Bebeklerin Nefes Alması ile İlgili 4 Gerçek

Bebeklerin Nefes Alması ile İlgili 4 GerçekBebeklerin ilk yıllarındaki hızlı nefes alması ebeveynler için endişe verici olabilir. Bu konuda neyin normal olduğunu ve neyin olmadığını bu yazımızda öğrenin.Genellikle evebeynler,...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 01 Mayıs 2022, 00:52:14 - Gösterim: 567

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bebeklerin Nefes Alması ile İlgili 4 Gerçek

Bebeklerin Nefes Alması ile İlgili 4 Gerçek


Bebeklerin ilk yıllarındaki hızlı nefes alması ebeveynler için endişe verici olabilir. Bu konuda neyin normal olduğunu ve neyin olmadığını bu yazımızda öğrenin.

Bebeklerin Nefes Alması ile İlgili 4 Gerçek

Genellikle evebeynler, özellikle de yeni doğan ya da henüz bir aylık olan bebeklerin nefes alması ile ilgili endişe eder. Anne ve babaların, bebeklerinin göğsündeki hareketleri fark ettikleri zaman, bebeğin rahatsız olduğunu ya da akciğerlerinde bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünmeleri ihtimal dahilindedir.
Ancak yeni doğan bebeklerin hala küçük ve biraz da olgunlaşmamış olan solunum sistemlerini farklı tutan bazı özellikler vardır. İkinci aylarına ulaşana kadar bu böyle olacaktır.


Bunu dikkate alarak, bu konuyla ilgili her şeyi bilmenizi ve gerçek bir problem ile yeni doğan bebeklerde doğal olarak ortaya çıkan bir durum arasındaki ayrımı yapabilmenizi sağlamak için bu yazımızda bahsedeceğimiz ilginç gerçekleri kaçırmayın.

Bebeklerin Nefes Alması ile İlgili Gerçekler
Bebekler dakikada yaklaşık 40 ila 60 kez nefes alır. Bebeklerin nefes alması, doğrudan nefes alma hareketlerini daha dikkat çekici kılan, yağ dokusu çok az olan göğüs hareketlerine direkt olarak yansır.


Size daha iyi bir fikir vermek için, şu örneği verebiliriz: Yeni doğan bir bebek dakikada 60 kez nefes alırsa, bir yetişkin sadece 20 kez nefes alır. Hepsi bu kadarla da kalmıyor; bir bebeğin nefesi de ritmik değişiklikler ile karakterize edilir.

Bebeklerin nefes alması bazen düzensiz ve burundan olur. Bebekler de horlayabilir, iç çekebilir ve değişik bazı sesler çıkarabilir. Bu nedenlerden dolayı aşağıdaki gerçekleri takip etmenizde fayda vardır. Bu yüzden dikkatle okuyun:

1. Bebeklerde düzensiz nefes alma
Yeni doğan bebekler kararsız ritmik dinamiklerle nefes almaktadır. Bir an derin ve hızlı bir şekilde iç çeker gibi nefes alabilirler ve ardından birkaç dakika içinde ise yavaş ve kısa kısa nefes almaya geri dönebilirler.

Yeni doğan bebekler sık sık ağladığı için, bu durum nefes almasındaki değişiklikleri de etkiler; bu da ağlamayı bıraktıklarında hızla yavaşlar. Erken doğmuş bebeklerin, akciğerlerinin tam olgunlaşmamış olmasının bir sonucu olarak düzensiz nefes almaya en yatkın olduklarını da belirtmemizde fayda vardır.


2. Bebekler sadece burunlarından nefes alır
Bebeklerin nasıl nefes aldıklarına dair ilginç bir gerçek de, sadece burun yoluyla nefes almalarıdır. Bunun nedeni, yumuşak damakların, oksijenin ağızdan geçmesine izin vermeyen küçük dile çok yakın olmasıdır. Bu durum yalnızca çocuklar altı aylık oldukları zamana kadar geçerlidir.

Alıntı Yap"Ancak yeni doğan bebeklerin hala küçük ve biraz da olgunlaşmamış olan solunum sistemlerini farklı tutan bazı özellikler vardır. İkinci aylarına ulaşana kadar bu böyle olacaktır. "
3. Horlama hakkında
Bir bebeğin nefes alması ile ilgili başka bir yaygın eylem de bebeklerin sık horlamasıdır. Bu konu ile ilgili mesul tutulması gereken şeyin bebeklerde sık sık görülen burun salgıları olduğunu vurgulamalıyız.


Bu salgıların ise bebeklerin ağlamasının ya da maruz kaldıkları soğuk algınlığının bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yine de, horlama konusunda özellikle dikkatli olmanız gerekir.

Eğer çocuğunuzda soğuk algınlığı ya da sümük yoksa ve çok horluyorsa, mutlaka çocuk doktorunuza danışmalısınız. Çünkü bebeğinizde uykuda solunum duraklaması sendromu olabilir.

Çocuğunuzun bu rahatsızlıktan muzdarip olup olmadığını belirlemek için, geceleri uyurken bebeğinizin çok terleyip terlemediğini incelemelisiniz. Ayrıca çocuğun rahatsız olup olmadığını ya da garip pozisyonlarda uyuyup uyumadığını ve nefes almasının birkaç saniyeliğine de olsa durup durmadığını muhakkak kontrol edin.

Solunum 20 saniyeden fazla durursa, bebeğinizin hayatının risk altında olabileceğini unutmayın. Bu, genellikle geceleri bebek sırt üstü uyurken, bebeğin nefes almaması nedeniyle meydana gelen, çocuklarda ani ölüm sendromu denilen sendromu tetikleyebilir.


4. Periyodik ya da döngüsel nefes alma
Her ne kadar normal görünmese de, yeni doğan bebekler nefes almayı sık sık durdururlar. Daha önce açıkladığımız gibi, bu nefes almadıkları sürenin 20 saniyeden uzun olması bebeğiniz için riskli olabilir.
Ancak bebekler ilk aylarında genellikle 5 ila 10 saniye arasında nefes almayı bırakır ve kardiyovasküler sistemlerini etkilemeden nefes alma döngüsünü otomatik olarak sürdürür.


Tehlike Sinyalleri Nelerdir?
Sonuç olarak, hangi sinyallerin tehlikeli gruba dahil edilmediğini ve hangilerinin ise bebeğinizin nefes alması ile ilgili normal bir durum olarak kabul edildiğini bilmenizi isteriz:
  • Hızlı tempoda nefes aldığı zamanlarda dahi nefesinin çok hızlı olduğunu ve dakikada 60 kez nefes almayı da aştığını fark ederseniz,
  • Bebeğin çok zor nefes aldığını ve göğüs ve kaburgalarının çok fazla içeri doğru göçtüğünü fark ederseniz,
  • Yeni doğan bebeğinizin yüzü, ağzı, dili ya da herhangi bir uzvunun maviye döndüğünü fark ederseniz.


Sonuç olarak, eğer sizin imkânlarınız dahilindeyse, ilk yardım ve kalp masajı hakkında bilgi edinmek iyi bir fikir olacaktır. O nedenle, ilk fırsatta bir bebeğe ya da çocuğa kalp masajı yapmayı öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.

Çünkü bebeğinizin 30 saniyeden daha uzun bir süre nefes almayı bırakması ve sizin de çocuğunuzun tepkisiz kaldığını fark etmeniz durumunda,ilk yardım ve kalp masajı biliyor olmanız, bu acil durumu çözmek için çok değerli bir araç olabilir.

Benzer Konular (5)

Clicky