Bebekler Neden Uyurken Gülümser?

Bebeklerin uykuda sesli gülmesi? Bebeklerin uykuda kahkaha atması? Yenidoğan bebekler uyurken neden güler?Bir bebeğin gülümsemesinden daha iç açıcı bir şey yoktur. Yeni bir ebeveyn olarak, bebeğinizin gülümsemesini heyecanla...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 26 Nisan 2022, 02:18:25 - Gösterim: 553

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bebekler Neden Uyurken Gülümser?

Bebeklerin uykuda sesli gülmesi? Bebeklerin uykuda kahkaha atması? Yenidoğan bebekler uyurken neden güler?


Bir bebeğin gülümsemesinden daha iç açıcı bir şey yoktur. Yeni bir ebeveyn olarak, bebeğinizin gülümsemesini heyecanla beklersiniz. Ve bir gün, bebeğin uykusunda gülümsediğini gördüğünüzde hoş bir sürpriz olur.

Hemen tepkiniz bebek için büyük bir sevgi ve hayranlık ve de mutluluk olabilir. Ama sonra, bunu merak edebilirsiniz. Bebekleri uykularında gülümseten nedir? Bir şey ifade ediyor mu?

Bir bebeğin uykuda gülümsemesinin nedenlerini anlamanıza yardımcı oluyoruz.

Bebekler Uyurken Neden Gülümser?
Daha sonra bebeklik döneminde ortaya çıkan "gülümseyen yanıtın" aksine, yenidoğanlarda meydana gelen "endojen gülümseme" olarak bilinen ve dışsal uyarımın bir sonucu olmayan bir gülümseme şekli vardır. Bebekler, belirli beyin fonksiyonları nedeniyle uykularında, rüya gördüğümüz evrede hızlı göz hareketi (REM) durum uykusu sırasında endojen olarak belirlenmiş fizyolojik ritimlerin bir tezahürü olarak gülümser ve hatta bazen gülerler.


Bebeğin gülüşü rüyaya bir cevaptır. Rüyaların içeriğini söylemek neredeyse imkansızdır. Çünkü bebekler düşüncelerini ifade edemezler. Ancak gülümseme büyük olasılıkla rüyadaki bir olaya bir cevaptır.

Bebekler bir gülümsemeyi iletişim aracı olarak kullanırlar. Böylece bir bebek bir ebeveyn, favori bir oyuncak veya evcil hayvan hayal ederse ve vizyonun yarattığı iyi duygulara yanıt olarak gülümseyebilir.

Bebekler aynı zamanda uykuya daldıklarında veya uyandıklarında da gülümseyebilirler. Bu da o sırada yaşadıkları zevkli veya iyi duygulara bir tepki olabilir.

Yeni Doğan Bebekler Neden Gülümser?
Bebeklerin neden uykularında gülümsediğini bilmek için uykuyu ve aşamalarını anlamanız gerekir. Uykunun iki temel aşaması hızlı olmayan göz hareketi (NREM) ve hızlı göz hareketidir (REM).
Bebekler uyumaya dört aşamalı NREM evresi ile başlarlar:
  • NREM 1: Bebek uykulu hissetmeye başlar, gözler kapanır, uykuya geçer.
  • NREM 2: Bu, bebek biraz uyurken ve sesler ve başka rahatsızlıklar varsa uyanacaktır.
  • NREM 3: Bebeğin sessiz olduğu ve hareket etmediği derin uyku aşamasıdır.
  • NREM 4: NREM uykusunun en derinidir ve bebek onları uyandırmak için yüksek bir ses olmadığı sürece hareketsiz kalır.
Bir bebek uyku döngüsünün 1. evresine girer ve 3, 2 ve REM'e dönmeden önce sonraki evre 2, 3, 4'e geçer. REM, NREM uykusunun yukarıdaki evreleri arasında aşağıdaki şekilde oluşur:
NREM 1 → NREM 2 → NREM 3 → NREM 4 → NREM 3 → NREM 2 → REM → NREM 2
Böylece uyku, NREM uykusunun aşamaları arasında epizodik olarak meydana gelen REM döngülerinde meydana gelir.

Bebeklerde REM, Rüyalar ve Gülümseme
REM (hızlı göz hareketi uykusu). Bu, rüyalar meydana geldiğinde ve gözler hızla ileri geri hareket ettiğinde hafif bir uyku. Uyku uzmanları, göz hareketlerinin bir şekilde beyin tarafından işlenen hayallerle ilişkili olduğuna inanmaktadır.
REM evresi beyin aktivitesinde, bazen kişiyi uyandıracak şekilde bir artışa neden olur. REM uykusu sırasında beynin elektriksel modelleri, uyanıkken aktif olanlara benzer. Bu, REM uykusu sırasında rüyaların gerçekleştiğini, çünkü beyin gerçekliği simüle ettiği görülüyor.

Bebekler, yarısı REM uykusu olan günde 16 saat uyuma eğilimindedir. Daha büyük çocuklar ve yetişkinler daha az saat uyurlar ve REM uykusunda çok daha az zaman harcarlar. Bu nedenle, gündüz veya gece uyurken bebeğin gülümsemesini görmek şaşırtıcı değildir. Bebeğiniz uyku sırasında bir daha gülümsediğinde, iyi uyudukları ve tatlı rüyalar gördükleri anlamına gelir!
Kaynaklar:

Yeni doğanlar rüya görmezler ama hafızaları vardır
Mışıl mışıl uyuyan bir bebeğe baktığımızda, genellikle onun gülümsemesini de görürüz. Bu mutlaka rüya gördükleri anlamına gelmez. Aslında, bu pek mümkün değildir çünkü yeni doğmuş bir bebek henüz hatırlamak için yeterli deneyime ve hayal etme kapasitesine sahip değildir. Beyinleri hala bu kapasiteleri kazanmak için büyüyor.

Yaşamın ilk haftalarında uyumak, bebeklerin beyinlerini geliştirmelerine, bilgileri işlemelerine ve anne karnında şekillenmeye başlayan hafızayı pekiştirmelerine yardımcı olmak gibi çok özel işlevlere sahiptir. Yapılan araştırma sonucunda, bebeklerin doğduktan birkaç saat sonra annesinin ve babasının sesini tanıdığı gözlemleyerek kanıtlanmıştır.

Benzer Konular (5)

Clicky