarını, yani kimi hayat gerçeklerini ve bu gerçekler karşısında yaşanan duyguları ele alıyor. Ağaçların kesilmesine üzüntü duymamız, kuş sesleriyle neşelenip aşk uğruna acı çekmemiz, bir tebessümle umutlanıp kurduğumuz hayallerin yıkılıvermesi gibi olağan ama okuru derinden etkilemeyi başaran hikâyelerdir bunlar. Türk edebiyatına modern anlamda hikâyenin ilk örneklerini kazandıran Samipaşazade Sezai, Küçük Şeyler için yazdığı önsözde, neyin anlatıldığının değil, nasıl anlatıldığının önemli olduğunu vurgulayarak hikâyenin gücünün ayrıntıda gizli olduğunu ve güzel yazıldığı sürece basit konuların da önem kazanacağını söyler.
|