Shift Tuşunun Bilinmeyen Özellikleri
Biliyorsunuz tıpkı Ctrl ve Alt tuşları gibi , Shift tuşu da bilgisayarınızın klavyesinde bulunan değiştirici tuştur. Kendi başına bağımsız olarak bir karakter üretmez. Yada fare imlecinin konumunu hareket ettirmez. Sadece diğer tuşlara yardımcı olur hepsi bu. Peki bilmediğiniz özellikleri olduğunu söylesem. Evet var. Ancak önce hatırlayalım Shift Tuşu Nerede?
Shift Tuşları Nerede? Shift Tuşları klavyenin iki tarafında sol ve sağ alanında bulunur. Genellikle, sol Shift tuşu sol tuşlar grubuyla birlikte bulunur. Bununla birlikte sağ Shift tuşu ise sağ tuşlar grubuyla birlikte hareket eder. Sol Shift tuşu, daha çok "Shift" yazısıyla etiketlenir ya da yukarı doğru bir ok işaretiyle gösterilir. Bu sağ Shift tuşu içinde geçerli. Her iki tuşta her iki yöne dağıtıldığı için hem sol elinizle hem de sağ elinizle rahatça kullanılabilir haldedir. Görünümü aşağıdaki gibidir.
Shift Tuşu Kısayolları Shift tuşunun, bilinenden farklı özellikleride vardır. Bakalım neymiş bu özellikler;
Yukarıdaki görevler haricinde, bazı uygulamalar sadece o program içinde geçerli olan özel işlevlerde tanımlayabilir. Örneğin, bazı görsel düzenleme programlarında Shift tuşu dikdörtgen şeklinde nesneler kare aynı şekilde eliptik nesneler dairesel olur. Çoğunlukla, görüntülerdeki nesneleri seçtiğinizde de aynı şey geçerlidir.
Kelime işlemcilerde ya da elektronik tablolarda metin seçtiğinizde Shift tuşu farklı bir özellik sergiler. Shift tuşunu basılı tutup ok tuşlarından birine basarak ilerlediğinizde metnin istediğiniz alanını seçebilirsiniz.
Shift Tuşunun Çok Bilinmeyen Özellikleri 1 - Bilgisayarınızdaki gereksiz dosyaları sildiğinizde Geri Dönüşüm Kutusu'na göndermiş olursunuz. Daha sonra tamamen silmek için gidip geri dönüşüm kutusundan da kaldırırsınız. Ancak bu kadar uğraşıya gerek yok. Gereksiz dosyayı silerken dosyayı seçtikten sonra Shift+Delete tuşlarına aynı anda bastığınızda söz konusu dosya geri dönüşüm kutusuna gönderilmeden hemen silinecektir.
2 - Bilgisayar masaüstünde çok sayıda kısayol vardır sizinde. Kısayollar dosya ya da klasörü açmak için en kolay yoldur. Kısayol oluştururken dosyaya sağ tıklayıp kısayol oluştur tıklarsınız. Ve kısayol oluşur. Ancak bunun daha kolayı var. Kısayol oluşturacağınız dosyayı seçin ve Shift tuşuna basılı tutularak fare ile boş alana sürükleyip bırakın hepsi bu. Kısayol oluştu bile.
3 - Bunu aslında yukarıda da anlattım. Yazılı bir metinden seçim yapmak için fare imlecini kullanırsınız. Ancak farklı alternatif olarak shift tuşuna basılı tutup metni seçerek istediğiniz kadar alanı seçebilirsiniz.
4 - Tarayıcınızın adres alanında her hangi bir web sitesinin URL adresini tam olarak gireriz. Örneğin, www.forumsever.com a da bu adresi hatırlamıyorsak Google'da Forumsever şeklinde ararız. Oysa farklı bir metod daha var. Açmak istediğiniz sitenin gövde kısmını ( örneğin Forumsever ) yazıp Ctrl+Shift+Enter yaptığımızda ismin başta tarafına www sonuna ise com uzantısının otomatik eklendiğini göreceksiniz.
|
(49.79 KB , 800x266 - Gösterim: %1$d 19 .)
(41.04 KB , 1379x483 - Gösterim: %1$d 18 .)
Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...