Dijital Dünyaya Kitaplardan Uyarlanan 20 Oyun

1. Don Kişot (1984)Bugün bile pek çok toplumsal eleştirinin en nadide örneklemelerini ortaya koyan bir eser Don Kişot (Don Quijote). Cervantes, ölümsüz nitelikte bu eserini, on yıl arayla (1605 ve 1615) yayımlamıştı. İspanyol...

Başlatan: Asrevya - Güncelleme: 15 Mart 2022, 00:34:52 - Gösterim: 826

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

15 Mart 2022, 00:34:52 Son düzenlenme: 15 Mart 2022, 00:44:08 Asrevya
Dijital Dünyaya Kitaplardan Uyarlanan 20 Oyun


1. Don Kişot (1984)
Kitaplardan uyarlanan oyunlar
Bugün bile pek çok toplumsal eleştirinin en nadide örneklemelerini ortaya koyan bir eser Don Kişot (Don Quijote). Cervantes, ölümsüz nitelikte bu eserini, on yıl arayla (1605 ve 1615) yayımlamıştı. İspanyol edebiyatının en akıcı ve ünlü eserlerinden biri olduğu gibi Modern Batı edebiyatının önemli yapıtlarından biri olma özelliği taşıyor. Don Kişot romanı, eleştiri kültürünün yapı taşlarından biri olduğunu, şövalyeliği, alaylı bir dille eleştirerek göstermişti.

Romanın ilk kez yayımlanmasının üzerinden 379 yıl geçtikten sonra, 1984 yılında piyasa yeni bir oyunla tanışmıştı; Arcade oyunu, yel değirmenlerinden (kitaptan) iskeletlere kadar bir dizi düşmanla yüzleşirken sevgili Prenses Isabella'yı kurtarma arayışında "Don" u takip ediyor. Bu süreçte ona Rocinante ve Sancho eşlik ediyor.

2. Fahrenheit 451 (1984)
Kitaplardan uyarlanan oyunlar
Distopyayı sevin. Karanlıkları ışıkla aydınlatmak için harika bir şekilde rehberlik üstlenen nice distopik eser var çünkü. Her ne kadar bizleri korkutsalar da...
İşte o muhteşem eserlerden biri de Fahrenheit 451. Bu eserin video oyunu ise oldukça dikkat çekici.  Ray Bradbury'nin eserinden yola çıkarak yorumlanan bu eser, yazarın oyun için yazdığı bir öndeyiş ile daha da anlamlı bir hale geliyor.

Oyunda kullanıcılar, kahramanımız Guy Montag'ın otoritenin tetikçilerinden kaçmasına yardımcı olan bir bilgisayar olan "Ray" olarak oynuyorlar.
Bilgisayar oyunu, kitabın yayınlanmasından 30 yıldan biraz daha uzun bir süre sonra 1984'te piyasaya sürüldü ve Bradbury'den eski ve yeni diyalogları birleştiriyor.

3. Üç Krallığın Romantizmi (1988)
Kitaplardan uyarlanan oyunlar
Kitaplardan uyarlanan oyunlar listemizin 3. sırasında enfes bir oyun var.
Romance of the Three Kingdoms, Han Hanedanlığı'nın sonlarına doğru (M.S. 169-280 yılları arasında) yaşananları dijitalleştiriyor.Luo Guanzhong'un aynı adlı 14. yüzyıl romanına dayanıyor. Bu eserin orijinal hali 800.000 kelimeden meydana geliyor. Çin'in yeniden birleşmesini ele alan hikaye, yerel bir efsaneyi ile tarihi olayları harmanlıyor.

Oyuncular, Çin'in Üç Krallık döneminin kaosunda gelecekteki bir liderin disket ayakkabılarına itiliyorlar. Kurgudan Cao Cao ve Sun Jian gibi tarihi figürler ve karakterler seçilebiliyor.
Oyuncular, sanatçı Hiroyuki Suwahara'nın kesinlikle muhteşem karakter portrelerinden birini seçerek kendi karakterlerini meydana getirebiliyorlar. Bununla birlikte oyunun kurulumuna yardımcı olabilecek birkaç senaryo tarihsel olanları, ne olursa olsun, ne olursa olsun, bir oyuncunun saflarını yükselttiğini ve araziyi bayraklarının altında birleştirmeye çalıştığını daha serbest biçimli bir moda getirin.
Oyun haliyle sevenlerinin karşısına çıkan eser hem okunası hem oynanası...

