Bebek cildine zararlı kimyasallar

Bebek cildine zararlı kimyasallarKozmetik ve kişisel bakım ürünleri üretiminde bakteri ve mantar üremesine engel olmak amacıyla kullanılan, koruyucu amaçlı kimyasal bir katkı maddesidir.ParabenKozmetik ve kişisel bakım ürünleri...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 06 Mayıs 2022, 07:24:28 - Gösterim: 557

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bebek cildine zararlı kimyasallar


Bebek cildine zararlı kimyasallar
Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri üretiminde bakteri ve mantar üremesine engel olmak amacıyla kullanılan, koruyucu amaçlı kimyasal bir katkı maddesidir.


Paraben

Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri üretiminde bakteri ve mantar üremesine engel olmak amacıyla kullanılan, koruyucu amaçlı kimyasal bir katkı maddesidir. Ürünlerin içeriğinde methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben veya benzylparaben olarak farklı formlarda kullanılabilir.

Paraben, deride egzama gibi tahriş ve alerjik tepkimelere neden olabilir. Deriden emilebilen ve çeşitli dokularda birikebilen bir kimyasal olduğuna ilişkin veriler mevcuttur.

Kesin olarak kanıtlanmamakla birlikte, endokrin sistemde (salgı bezleri) değişikliklere oluşturabildiğine, östrojen ve testosteron seviyelerine etki ettiğine dair ciddi şüpheler bulunmaktadır.

Kimi kanser türleri ile direkt nedensellik ilişkisi henüz doğrulanmamış olsa da, kanserojen olup olmadığı araştırılmaktadır.
Tüm bu nedenlerle parabenin kozmetik ürünlerde kullanımı Mayıs 2013 tarihinde Avrupa Birliği'nce kısıtlanmış, bebek ürünlerinde ise tamamen yasaklanmıştır. Aynı şekilde Ocak 2015'te 10 Asya ülkesinde de paraben kullanımı durdurulmuştur.

SLS – Sodyum Lauril Sülfat, SLES – Sodyum Lauril Ether Sülfat

Sodyum lauril sülfat SLES ve  sodyum lauril sülfat SLS, sülfatın sodyum tuzlarıdır. Hindistan cevizi kaynaklı bu kimyasallar, şampuanlarda çok miktarda köpük yaratmak amacıyla kullanılır. Deriyle temas ettiğinde, cilt yüzeyindeki yağın çözünmesine neden olduğundan, kuruluk ve tahrişe yol açabilir.[6] SLS veya SLES, düşük ve orta tehlikeli olarak sınıflandırılmıştır.[7]

Söz konusu bebek ve daha da özelinde yenidoğan olduğunda hassasiyet de artar. Özellikle doğumdan sonra Stratum Corneum (cildin en dış tabakası)'un yeterli kalınlığa ulaşmamış olduğundan bebeğinizin cildi yeterince korunaklı değildir. Bu nedenle çeşitli kimyasalların ciltten emilim riski daha yüksektir. Bu durumda cilt daha çok kurumaya ve kabuklanmaya meyilli olur ve ciddi enfeksiyonlara açık hale gelebilir. Tüm bu nedenlerle bebekler için üretilmiş ürünleri kullanmak ve içeriklerini kontrol etmek son derece önemlidir.



[1] (Oishi S.,(2002), Effects of propyl paraben on the male reproductive system. Food Chem Toxicol. 2002 Dec;40(12):1807-13.) [2] ( Barr, L., Metaxas, G., Harbach, C. A. J., Savoy, L. A. and Darbre, P. D. (2012), Measurement of paraben concentrations in human breast tissue at serial locations across the breast from axilla to sternum. J. Appl. Toxicol., 32: 219–232. doi:10.1002/jat.1786) [3] (Shawn Pan,1* Chaoshen Yuan,1* Abderrahmane Tagmount,1 Ruthann A. Rudel,2 Janet M. Ackerman,2 Paul Yaswen,3 Chris D. Vulpe,1 and Dale C. Leitman1   (2016) Parabens and Human Epidermal Growth Factor Receptor Ligand Cross-Talk in Breast Cancer Cells, Environ Health Perspect; DOI:10.1289/ehp.1409200) [4][5][6] 7 Final Report on the Safety Assessment of Sodium Lauryl Sulfate and Ammonium Lauryl Sulfate, International Journal of Toxicology, Volume: 2 issue: 7, page(s): 127-181 [7]
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

Clicky