Bebeklerde üfürüm nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir?

Bebeklerde üfürüm nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Bebeklerde üfürüm nasıl geçer ve tedavisi nasıl yapılırÜfürüm, kalp ile ilgili olan bir durumdur. Doktor bebeğin muayenesini gerçekleştirdikten sonra kalbi dinler. Kalbin...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 01 Ekim 2022, 21:42:10 - Gösterim: 394

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bebeklerde üfürüm nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir?


Bebeklerde üfürüm nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Bebeklerde üfürüm nasıl geçer ve tedavisi nasıl yapılır


Üfürüm, kalp ile ilgili olan bir durumdur. Doktor bebeğin muayenesini gerçekleştirdikten sonra kalbi dinler. Kalbin normal ritmi dışında duyulan seslere tıpta üfürüm adı verilir. Her zaman bir hastalığın habercisi olmayan üfürüm, kimi zaman ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Peki, Bebeklerde üfürüm nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Bebeklerde üfürüm nasıl geçer ve tedavisi nasıl yapılır sizin için derledik.

Bebeklerin kalplerinde işitilen üfürümlerin pek çoğu kanın normal akışı esnasında çıkmakta olan masum üfürümlerdir. Bazı durumlarda ise üfürümün altında yatan sebep ciddi bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Alanında uzman hekimler çoğu zaman bu üfürümlerin masum olup olmadığını muayene esnasında anlayabilmektedir.

Bebeklerde Üfürüm Nedir?

Bebeklerde üfürüm, genel olarak normal kan akışı esnasında çıkan farklı seslerdir. Doktor muayene sırasında üfürüm olduğunu rahatlıkla anlayabilmektedir. Üfürümlerin ciddiyeti her zaman muayene esnasında anlaşılmamaktadır. Bu gibi durumlarda ekokardiyografi uygulaması üfürümün ciddiyetini anlamak için kullanılacak olan yöntemdir.

Bebeklerde üfürüm meydana gelmesi halinde korkulmamalı, bu durumun neden olduğu araştırılmalı ve ona göre bir tedavi uygulanmalıdır. Bebeklerde gözlemlenen iki adet üfürüm çeşidi bulunmaktadır. Bunlar patolojik üfürümler ve masum üfürümlerdir.

Masum Üfürümler: Bebeklik ve çocukluk çağlarında masum üfürümler oldukça sık görülmektedir. Masum üfürümler kalpte bir rahatsızlığın varlığına işaret etmemektedir. Masum üfürümler çoğu zaman anlık olarak ortaya çıkmaktadır. Genel olarak çok hafiftir.

Patolojik Üfürümler: Masum üfürümlere göre çok daha şiddetlidir. Patolojik üfürümler çoğu zaman bir kalp hastalığına işaret etmektedir. Bu sebeple şiddetli ve net bir üfürüm duyulması halinde mutlaka bir kalp taraması yapılmalıdır. Meydana gelen patolojik üfürümler zaman içerisinde çocuğun işitebileceği kadar şiddetli olabilmektedir.

Bebeklerde Üfürüm Neden Olur?

Kalpten çıkan kan geniş olan damarlardan daha dar olan bir damara geçiş yaparken üfürüm oluşmasına sebep olmaktadır. Kalpten çıkan kan damarlara gider beş farklı noktada uyumsuzluk meydana gelir. Bunlar;

Kalbin sağ tarafından akciğere giden atardamardan geçerken,

Kanın kalbin sol tarafından aort yani ana atardamara geçmesinde,

Toplardamarların en önemli toplardamarla olan cava ve superior ile birleşmesi esnasında,

Kanın kalbin sağ tarafından akciğer atardamarına geçmesi sırasında, Aorttaki kanın, çok daha küçük atardamarlara geçmesi sırasında üfürüm meydana gelebilmektedir.

Bunun yanı sıra bebeklerde babız 120 ile 140 arasında değişmektedir. Bebekler çok ağladıklarında bu seviye 170 değerlerine ulaşabilmektedir. Normal sağlıklı insanlarda nabız 60 ile 100 arasında değişmektedir. Yani çok fazla atan kalpte üfürüm meydana gelme olasılığı çok daha fazladır. Bunların yanı sıra bazı hastalıklar neticesinde de üfürümler meydana gelebilmektedir. Bu hastalıklar;

Kalpte delik

Damar ve kapak darlığı

Ateşli hastalıklar

Kapak yetersizliği

Kansızlık

Enfeksiyonlar

Hipotiroidi

Bebeklerde Üfürüm Belirtileri Nelerdir?

Büyüme ve gelişmede gerilik meydana gelmesi

Morarma

Sıklıkla akciğer enfeksiyonu meydana gelmesi

Kilo alamama

İnleme ve sık sık nefes alıp verme

1 yaşından daha büyük olan bebeklerde üfürüm belirtileri ise şunlardır;

Halsizlik

Bayılma

Göğüs ağrısı

Eforun ardından çok çabuk yorulma

Bebeklerde Üfürüm Nasıl Geçer ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde meydana gelen kalp üfürümlerinin bir tedavisi bulunmamaktadır. Üfürüme sebep olan hastalığın tedavisi yapılmaktadır. Bu nedenle öncelikli olarak üfürüme neden olan sorunun teşhisi yapılmaktadır. Bu problem çözüldükten sonra üfürüm de ortadan kalkacaktır. Üfürüme sebep olan rahatsızlığın teşhisi için;

EKO (Ekokardiyografi)

EKG (Elektrokardiyogram)

Akciğer grafisi yöntemleri kullanılmaktadır.

Bebekte meydana gelen üfürüm masum ise, ciddi bir tedavi süreci uygulanmayacaktır. Bebekte hormon değişikliği ya da ateşli hastalık sorunu ortadan kalktığı zaman üfürüm de yok olacaktır.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

107

Başlatan sade


Yanıtlar: 0
Gösterim: 1548

28 Kasım 2020, 19:07:05
sade tarafından
2805

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2784

3988

Yanıtlar: 5
Gösterim: 845

Clicky