4. Dr. Jekyll ve Bay Hyde (1989)
Kitaplardan uyarlanan oyunlar
Dr. Jekyll ve Mr. Hyde, İskoçyalı yazar Robert Louis Stevenson'ın 1886 yılında yayımladığı kısa romanının adıdır. Özgün adı Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde olan bu roman Türkiye'de ilk defa 1942 yılında Hamdi Varoğlu'nun Türkçe çevirisiyle ve İki Yüzlü Adam adıyla yayımlanmıştı.

Oyuncular Dr. Jekyll olarak başlıyor. Bununla birlikte oyuncular, oyun içindeki sayaç en üst seviyeye çıktığında, Bay Hyde'a dönüşüyor. İşte bu aşamadan sonra oyuncuların iyi bir doktora dönene kadar düşmanlarla savaşması gerektiğinin altını çizmeliyiz. Amaç ise senaryoya uygun bir şekilde düğünün devam edebilmesi için Dr. Jekyll olarak kiliseye varmaktır.

5. Tom Sawyer'in Maceraları (1989)
Kitaplardan uyarlanan oyunlar
Tom Sawyer'ın Maceraları, Mark Twain'e ait olan 1876 tarihli yapıtı. Okumaktan sıkılmayacağımız bir başka eser olan Tom Sawyer'in Maceraları'nda, Tom Sawyer ile arkadaşı Huckleberry Finn'in, Mississippi'de yaşadıklarına şahitlik ediyoruz. Eser, birçok kez sinemaya da uyarlanarak edebiyat dünyasındaki sağlam yeri olduğunu gösterdi.
Oyunu oynarken Tom Sawyer'in Maceraları'na biraz daha dijital bir gözle bakabiliyoruz. Bu durum da ilginç bir deneyim sunuyor haliyle.

6. Frankstein: Canavar Geri Dönüyor (1991)
Kitaplardan uyarlanan oyunlar
Yine aşina olduğumuz bir uyarlama. Sinemadan hatırladığımız bu karakterin başrol üstlendiği oyun, 1991 tarihli. Kullanıcılar, oyun içinde bir kılıç ustası oluyor. Ve oyuncular, oyunun başlamasıyla Frankenstein ile karşı karşıya geliyor.  Oyuncuların amacı ise maç, Canavar'ın diğer köylüleri içeren ordusuyla savaşmak ve Canavar'ın gelini yapmayı planladığı bir bakireyi kurtarmaktır. Oyun devam ederken, kılıç ustası, Tanrı'ya yapılan bu hantal hakareti yenmesine yardımcı olmak için daha iyi silahlar ve güçlendirmeler kazanıyor.
Haliyle bu oyun da kitaplardan uyarlanan oyunlar listemize dahil olmayı hak ediyor.

7. Dune / Çöl Gezegeni  (1992)
Kitaplardan uyarlanan oyunlar
Dune'un üzerine bas ve tıkla macera oyunu uyarlaması, uzun edebi muadili ile eşleşmiyor, ancak 1992 için şaşırtıcı derecede karmaşık. Kullanıcılar, baharat madenciliği yapmak ve ana gezegeni Harkonnen'den kurtulmakla görevlendirilen kahramanı Paul Atreides olarak oynuyorlar. Gibi roman, bu PC başlık karakteri bakımından zengindir ve oyun önemli miktarda başkalarıyla sohbet harcıyor.

8. Kol Joe (1998)
Kitaplardan uyarlanan oyunlar
Dövüş oyunu türündeki oyunların takipçileri için ilginç bir oyun daha var. Sözünü ettiğimiz bu video oyunu, Les Misérables'dan karakterleri alıyor ve onların, Paris sokaklarında nihai bir savaşta birbirleriyle karşı karşıya gelmelerini sağlıyor. Jean Valjean'dan Cosette'e kadar her dövüşçünün kendi hikayelerinden esinlenen özel hareketleri söz konusu (Valjean'ın özel saldırılarından biri ile karşılaştığınızda anlayacaksınız).
Oyuncular, ayrıca oyunun yaratıcısının "paralel bir dünyadan arsız bir tavşan" dediği PonPon'a karşı mücadele ediyor. "

9. Dante'nin Cehennemi (2010)

Oyunun eserden bire bir olarak alıntıladığı bir unsur hemen hemen yok. Dante, Haçlı Seferleri'ne katılıp pek çok günah işlemiş bir şövalye olarak karşımızda beliriyor. Kirli bir geçmişe sahip olan Dante, seferden sonra kasabasına dönünce evini, dağıtılmış bir şekilde buluyor. Hüzün burada son buluyor çünkü eşi Beatrice'in de öldürüldüğünü görüyor. Beatrice'in ruhuyla konuşan Dante, karısından belli belirsiz verdiği sözü tutmadığına dair bir şeyler işitiyor. Neler olduğunu çözmeye çalışırken bir anda ortalığı cehennem zebanileri dolduruyor ve o sırada Dante'nin kontrolünü ele alıyorsunuz. God of War oyuncuları oyunun nasıl oynandığını anında kavrayacaklardır. Kare tuşuyla seri kombolar, üçgen tuşuyla ağır ama güçlü kombolar çıkarabiliyorsunuz. Bu iki tuşu karıştırarak daha da fazla hasar verebilirsiniz düşmanlarınıza. Elbette ki blok ve kaçış tuşlarınız da var.

