Anne Sütü İle Birlikte Balık Bebeği Zehirler mi

Asıl soru şu şekilde olmalı emzirme döneminde bebeğin balık yemesinde herhangi bir sakınca var mı?Ek gıdaya geçen bir bebeğin babası olarak bu konuyu kendim için araştırmıştım. Araştırdığım konuyu burada da paylaşmak...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 18 Kasım 2022, 18:31:47 - Gösterim: 734

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

18 Kasım 2022, 18:31:47 Son düzenlenme: 18 Kasım 2022, 18:37:05 Kerem
Anne Sütü İle Birlikte Balık Bebeği Zehirler mi


Asıl soru şu şekilde olmalı emzirme döneminde bebeğin balık yemesinde herhangi bir sakınca var mı?


Ek gıdaya geçen bir bebeğin babası olarak bu konuyu kendim için araştırmıştım. Araştırdığım konuyu burada da paylaşmak istedim. Biliyorsunuz ki toplumumuzda deniz ürünleri ile süt ürünlerinin birlikte tüketilmemesi ile ilgili bir algı var.


Balıktan sonra süt içilip içilemeyeceği konusu bilgi kirliliğine sebep olan ve en çok karşılaştığımız konulardan biridir. Öncelikle, çok küçük bebeklere zaten balık yedirilmemesi gerekiyor. Her ne kadar iyi bir şekilde temizlemiş dahi olsanız en ufacık bir kılçığın boğazının takılmasına ve nefes alamamasına sebep olabildiğinden hayati önem taşımaktadır.

Bebeklerde zaten ilk 6 ay yalnızca anne sütü verilmesi gerektiği gibi, 6. aydan itibaren ek gıdaya geçilmelidir. Bunun dışında 1. yaştan sonra çocuğun balık tüketmesinde herhangi bir problem yoktur.


Balık Yiyen Bebeğe Anne Sütü Verilir Mi?

Balık yiyebilecek kadar büyümüş olan bir bebeğe, balıktan sonra anne sütünün verilmesi herhangi bir probleme neden olmamaktadır. Burada asıl dikkat edilmesi gereken konu balığın tazeliğidir. Balığın taze olmaması durumunda, balık tek başına gıda zehirlenmelerine sebep olabilecek kadar etkilidir ve bilhassa dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Balığın taze olduğundan eminseniz, dikkat etmeniz gereken bir detay daha vardır. Balık ile birlikte ya da balığı yedirdikten hemen sonra süt verilmemesi gerektiğidir. Bu sadece bebekler için değil yetişkinler için de geçerlidir; balık ve süt farklı tatlarda olan iki gıdadır. İkisinin de vücut üzerinde farklı etkileri vardır. Alışık olmayan bünyelerde ya da hassas mideye sahip birey ve çocuklarda mide bulantısı, mide ağrısına sebep olabilmektedir. Tekrar hatırlatalım, bu durum balığın taze olmamasından değil, iki farklı gıdanın aynı anda alınmasına bağlı olarak gelişebilecek bir durumdur. Bunun haricinde tabii ki bebeğinize balık yedirdikten 10 dakika sonra emzirebilirsiniz.

Balık Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Balık alırken önceliğiniz her zaman taze olduğundan emin olmak olmalıdır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi balığın taze olmaması durumunda tek başına bile kolaylıkla zehirlenmelere sebep olabilecek bir et türüdür ki birçok örneğini de aslında günlük hayatta görüyoruz. Balığın taze olup olmadığını anlamamıza yardımcı olacak ise birçok belirti vardır. Kısaca bahsetmemiz gerekirse;

  •     Taze balığın çok hafif ve kesinlikle rahatsız edici olmayan ince bir kokusu bulunmaktadır. Keza taze balığa dokunduktan sonra elinizi sadece su ile yıkayarak bile bu ince kokuyu tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Fakat bayat balığın kokusu oldukça rahatsız edicidir ve uzun süre koklamaya bağlı olarak bir süre psikolojik olarak o kokuyu hissetmeye devam bile edebilirsiniz. Yani bu koku oldukça keskindir.
  •     Taze balığın canlı ve parlak bir görüntüsü bulunmaktadır. Bayat balıkta ise bu görüntü daha soluktur. Alacağınız balıktan sadece görüntüsüyle emin olamıyorsanız yukarıdaki söylediğimiz gibi, koklayarak emin olabilirsiniz.
  •     Taze balığın eti daha sert olur. Yani parmağınızla dokunduğunuzda şeklinde herhangi bir bozulma olmaz. Bayat balıkta ise bu durum tam tersidir. Dokunduğunuzda yumuşak olduğunu hissedersiniz ve bölgede göçme meydana gelir.
  •     Balık alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise, her zaman kendi seçtiğiniz balığı tercih edin. Bir başkasının verdiği balığı almamaya özen gösterin.

Bebeğe Balık Yedirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bebeğinize ya da çocuğunuza balık yedirirken balığın derisini ve kılçığını tamamen ayıkladığınızdan emin olmanız gerekmektedir. Balık kılçıkları sadece çocuklar ve bebeklerde değil yetişkinlerde dahi doğru bir şekilde ayıklanmaması durumunda boğulmalara ya da boğazı tıkamalara sebep olabilmektedir. Ayrıca balığı doğru bir şekilde pişirdiğinizden de emin olmanız gerekmektedir. Sağlıklı bir şekilde balık tüketmek istiyorsanız, sizin ve çocuğunuz için en doğrusu balığın ızgara şeklinde tüketilmesidir.

Yine balık tüketirken, mümkün olduğunca balığı ve kılçıkları bebeğinizin uzanamayacağı bir yerde ayıklamanız gerektiğini unutmamalısınız. Böylece beklenmedik kazaları da engellemiş olursunuz.

pratikbilgili
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

1673

Yanıtlar: 0
Gösterim: 863

4781

Yanıtlar: 2
Gösterim: 341

661

Yanıtlar: 0
Gösterim: 893

3313

Yanıtlar: 0
Gösterim: 512

Clicky