Bebeklerde Hafta Hafta Anne Sütü İhtiyacı

İlk 3 Hafta Çok ÖnemliBebeğinizin tam olarak emmeyi öğrenmesi ve bunu bir alışkanlık haline getirmesi için doğumdan sonraki ilk haftalarda herhangi bir sınır gözetmeksizin bebeğinizi sık sık emzirebilirsiniz. Özellikle ilk üç...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 27 Nisan 2022, 01:45:14 - Gösterim: 632

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bebeklerde Hafta Hafta Anne Sütü İhtiyacı


İlk 3 Hafta Çok Önemli
Bebeğinizin tam olarak emmeyi öğrenmesi ve bunu bir alışkanlık haline getirmesi için doğumdan sonraki ilk haftalarda herhangi bir sınır gözetmeksizin bebeğinizi sık sık emzirebilirsiniz. Özellikle ilk üç hafta boyunca herhangi bir süreye, saate veya miktara dikkat etmeden bebek emzirilebilir. Böylece farklı bir besin kaynağı almayan bebeğiniz, sağlıklı gelişimi için gereken proteinleri, mineralleri ve vitaminleri anne sütü sayesinde eksiksiz şekilde alırken aynı zamanda emmeyi öğrenmiş ve bu eylemi bir alışkanlık haline getirmiş olur.
İlk 3 hafta boyunca bebeğiniz yaklaşık 15 – 20 dakika süt emiyor ve ardından yaklaşık 3 saat boyunca uyuyorsa bu oldukça normal bir süreç. Ancak emzirme ve uyuma döngüsü bu şekilde değilse veya bu şekilde olmasına rağmen bebeğiniz kilo alamıyorsa bir uzmana danışmakta fayda var.
Bebeğinizin emdiği süt miktarını merak ediyorsanız her iki göğsünüzü de pompa ile sağarak toplam miktarı ölçebilirsiniz fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta; pompa ile sağılan süt miktarının bebeğin emdiği miktardan yaklaşık %30 daha az olmasıdır.


Bir Bebeğin İlk 9 Aylık Süreçte İhtiyacı Olan Anne Sütü Miktarları
1) İlk 3 gün: Yaklaşık 3 kiloluk bir bebek, 2 saatte bir 60 ml, toplamda 450 – 600 ml anne sütü almalı. Bebek ilk gün boyunca her istendiğinde 5 dakika bir göğüste 5 dakika diğer göğüste emzirilmeli. 2. gün her 2 saatte bir 10 dakika, 3. gün ise 2,5 saatte bir 15 dakika emzirilmeli.
2) 3. günden 6. haftaya kadar: Bebeğiniz bu süreçte gündüzleri 2,5 – 3 saat aralıklarla, akşamları ise 4 – 4,5 saat aralıklarla en az 60 ml anne sütü almalı ve en fazla 45 dakika göğüste durmalı.
3) 6. haftadan 6. aya kadar: Günde 7 – 8 öğün olmak şartıyla bebeğiniz her öğünde en az 60 ml anne sütü almalı ve göğüste en fazla yarım saat tutulmalı.
4) Bu dönemde bebeğiniz, özellikle 16. haftadan sonra geceleri 6 ile 8 saat arası uyumaya başlayabilir. Eğer bu tarz bir rutin geliştiyse emzirme araları yaklaşık 4 saate kadar açılıp, daha sabit bir hale getirilebilir. Ancak bebekte hızlı bir büyüme söz konusuysa emzirme araları 4 saat değil de 3 saat olarak ayarlanabilir.
5) 4. aydan itibaren öğün sayısı 6`ya düşerken, öğün başına süt miktarı en az 150 ml olmalıdır. Bu süreçte geceleri yaklaşık 10 saat uyuyan bebeğiniz, emzirme esnasında göğüste en fazla 20 dakika kalmalıdır.
6) 6. aydan 9. aya kadar: 6. aydan itibaren bebeğinizi anne sütü ile birlikte takviye gıdalarla da besleyebilirsiniz. Toplam öğün sayısı günde 5`i geçmeyecek şekilde önce takviye gıda ardından yaklaşık 10 dakika boyunca anne sütü verebilirsiniz.

Benzer Konular (5)

Clicky