Kısacası Dante's Inferno katıksız bir aksiyon oyunu ve tıpkı  God of War gibi şiddeti estetize etmeye çalışıyor. Açık konuşmak gerekirse oyunun giriş bölümleri oldukça güçlü. Hem giriş sekansı, hem de devamı oyunun kalanını oynamak için gerekli merakı ve motivasyonu yaratıyor. Daha ilk bölümden Azrail'i kestiğiniz bir oyundan söz ediyoruz burada, şakası yok. Ne var ki oyunun ciddi bir ritim sorunu var. Oyunun üçte birlik son bölümünde yapımcılar resmen 'bitse de gitsek' havasına girmişler.

Oyun boyunca düşmanlarınızı keserken onların günahlarını affetme ya da cezalandırma şansınız var. Bu durum ise size iki seçeneğiniz olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla ya düşmanlarınızın günahlarını çıkaracak ve onları affedip kutsal yolu seçecek, ya da onları günahlarından dolayı cezalandırıp ruhlarını cehenneme yollayarak kutsal olmayan yoldan gideceksiniz. Her iki yolun da kendine özel güçleri ve komboları bulunuyor. Kutsal yol biraz daha ılımlı bir oynanış sunarken, diğer taraf daha kanlı ve daha vahşi bir oynanış sunuyor. Burada önemli olan düşmanlarınızı nasıl yeneceğinizi bulmak... Onlara yakın savaş silahlarıyla saldırabileceğiniz gibi, özel güçleriniz de bulunuyor. Bu sitede ve bağlantılı sayfalarında yer alan içerikler; tamamen veya kısmen LOG'un yazılı izni olmadıkça kaynak gösterilerek veya alıntı yapılarak dahi kullanılamaz, çoğaltılamaz ve değiştirilemez.

10. Muhteşem Gatsby (2011)
Kitaplardan Uyarlanan Oyunlar
The Great Gatsby oyununun kökenleri neredeyse Bay Gatsby'nin kendisi kadar gizemli. Bir web sitesi , oyunu 2011 yılında bir bahçe satışında keşfedilen uzun zamandır unutulmuş bir Nintendo girişimi olduğunu iddia ederek yükledi. Ancak daha sonra, modern geliştiriciler tarafından eski tarzdaki 8-bit oyunlara bir övgü olarak yaratıldığı keşfedildi . Bu oyunda, Gatsby arayışında beceriksiz garsonlar, kabadayı parti müdavimleri ve kitap kadar doğru olmayan timsahlarla savaşmak zorunda olan Nick Carraway olarak oynuyorsunuz.

11. Nantucket  (2018)
Kitaplardan uyarlanan oyunlar
Sinemada da yansımalarıyla ne kadar güçlü olduğunu kanıtlayan klasiklerden Moby Dick ile ilgili hikaye hepimizi cezbedecek türden. Özellikle 2015 çıkışlı 'In The Hear of The Sea (Denizin Ortasında)' filminde de gördüğümüz gibi kendimizi fazlasıyla sorgulamamızı hatırlatan bir eserden söz ediyoruz. 
Bu oyun ise romanın kaldığı yerden devam ediyor. Oyun, özünde bir strateji oyunudur.

Oyundaki karakterimiz Moby Dick'i öldürmeye yemin eden tayfadan geriye kalan tek kişi konumunda. Bu son arkadaşımız, ettiği yeminden dolayı lanetlendiğini düşünüyor. Ufak bir gemisi ve üç kişilik bir tayfası var.
Oyun içindeki kullanıcılar, balina avladığı gibi hazine peşine de düşerek kocaman bir maceranın içine atılabiliyor. Oyunu oynamak isterseniz orsanlarla mücadele ederek para ve prestij kazanabilirsiniz.

12. Tom Clancy's Rainbow Six Serisi
Kitaplardan uyarlanan oyunlar
ABD'li yazar Tom Clancy'nin 1998 yılında yayınlanan Rainbox Six adlı tekno gerilim romanından ilham alınarak hazırlanan oyun serisi, komplo teorileriyle örülü yapısıyla taktik aksiyon tutkunu oyuncuları beğenisini kazandı.

