Ay ay bebek gelişimi

Elbette her bebeğin farklı bir gelişim süreci olabilir. Yine de bebeğinizin gelişimi hakkında yaklaşık olarak bilgi sahibi olmanız, işinizi büyük oranda kolaylaştıracaktır. Sizin için hazırladığımız ay ay bebek gelişimi...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 29 Nisan 2022, 02:56:05 - Gösterim: 591

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ay ay bebek gelişimi


Elbette her bebeğin farklı bir gelişim süreci olabilir. Yine de bebeğinizin gelişimi hakkında yaklaşık olarak bilgi sahibi olmanız, işinizi büyük oranda kolaylaştıracaktır. Sizin için hazırladığımız ay ay bebek gelişimi rehberi, bebeğinizi sağlıklı bir şekilde büyütebilmek ve onun dilini anlayabilmek için size yol gösterecek.
     
1-3 Ay Bebek Gelişimi

1-3 AY BEBEK GELİŞİMİ
Beslenme ve uyku: Yeni doğan bebekler 2-3 saatte bir anne sütüyle beslenme ihtiyacı duyar. İlk ay günde 15-18 saat uyurken, gece uykusu süresi üçüncü ayda azalmaya başlar ve gündüzleri daha fazla uyanık kalır.

Motor gelişim: Bebeklerin aylık gelişimi ile motor becerileri de değişir ve artar. İlk ayda bebekler ellerini yumruk şeklinde tutarlar. Gözlerini sürekli açık tutmakta zorlanırlar, motor refleksleri anlık ve geçicidir. Yeni doğan bir bebek, henüz 15-30 cm'lik bir görüş açısı olduğu için her şeyi net olarak göremez. Ancak sonrasında istemli/istemsiz gülücükler saçmaya başlar. İkinci ayın sonuna doğru göğsünü kaldırabilir. Üçüncü ayda ise sırt üstü yattığı yerden başını ve gövdesini kaldırabilir. İlk ayda kaka yapma sıklığı günde 4-5 seferden fazla olabilir. Bu nedenle pişik sorunu yaşamamak için; her bez değişiminde Bepanthol® Baby Pişik Önleyici Merhem ile bebeğinizin cildini koruma altına alabilirsiniz.

Sosyal ve duygusal gelişim:Yeni doğan bebek gelişimi iletişim kurmayı ve sosyalleşmeyi de kapsar.Bebekler ilk ayda seslere tepki verebilir ve annesinin sesini, kokusunu ayırt edebilir. İkinci ayda tanıma yüzdesi arttığı için onunla çok daha fazla göz teması kurabilirsiniz. Kollarını uzatarak size sarılmak istediğini anlatabilir. Üçüncü ayda anne-babanın yanı sıra sıkça gördüğü kişileri de tanır. Bu ayda canlı renklerdeki nesnelere karşı dikkat kesilir ve oyuncaklarıyla oynamaya başlayabilir.

Kaynak:bepanthol.com.tr
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

4-6 Ay Bebek Gelişimi

4-6 AY BEBEK GELİŞİMİ
Beslenme ve uyku: Dördüncü ayda bebeğiniz anne sütü ile beslenmeye devam edebilir. Altıncı ayda doktor kontrolüyle ek gıdaya geçilebilir ve meyve-sebze pürelerini yiyebilir. Bu süreçte ay ay bebek kilosu da ölçülmeye devam eder. Uyku düzeni ise dördüncü ayda günde 12, altıncı ayda ise 11 saat civarındadır. Bu aylar diş çıkarma süreci olduğu için kaşıntı ve sancılar nedeniyle uykusu bölünebilir, dışkısındaki pH değiştiği için pişik riskinin en çok olduğu dönemlerden biridir. Bu dönemde de Bepanthol® Baby Pişik Önleyici Merhem, onun narin cildini nemlendirerek pişiğe karşı korunmasına yardımcı olacaktır.

Motor gelişim: Bebeğiniz dördüncü ve beşinci ayında artık yattığı yerde kolaylıkla dönmeye ve başını dik tutmaya başlar. Bir sonraki ay oturmayı keşfeder ve altıncı ayında emeklemeye çalışır. Bu üç aylık süreçte nesneleri kavrama yeteneği gelişir ve ufaktan hareketlerinizi taklit etmeye başlar.

Sosyal ve duygusal gelişim: Dördüncü ay, bebeklerin istemedikleri şeylere ağlayarak tepki verdikleri dönemdir. Aynı zamanda yüksek sesle gülmeye başlarlar. Sonraki iki ayda iletişim becerileri artar ve ses çıkararak sohbetlerinize dahil olabilirler, hatta tek heceli anlamsız sözcükler söyleyebilirler.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

7-9 AY BEBEK GELİŞİMİ

7-9 AY BEBEK GELİŞİMİ
Beslenme ve uyku: Anne sütüne devam eden bebeğiniz, yedinci ve sekizinci ayda sebze ve et püresi yiyebilir. Dokuzuncu ayda ise pürüzlü yiyecekler tüketmeye başlayabilir. Kendi yemeklerinizden tuzsuz olanları bile verebilirsiniz. Katı gıdaya geçiş dediğimiz bu dönemde, bebeğinizin pişik olma olasılığı da artabilir. Bu dönemde, pişik olma olasılığını baştan önlemeniz için; bez değişiminde mükemmel koruma sağlayan Bepanthol® Baby Pişik Önleyici Merhem kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu süreçte uyku saatleri giderek azalacaktır, hatta dokuzuncu ayında saat 21:00 civarı uyuyup sabahları erken kalkmaya başlar.


