Proteinlerin Sınıflandırılması ( Çeşitleri )

Yapısında karbon (C), hidrojen (H ), oksijen (O) ve azot (N) bulunduran organik bileşiklere protein denilmektedir. Proteinin genel özellikleri ve görevleri diğer yazılarımızda yer almaktadır bu yazımızda protein hakkında detaylı...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 01 Aralık 2022, 21:23:19 - Gösterim: 909

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Proteinlerin Sınıflandırılması ( Çeşitleri )


Yapısında karbon (C), hidrojen (H ), oksijen (O) ve azot (N) bulunduran organik bileşiklere protein denilmektedir. Proteinin genel özellikleri ve görevleri diğer yazılarımızda yer almaktadır bu yazımızda protein hakkında detaylı bahsetmek yerine sizlere direk olarak protein sınıflandırılması ve şekillerinden bahsedeceğiz.
 Proteinler Yapılarına ve şekillerine göre olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Proteinler yapılarına göre sınıflandırılırken yapılarında amino asit , yağ ve karbonhidrat bulundurmasına göre basit veya bileşik proteinler olarak nitelendirilir. Proteinler şekillerine göre sınıflandırılırken lifsel ve küresel olarak ayrılır. Proteinlerin sınıflandırılmasını ve çeşitlerini hem tablo halinde hemde açıklayarak biraz daha açıklayalım.

1-) Yapılarına göre protein Çeşitleri (sınıflandırılması)
 a. Basit Proteinler : Yapısında sadece proteinlerin yapı taşı (monomer) olan amino asitlerin bulunduğu proteinlerdir. Basit proteinler, hidrolize uğramasıyla yapılarında sadece L-, α-aminoasitler ve türevlerinin, bazen de küçük karbonhidrat bileşiklerinin olduğu aglobulin, prostaglandin, prolamin ve protamin gibi proteinler tanımlanabilir.
 Amino asit + Amino asit (n tane) = Basit protein
 
b. Bileşik Proteinler : Yapıların basit proteinlerin yapısında bulunan amino asitler dışında yağ ve karbonhidrat bulunduran proteinlerdir. Hidrolizleri sonucu yalnız amino asitleri değil, aynı zamanda diğer bazı organik ve inorganik bileşenleri veren protein, kompleks protein, konjuge protein olarak tanımlanabilir.
 Yağ + Protein = Glikoprotein
 Karbonhidrat + Protein = Glikoprotein

2-) Şekillerine göre protein çeşitleri (sınıflandırılması)
 a. Lifsel Proteinler : Uzun, zincir şeklindeki yapılara sahip olup, yapısı sağlam, mekanik etkilere, çekilme ve gerilmelere dayanıklı ve elastik özelliğe sahip proteinlere denilmektedir. Örn: Kas, Hücre zarı
 
b. Küresel Proteinler : Organizmalarda enzim, hormon, immunoglobin vb. metabolik yapıları oluşturan proteinlere küresel proteinler denilmektedir.
 
 Bu sınıflandırma dışında proteinler farklı kaynaklarda farklı şekillerde sınıflandırılırlar




 


 

 
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

6603

Yanıtlar: 1
Gösterim: 222

5819

Yanıtlar: 0
Gösterim: 521

3745

Yanıtlar: 1
Gösterim: 821

5818

Yanıtlar: 0
Gösterim: 457

Clicky