ASPARTAM NEDİR?

Aspartam birçok gıda içecek ürününde bulunan, şekerden yüzseksen kat daha tatlı ve tüm dünyada yaygın şekilde kullanılan bir tatlandırıcı çeşidi. Kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1-metil ester bir tür tatlandırıcı.İlk...

Başlatan: Luna - Güncelleme: 01 Ağustos 2023, 01:21:47 - Gösterim: 445

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

01 Ağustos 2023, 01:21:47 Son düzenlenme: 02 Ağustos 2023, 18:41:53 Kerem
ASPARTAM NEDİR?


Aspartam birçok gıda içecek ürününde bulunan, şekerden yüzseksen kat daha tatlı ve tüm dünyada yaygın şekilde kullanılan bir tatlandırıcı çeşidi. Kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1-metil ester bir tür tatlandırıcı.

İlk kez James M. Schlatter tarafından 1965 yılında keşfedilmiştir. ABD'de 1974'te kullanımının onaylanmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü ile Gıda ve Tarım Örgütü'nün Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi JECFA'ya göre günlük limitler dahilinde tüketilmesi güvenli maddeler içindeydi.


ASPARTAM HANGİ ÜRÜNLERDE VAR?
Aspartam, kola  diyet içeceklerin birçoğunda, meşrubatlarda, meyveli yoğurt  sütlerde, kahvaltılık gevreklerin içerisinde  hazır tatlılarda, diyabet hastalarının kullandığı neredeyse tüm gıdalarda  ketçap gibi soslarda bulunuyor.


ASPARTAMIN ZARARLARI NELERDİR?
Aspartam içeren gıdaların başta kanser olmak üzere sağlık sorunlarına yol çatığı iddiaları yıllardır konuşuluyor. Bazı bilim insanlarına göre, beyin tümörü, zekâ geriliği, kalp ve kanser hastalıklarına neden oluyor ancak bunlar FDA tarafından onaylanmış değil. Bu iddiaları destekleyecek herhangi bilimsel kanıt olmadığı için günlük limitler dahilinde tüketilmesi güvenli maddeler içinde yer alıyordu.

Aspartamın, sıçanlar ve maymunlar gibi memelilerde büyük mal nöbetlerine ve beyin kanserlerine neden olduğu biliniyor. Genel olarak kabul gören bilimsel kanıtlar, aspartamın güvenli bir şekilde tüketilebileceğini desteklerken, bazı akademisyenler hala tatlandırıcının güvenliği konusunda şüphelerini dile getirmektedir.


KANASOREJEN İLAN EDİLMESİ BEKLENİYOR
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) kanser araştırma birimi Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), birçok gıda ürününde kullanılan aspartamı "insanlar için muhtemelen kanserojen" kategorisinde listeleyecek.

DSÖ, aspartamın güvenliğini yeniden değerlendirmek için iki toplantı düzenlemiş ve tatlandırıcı hakkında yeni uyarılar duyurabileceğinin sinyalini verdi.

Yapay tatlandırıcılarından aspartamın Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen madde olarak ilan edilmesi bekleniyor.

βεήίм оŁλи βαиα қαŁıЯ , ĢєЯίуε καŁαи үоŁ αŁιЯ..

Benzer Konular (5)

497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4833

524

Yanıtlar: 0
Gösterim: 5404

107

Başlatan sade


Yanıtlar: 0
Gösterim: 1519

28 Kasım 2020, 19:07:05
sade tarafından
Clicky