Porsuk Ağacı Meyvesine Dikkat
Ülkemizde özellikle parklarda ve diğer yeşil alanlarda peyzaj amaçlı yetiştirilen ve nadir de olsa ormanlık alanlarda da karşılaşabileceğimiz porsuk ağacının kırmızı ve çok cazibeli görünüme sahip meyveleri vardır. Bu meyveler yenilebilir olmakla beraber meyvelerin çekirdekleri yutulduğu zaman çoğunlukla
ölüme varan zehirlenmeye neden olur. 2016 yılında İstanbul'da maalesef bir vatandaşımız da bu sebeple hayatını kaybetti.
Porsuk ağacının sadece meyve çekirdekleri değil, yaprakları ve ağacın kabuğu da zehirlidir. Her ne kadar bu meyveler çekirdeğinden ayrılarak güvenle yenilebilse ve birçok kişi yese de ben buna hiç cesaret edemedim. 😅
Meyveyi yemek isteyen olursa da çekirdeğin boğaza kaçarak mideye ulaşma riskine karşı çok dikkatli olunmalı ve eğer böyle bir şey olursa hiç vakit kaybetmeden acil servise gidilmeli. Çünkü bu meyvenin çekirdekleri mide asidi ile parçalanarak çekirdekteki zehir hızla kana karışmaktadır.
Yazımın burasına kadar bahsetmediğim ama en önemli husus da şudur ki özellikle parklarda oynayan çocuklar bu meyvenin parlak kırmızı rengine aldanarak meyveyi çekirdeğiyle beraber yutabilir ve çocuğun sürekli hareketli olup oyun oynadığı bir alanda biz durumun farkına varamayabiliriz.
Bu nedenle bulunduğumuz ortamda bu ağacın varlığı durumunda ekstra dikkat etmeliyiz ve çocuklarımıza bu ağacın tehlikesini öğretmeliyiz.
|
(46.04 KB , 612x407 - Gösterim: %1$d 18 .)
(296.61 KB , 1600x1396 - Gösterim: %1$d 24 .)