Bebeklerin Yüzüstü Yatmasının Önemi

0-3 Ayda Yüzüstü Pozisyonda Motor GelişimAmerikan NICHD (NationalInstitute of Child Healthand Human Development)'nin 1994'de bebeklerin uykuya yüzüstü yatırılmasının ani bebek ölümü riskini arttırdığını açıkladıktan sonra...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 01 Mayıs 2022, 15:47:02 - Gösterim: 526

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

01 Mayıs 2022, 15:47:02 Son düzenlenme: 01 Mayıs 2022, 18:31:28 Kerem
Bebeklerin Yüzüstü Yatmasının Önemi


0-3 Ayda Yüzüstü Pozisyonda Motor Gelişim

Amerikan NICHD (NationalInstitute of Child Healthand Human Development)'nin 1994'de bebeklerin uykuya yüzüstü yatırılmasının ani bebek ölümü riskini arttırdığını açıkladıktan sonra çocuk hekimleri ailelere yüzükoyun bebeklerini yatırmamaları konusunda önerilerde bulunmaya başladı. Klinikteki tecrübem; yüzüstü yatırılmayan bebeklerde özellikle omuz, kol ve gövde kaslarında gelişimin geciktiği; bu bebeklerin yerçekimine karşı pozisyonlara tek başına geçmekte zorlandıkları, uzanma yakalama aktivitelerinin daha geç geliştiği ve motor gelişim basamaklarından emeklemeyi genellikle, bağımsız yürümeyi kazanmadan yapamadıkları yönündedir.



Karın Üstü Aktiviteler (Tummy Time) Ne Demektir?
Karın Üstü (yüz üstü) Aktivitesi; bebeğin uyanık olduğu zamanlarda karnının üstünde geçirdiği sürelerde yaptığı aktivitelerdir. Bu esnada yetişkinin gözetiminde olması önerilir. Yüzüstü yatış ve oyun oynamanın faydaları baş, boyun ve omuz kaslarının gelişimi için çok önemlidir. Bu pozisyon aynı zamandaçevreyi farklı bir açıda görmek, ağırlık aktarmak, içkulaktaki kanalların uyarılarak denge reaksiyonlarının gelişimi, yerçekimi ile vücut ilişkisi algısı ve mekansal algı gelişimi için de önemlidir.


Yüzüstü Yatış ve Bu Pozisyondaki Aktiviteler Neden Gereklidir?
Sürekli sırtüstü yatırılan bebeklerde başın arka tarafında yassılaşma ya da sürekli bir tarafa bakıyorlarsa asimetri gelişebilmektedir. Bu nedenle uyurken tehlikeli olabileceğinden dolayı önerilmeyen karın üstü pozisyonun, en azından uyanıkken denenmesi tavsiye edilmektedir. Böylece bebeğin başının arkasının düzleşmesi engellenebilir.
Bebeğin yerçekimine karşı dikleşebilmesi, emekleyebilmesi ve ayağa kalkmasına yardımcı olacak kasların gelişimi için de yüz üstü yatış pozisyonu önemlidir. Bebek bu sayede ilk zamanlar bir iki saniye kaldırabildiği başını zamanla daha uzun saniyeler yukarıda tutabilecek, daha sonra omzunu ve göğsünü kaldırabilecek, oturmaya başlayacak ve emekleme pozisyonuna geçebilecektir.
Bebeklerin kas gelişimi için bol tekrar ve pratik yapmak önemlidir. Yeni bir pozisyonda doğal olarak kaslar önce zorlanacak, daha sonra çalışmaya başlayacak, öğrenecek, tekrar edecek ve becerisi giderek artacaktır.Bu nedenle başlangıçta bebeğinizin tolere edebileceği kısa sürelerde yüzüstü yatış pozisyonlarda tutun ve sık sık pozisyonunu değiştirerek pratik yapmasını sağlayın.


Bebekler Yüzükoyun Yatmayı Neden Sevmez?
– Bebek yüzükoyun pozisyonda ellerini kullanamıyorsa,
– Yüzükoyun başını kaldıramıyorsa,
– Bebeğin solunum zorluğu var ise yüzükoyun yatmaktan hoşlanmayabilir.
– Yüzükoyun pozisyonda başını yana çevirmekte zorlanan bebekler burunları ile soluk alamadıklarından dolayı hoşlanmayabilirler.
– Mide üzerine özellikle beslenmenin hemen ardından yatırıldıklarında rahatsızlık hissi gelişebilir.
– Görsel algı ve görme ile ilgili zorluk yaşayan bebekler bu pozisyonu tolere edemeyebilirler.
– Yüzükoyun yatırılmayan bu pozisyonu tecrübe etmemiş bebekler yüzükoyun yatışı reddedebilirler.
Yüzüstü pozisyonun kabul ettirilmesi için öneriler
– Bebeğinizi kucakta taşırken kollarınız üzerinde yere paralel taşıyın

– Bebeğinizi yumuşak zeminlerde yüz üstü yatırın. Şarkılar eşliğinde hafif hafif sallayın.

– Bebeğinizi yan yatırın. Yüz üstüne döndürün Bu şekilde öne arkaya döndürerek çalışın ve bebeğin öne dönerken olan tepkileri takip edin.

Yüzükoyun pozisyonda bir battaniyesini rulo yapıp bebeğinizin göğsünün altına yerleştirin ve bu pozisyonda oyun oynayın.

– Sırtüstü uzanın bebeğinizi gövdenizin üzerine yüzüstü yatırıp onunla konuşun
– Yüzükoyun pozisyonda büyük bir jimnastik topunun üzerinde bebeği tutun ve ayna karşısında başını kaldırarak kendisine bakmasını sağlayın.

Daha büyük ve gelişim geriliği olan ve yüzükoyun yatmayı sevmeyen çocuklarda dikey pozisyonlarda başlayıp ön kollarını bir mindere / sehpaya dayayın. Çocuk pozisyonu tolere etmeye başlayınca öne doğru eğim vererek yüzü yere doğru gelecek şekilde dereceli olarak pozisyonlayın ve bu pozisyonda oyunlar oynayın.

NOT : Bebek karın üstüne yatırılmasa da bu kaslar zamanla yine gelişme gösterecektir. Ancak bebeği gelişim çizelgesinde biraz destekle öne çekmek onu hayata bir adım önde başlatmak demek olacaktır.

Uzm. Fzt Feride Bilir
RİBEM Riskli Bebek Danışma Merkezi


Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

5677

Yanıtlar: 0
Gösterim: 252

2209

Yanıtlar: 0
Gösterim: 521

6677

Yanıtlar: 0
Gösterim: 102

1284

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1206

Clicky