Motor gelişim: Bazı bebekler yedinci ayda emeklerken bazıları hala sürünme pozisyonunda olabilir. Erkek bebek gelişimi ve kız bebek gelişimi de farklılık gösterebilir. Ama sonraki iki ayda emekleme dengesi ve hızı artar, peşinden gelmeye başlar. Ancak herkesin kas ve iskelet yapısının farklı olduğunu, emekleme sürecinin her bebekte farklı olabileceğini unutmayın. Dokuzuncu ayda artık kendi başına oturup oyuncaklarıyla oynayabilir, ellerini ya da oyuncaklarını yere vurarak sesler çıkarabilir.

Sosyal ve duygusal gelişim: Yedinci ayda konuşmaları taklit yeteneği gelişen bebekler, dokuzuncu ayda "hayır" komutu alabilir hale gelir. O nedenle bu üç aylık süreçte ağzınızdan çıkan kelimeleri dikkatli seçmenizde fayda var. Öte yandan gördüğü her şeyi tutmayı isteyebilir, gıdıklanmaktan hoşlanır ve sevdiği şeyleri parmağıyla işaret edebilir.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

10-12 AY BEBEK GELİŞİMİ

10-12 AY BEBEK GELİŞİMİ
Beslenme ve uyku: Bebeğiniz onuncu ayında hala anne sütüyle birlikte ek gıda almaya devam edebilir. Bir sonraki aydan itibaren sizinle aynı menüyü tüketmeye, hatta kendi başına elleriyle ya da kaşıkla yemeye başlayabilir. Bir yaşından itibaren doktorunuzun da izniyle inek sütü içebilir. Bu üç aylık süreçte gündüz uykuları devam etmekle birlikte geceleri deliksiz uyuyup erken uyanır.

Motor gelişim: Onuncu ayla birlikte ayağa kalkmaya çalışabilir, eşyalara tutunup ayakta durabilir. 12. ayında ilk adımını atabilir. Bu dönemde müziğe eşlik edip tempo tutabildiği gibi, bir şeyin yerini sorduğunuzda parmağıyla işaret etmeye başlar. Küp yerleştirme, karşılıklı top yuvarlama gibi oyunlar oynayabilir. Anne, baba gibi kelimelerin yanı sıra birkaç yeni kelime de söyleyebilir.

Sosyal ve duygusal gelişim: Etrafındaki sevdiği kişilere tepkiler göstererek onları selamlamaya başlayan bebeğiniz, bir yaşına geldiğinde artık akranlarıyla vakit geçirmekten hoşlanmaya başlar. Bu süreçte komut alma ve taklit yeteneği artar. Onay verdiğiniz davranışlarda takdir edilmeyi bekler. Bir yaşına geldiğinde birkaç kelimeyi bir araya getirip rahat iletişim kurabilir.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

12-18 AY BEBEK GELİŞİMİ

12-18 AY BEBEK GELİŞİMİ
Beslenme ve uyku: Sizinle yemek yiyebildiği gibi, suyunu bardaktan kendi başına rahatlıkla içebilir. Artık bu dönemde bebeğiniz kendi uyku rutinini oluşturmuş haldedir.

Motor gelişim: Enerjisi yüksek bir bebekse yürümek yerine zıplama - atlama gibi hareketlerde bulunabilir. Kendi boyuna uygun olan sandalyelere oturabilir, kendinden yüksek koltuklara tırmanarak oturmaya çalışabilir.

Sosyal ve duygusal gelişim: Resimli kitaplar ilgisini çekmeye başlar. Taklit yeteneği gittikçe artan bebeğiniz, tuvaletinin geldiğini de belli etmeye başlayabilir. Keşfetme ve deneme - yanılma yöntemini kullanabildiği için uzak nesnelere odaklanma yeteneği de artar.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

18-24 AY BEBEK GELİŞİMİ

18-24 AY BEBEK GELİŞİMİ
Beslenme ve uyku: Ay ay bebek gelişimi, 18-24. aylar arasında belli bir rutine girer. Bebeğinizin uykusu ve beslenme düzeni rayına oturur. Sizinle aynı sofrayı paylaşsa da onun yemeklerine tuz koymamaya devam etmelisiniz.

Motor gelişim: Bebeğiniz artık koşabilir, tırmanabilir, merdivenleri çıkabilir. Bu yüzden evde ve sokaktayken sürekli gözünüzün önünde olmasında fayda var. Bu aylarda hızla gelişim gösterdiğinden, boya kalemleriyle anlamlı çizimler yapabilir. Bu dönemde oyun hamuruyla oynayarak keyifli zaman geçirebilir. İki yaşına geldiğinde kıyafetlerini tek başına çıkarıp giyebilir. Tuvalet eğitimine başlayabilir, üç tekerlekli bisiklete binebilir.

Sosyal ve duygusal gelişim: Taklit yeteneği daha da artar. Oyun ve ev işi arasındaki farkı idrak edemediğinden, ev içinde size sürekli yardım etmek isteyebilir. Bu süreçte iş paylaşımında bulunabilirsiniz. Onu izleyen ve gözetleyen birilerinin varlığı hala bebeğinizin hoşuna gidecektir. Dönemin ortalarında kendi ismini söylemeye başlayabilir. Arkadaşlarıyla birlikte oynamayı çok sever ve genellikle onların yaptıklarını taklit eder. İki yaş döneminde bağımsızlığı arttığı için kimi zaman huzursuz tavırlar sergileyebilir, endişelenmeyin.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

Clicky