Bebeklerde yatis pozisyonu kafa seklini etkiler
Kafa, insan vücudunda en hızlı gelişen ve büyüyen bölümünü oluşturuyor. Doğumda bebeğin kafası vücudun 1/4 oranında iken, bebeğin vücudunun büyümeye başlaması ile birlikte bu oran da azalmaya başlıyor. Başın büyüklüğü beynin ve kafatası kemiklerinin büyüme şekliyle doğru orantılı olsa da bazen kafada şekil bozuklukları görülebiliyor. Bebeklerde sık görülen kafa şekil bozukluğu düz kafa sendromu olarak da bilinen plagiosefalidir. Düz kafa sendromu sıklıkla bebeğin kafasının dış etkenler nedeniyle anormal bir şekil almasından kaynaklanır. Başın aynı bölgesine sürekli uygulanan basınç bebeğin kafa şeklinde doğrudan etki edecektir. Bebeğin kafasında meydana gelen asimetrik şekil bozukluğu, doğumdan sonra veya ilk aylarda kendini belli eder.
Kafada şekil bozukluğu yapan yedi etken: Bebekte kafa şekil bozukluklarına ve kafanın bazı bölümlerinde düzleşmelere neden olan bazı etmenler vardır. Bu etmenleri şöyle sıralamak mümkündür:
Gebelikte annenin amnios sıvısının az olması Çoğul gebelikler Hamilelikte karın içinde sıkışık bir ortam olması Bebeğin anne karnındaki pozisyonu Doğum sonrası bebeğin yatış pozisyonu Bebeğin fazla iri olması Doğum şeklinin sezaryen ya da normal doğum olması
Sırtüstü uyumak da kafa şeklini bozabiliyor Hayatın ilk bir iki aylık dönemi içerisinde bebeklerin kemik yapısı oldukça yumuşak olur. Bebeklerin kafa kemiklerinin birleşme noktalarının arasında bıngıldak olarak adlandırılan bağ dokudan oluşmuş bölgeler bulunur. Bu sebeple bebeğin başının belli bir bölümüne devamlı olarak aynı basınç uygulanırsa kafa düzleşmeye başlayabilir. Sürekli sırtüstü yatırılan bebeklerde de başın arka kısmı düzleşebilir. Bu durum nadiren kraniosinostoz olarak da adlandırılan kafa kemiklerinin arasındaki açıklığın erken kapanmasıyla da meydana gelebilir Bebekteki düz kafa sendromu çocuk bir yaşına gelene kadar önlenmezse, asimetrik kafa yapısı kalıcı hale gelebilir. Bu sebeple bebeğin kafa yapısını düzeltebilmek için yapılması gereken yöntemlere mutlaka uyulmalıdır. Öncelikle bebeğin yatış pozisyonu sürekli değiştirilmeli, bebeğin kafasının hep aynı yöne yatması engellenmelidir. Bunun yanında bebeklere D vitamini düzenli olarak verilmelidir.
|
βεήίм оŁλи βαиα қαŁıЯ , ĢєЯίуε καŁαи үоŁ αŁιЯ..