Konun en altına bırakacağım videoda ShiftDelete bir arkadaş BIOS güncellemesinin nasıl yapılacağını çok güzel bir şekilde anlatmış. Bende bugün BIOS güncellemesini yapmak için bu videodan faydalanmak istedim fakat anakartın BIOS sayfasına geldiğimde Tool sekmesinin bende olmadığını farkettim ve açamadım da
"
Belki bu konu altın nasıl açacağımı bilen bir arkadaş yazarsa bende öğrenmiş olurum. " Tool sekmesini nasıl aktif edeceğimi araştırırken ASUS 'un kendi saydasında BIOS güncellemenin daha kolay bir yolunun anlatıldığını farkettim ve bu yolla anakartımın BIOS güncellemesini yaptım. Benim ASUS 'un sayfasından faydalanarak yapacağım bu anlatım Windows 10 için geçerlidir, diğer windows sürümlerinde işe yarayıp yaramayacağını bilemiyorum. Konuyu aşağıdaki başlıklar altında anlatacağım.
1. BIOS Nedir?
Orijinal adı "
Basic Input Output System" olan
BIOS, giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol altına alarak, sistemlerin açılmasına yardımcı olan bir yazılımdır. Kalıcı olmasıyla birlikte bu program, ROM bellekte saklanıyor. Anakart parçasının çeşitli özelliklerini kullanma açısından da avantaj sağlayan bu yazılım, sistem ve donanımlar arasında da kolayca bağlantı kuruyor.
2. BIOS 'un Görevleri Nelerdir?
- Ekran kartı ve RAM gibi donanımları açılış esnasında (BOOT) test ediyor.
- Bu donanımların voltaj seviyelerini tespit ederek ayarlamasını gerçekleştiriyor.
- Yazılım sistemini hard disk haricinden bir sistem üzerinde çalıştırmak adına başlangıç sürücüsünü belirlemek amacıyla kullanılıyor.
- Ardından donanımların frekans ayarlarını yaparak, işlemin eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmesine ortam hazırlıyor.
- Son olarak da eğer kullanılmayan bir donanım parçası varsa bunları kapatmaya olanak sağlıyor.
Bu görevleri aktif bir performans gücü ile işleyen BIOS yazılımının Setup'ı, belirli aşamalar doğrultusunda açılıyor. Açılış tuşları bilgisayarlar arasında farklılık gösterse de çoğunlukla "F2", "DEL", "F10" tuşlarından birinin yardımı ile açılıyor. Açılan bu menü sayesinde anakart üzerindeki istenen değişiklikler kolayca gerçekleştirilebiliyor. "+" ve "-" tuşları bu menü içerisinde komut verilmesini mümkün kılıyor.
3. BIOS Güncelleme Ne İşe Yarar?
Hem amatör hem de profesyonel kullanan herkesin bildiği ve aşina olduğu BIOS, güncelleme işlemi sayesinde daha iyi bir performans ve kullanım gerçekleştirmenin önünü açıyor. Karmaşık görünse de aşamalar doğru olarak uygulandığında kolayca yapılan bir işlem oluyor. Bilgisayar giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol eden BIOS, sistemin açılmasını sağlıyor. Ayrıca RAM ve performans için de yükseltmeye gidilebiliyor.
- RAM sisteminin eksik görünmesi,
- Fazladan RAM takıldığında görünmeme sorunu,
- Anakart performansını iyileştirme,
- Yazılım uyumsuzlukları ve çakışmaları,
- Herhangi bir donanımın görünmemesi,
gibi maddelerden biri ile karşılaşmamak adına BIOS güncellemesinin yapılması gerekiyor. Güncellemenin asıl amacı da bu gibi durumlara karşı çözüm getirmek oluyor. Bunun yanı sıra anakarttan daha yüksek bir performans almak için tüm hataların giderilmesini sağlıyor. Böylece anakart kullanımını sorunsuz gerçekleştirmek üzere güncellemeleri indirmek ve kurulumunu yapmak gerekiyor.
Bunlara ek olarak uzun zamandır çözülemeyen bir sorun varsa ve bilgisayarın daha iyi bir performansa sahip olması için gerekli uygulamayı sağlayan güncelleme ile sorunlar çözülüyor. Yeni teknolojilerle uyumlu hale gelmesini sağlayan güncellemeler, direkt olarak hataların giderilmesini mümkün hale getiriyor. Uygun program ve doğru işlem ile tüm bunlar kolaylıkla elde edilebiliyor.
4. Bios Nasıl Güncellenir?
Güncellemeye başlamadan önce BIOS sürümümüzü ve anakart bilgilerini öğrenmeliz, bunun için
Windows'u Ara alanına
Sitem Bilgisi yazarak ya da çalıştıra
msinfo32 yazarak Sitem Bilgisi sayfasının açılmasını sağlayarak bilgilere ulaşabiliriz. Aşağıda örnek olarak benim bilgisayarıma ait bilgileri paylaşıyorum, bu sayfan anakart üreticimize, BIOS sürümümüze, son BIOS güncelleme tarihine vb. bilgilere ulaşabilirsiniz.
Geçerli bir eklenti ID'si değil.
BIOS sürümümüzü ve anakart modelimizi öğrendikten sonra google yardımı ile bu anakart modelimizin güncel BIOS sürümünü öğreniyor ve indiriyoruz. Bize videoda indirdiğimiz güncel sürümü boş bir harici belleğe atarak BIOS sayfasına gelerek oradan güncellememiz gerektiği anlatılıyordu. Peki ben nasıl bir güncelleme yolu izledim.
Güncellemeye başlamadan not düşeyim arkadaşlar, BIOS güncellemesi riskli bir işlem yedek almayı unutmayın, bilgisayarınızın gücünün kesilmeyeceğinden emin olun ve ne yaptığınızı bilmiyorsanız bir bilenden yardım alın. Son olarak benim şahsi tavsiyem videoyu izleyerek öncelikli olarak bir fikir sahibi olun. a) İndirdiğim güncel BIOS sürümünü klasörde göster diyerek sıkıştırılmış halinden kurtardım.
Geçerli bir eklenti ID'si değil.
b) Klasöre ayıkladığım güncel bios dosyamı flash belleğime yükledim, siz bilgisayarınızda masa üstüne yükleyerekte yapabilirsiniz. Daha sonra dosyaya çift tıklayarak güncellemeyi başlattım ve aşağıdaki resimlerdeki gibi kurulum sihirbazını takip ederk ilerledim.
Geçerli bir eklenti ID'si değil.
Geçerli bir eklenti ID'si değil.
Geçerli bir eklenti ID'si değil.
Geçerli bir eklenti ID'si değil.
Geçerli bir eklenti ID'si değil.
Son sayfa Evet, Şimdi Yeniden Başlat seçeneğini tıklıyor ve işlemi sonlandırıyoruz. Bilgisayar otomatik olarak yeniden başlatılacak ve BIOS güncellemesinin kurulumunu tamamlayacaktır.
Geçerli bir eklenti ID'si değil. Not: Cihazınızdaki BIOS'u güncellerken lütfen AC adaptörünün takılı olduğundan emin olun. Ayrıca, herhangi bir sorunu önlemek için lütfen güncelleme işlemi sırasında kapanmaya zorlamayın.