13. The Witcher Serisi

Polonyalı yazar Andrzej Sapkowski'nin 1993 yılında yayımlanan The Last Wish adlı romanından uyarlanan The Witcher serisi, esasen yazarın eserlerinin daha popüler hâle gelmesini sağladı. Oyun 2007'de yayınlanıp tüm dünyada ses getirene kadar İngilizce çevirisi bulunmayan kitaplar, Sapkowski'nin Doğu Avrupa'nın Tolkien'i olarak anılır hale gelmesini sağladı.

14. Assassin's Creed Serisi

Sloven yazar Vladimir Bartol'un 1938 yılında yayınlanan Alamut isimli kitapta konu edinilen Haşhaşiler'den ilham alan ve ana senaryosunu doğrudan bu konuya dayandıran seri, kritik noktalarda yine kitaptan izler taşıyor. Örneğin ilk oyunda Altaïr İbn-La'Ahad'ın söylediği "Hiçbir şey kesin değil, her şey mümkün" ifadesi Alamut kitabında neredeyse aynen bulunuyor.

15. Metro 2033

Rus yazar Dmitry Glukhovsky'nin 2005 yılında yayınlanan aynı adlı eserinden uyarlanan Metro 2033; daracık metro tünellerinde hissedilen sıkışmışlığı, nükleer savaşın yarattığı enkazı, bir an bile karşılaşılmak istenmeyen devasa yaratıkları ve belki de en önemlisi, hayatta kalmaya çalışma hissini başarıyla yansıtan bir oyundu. Oyunun popüler olmasının ardından kitap, çok daha fazla okurla buluştu.
Kitaplardan uyarlanan oyunlar listemizin akıp gidiyor işte böyle...

16. Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth

ABD'li yazar Howard Phillips Lovecraft'ın 1928 yılında kaleme aldığı The Call of Cthulhu ve 1936'da tamamladığı The Shadows over Innsmouth hikâyelerinden ilham alınarak hazırlanan oyun, yönetilen karakterin zaman içerisinde geçirdiği ruhsal değişimleri oyuncuya aktarmasıyla öne çıkmıştı. Teknik açıdan birtakım sorunlar bulundurmasına karşın hazırlanan en başarılı Call of Cthulhu oyunlarından biri olarak kabul edilen yapım, öykülerde vurgulanan ayrıntılara da başarılı şekilde yer vermişti.

17. BioShock

Rus-ABD'li yazar ve düşünür Ayn Rand'ın 1957 yılında yayınlanan Atlas Shrugged adlı kitabından ilham alan ve oyuncuların Rand'ın vizyonunu keşfedebilmesini sağlayan oyun, art deco sanat akımından izler taşıyan görselleriyle kusursuzluğa bir adım daha yaklaşmıştı.

18. S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

Rus yazar kardeşler Boris ve Arkady Strugatsky'nin 1972 yılında yayınlanan Roadside Picnic adlı kitabından ilham alınarak tasarlanan oyun, Çernobil kazası sonrasında yaşananları, kitaptan birebir aktarmasa da önemli olayları ve karakterleri kendine dayanak alıyordu.

19. Game of Thrones

Kitaplardan uyarlanan oyunlar listemizin bu sırasında ise bekleneni veremeyen bir oyundan söz edeceğiz.
Dizisi son yılların en yüksek puanlarını almış ve kitap satışları da gayet iyi giderken birden hadi bir de oyun yapalım dediler. Sonuçsa tabii ki hüsran... Aslında bu kadar büyük isim altında çıkmasaydı inanın bu kadar düşük inceleme puanları olmaz, insanlar da bu kadar yermezlerdi. Vuruş hissiyatı yok, diyaloglar birçok oyunun altında, grafikler de pek iyi sayılmaz hani...

20. Spec Ops: The Line

Kitaplardan uyarlanan oyunlar listemizin son sırasında da çok güzel bir oyun var, oynanası...
Polonya asıllı İngiliz yazar Joseph Conrad'in 1899 yılında yayınlanan Heart of Darkness adlı romanından uyarlanan ve birkaç noktada modernize edilen yapım, kitabın yayınlandığı tarihte yaygın olan ve kitabın da vurgu yaptığı emperyalizm, ırkçılık gibi unsurlardan ziyade travma konusuna odaklanıyordu. Spec Ops: The Line, sıradan gibi bir oyun gibi görünmesine karşın beklenmedik derinlikte sahnelerle oyuncuları şaşırtıyordu.

mentalfloss
Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

Clicky