Bebekler İçin Tuz: Ne Kadar Güvenli?

Bebekler İçin Tuz: Ne Kadar Güvenli?Yeni bir ebeveynseniz, bebeğinizin diyetine ne kadar tuz eklemenin uygun olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.Biz bebeklere tuz vermiyoruzTuz, tüm insanların diyetlerinde ihtiyaç duyduğu bir bileşik olsa...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 17 Ekim 2022, 23:10:31 - Gösterim: 811

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bebekler İçin Tuz: Ne Kadar Güvenli?


Bebekler İçin Tuz: Ne Kadar Güvenli?
Yeni bir ebeveynseniz, bebeğinizin diyetine ne kadar tuz eklemenin uygun olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.

Biz bebeklere tuz vermiyoruz


Tuz, tüm insanların diyetlerinde ihtiyaç duyduğu bir bileşik olsa da, gelişmekte olan böbrekleri henüz büyük miktarlarda işleyemediği için bebekler tuzu fazla almamalıdır.

Bebeğinize zamanla çok fazla tuz vermek yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Aşırı ve nadir durumlarda, çok miktarda tuz almış bir bebek acil servise bile gidebilir.

Bebeklik ve çocukluk döneminde çok fazla tuz, tuzlu yiyecekler için yaşam boyu tercihi de teşvik edebilir.






Bu makale, ne kadar tuzun güvenli olduğu da dahil olmak üzere tuz ve bebekler hakkında bilmeniz gerekenleri ve bebeğinizin çok fazla tuz alıp almadığını nasıl anlayacağınızı açıklamaktadır.


Bebeğinizin yediği tuz miktarını sınırlamak için nedenler

Tadını iyileştireceği ve bebeğinizi yemeye teşvik edeceği umuduyla bebeğinizin yemeğine tuz ekleyebilirsiniz.

Bebeğinizi beslemek için bebek liderliğindeki bir sütten kesme yaklaşımı kullanırsanız, bebeğinize daha fazla tuz içeren mamalar sunmak isteyebilirsiniz, çünkü onlara bir yetişkin olarak yediğiniz daha tuzlu yiyecekleri veriyorsunuz .

Bununla birlikte, diyetleri yoluyla çok fazla tuz alan bebekler birkaç sorunla karşılaşabilir.

Bir bebeğin böbrekleri hala olgunlaşmamıştır ve fazla tuzu yetişkin böbrekleri kadar verimli bir şekilde filtreleyemezler. Sonuç olarak, tuz açısından çok zengin bir diyet bebeğin böbreklerine zarar verebilir. Tuz açısından zengin bir diyet, bebeğin uzun vadeli sağlığını ve tat tercihlerini de etkileyebilir 


Bebekler tatlı, tuzlu ve umami tadında yiyecekler için doğal bir tercihle doğarlar.

Tuzlu yiyeceklerin tekrar tekrar sunulması bu doğal tat tercihini güçlendirebilir ve muhtemelen çocuğunuzun doğal olarak daha az tuzlu yiyecekler yerine tuzlu yiyecekleri tercih etmesine neden olabilir.

Tuzlu olma eğiliminde olan ancak tipik olarak besin açısından zengin olmayan işlenmiş gıdalar, sebzeler gibi doğal olarak daha düşük tuz içeriğine sahip bütün gıdalardan daha kötüdür.

Son olarak, tuz açısından zengin diyetler bebeğinizin kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Araştırmalar, tuzun tansiyon yükseltici etkisinin bebeklerde yetişkinlere göre daha güçlü olabileceğini gösteriyor 


Sonuç olarak, tuz açısından zengin bir diyetle beslenen bebekler, çocukluk ve ergenlik döneminde daha yüksek kan basıncı seviyelerine sahip olma eğilimindedir ve bu da ileriki yaşamlarında kalp hastalığı riskini artırabilir 

Aşırı durumlarda, çok yüksek miktarda tuz alımı acil tıbbi bakım gerektirebilir ve bazı durumlarda ölüme bile yol açabilir. Bununla birlikte, bu nadirdir ve genellikle bir bebeğin yanlışlıkla ebeveynlerin normalde yiyeceklere ekleyeceğinden çok daha fazla miktarda tuz yemesinden kaynaklanır .



ÖZET

Çok fazla tuz bebeğin böbreklerine zarar verebilir, kan basıncını yükseltebilir ve muhtemelen daha sonraki yaşamlarında kalp hastalığı riskini artırabilir. Tuz açısından zengin bir diyet, çocuğunuzun tuzlu yiyecekler için kalıcı bir tercih geliştirmesine de neden olabilir.


Ne kadar tuz güvenli kabul edilir?

Sofra tuzunun ana bileşeni olan sodyum, temel bir besindir. Bebekler de dahil olmak üzere herkesin düzgün çalışması için küçük miktarlara ihtiyacı vardır.

6 aylıktan küçük bebekler günlük sodyum ihtiyaçlarını sadece anne sütü ve formül mamadan karşılar.

7-12 aylık bebekler ihtiyaçlarını anne sütünden veya formül mamadan ve işlenmemiş tamamlayıcı gıdalarda doğal olarak bulunan az miktarda sodyumdan karşılayabilirler.


Bu nedenle uzmanlar ilk 12 ayında bebeğinizin yemeğine tuz eklememenizi tavsiye ediyor 


Ara sıra tuz eklenmiş bir yemek yemek sorun değil. Bazen bebeğinize paketlenmiş veya işlenmiş yiyecekleri tuz eklenmiş olarak yedirebilir veya tabağınızdan bir yemek denemesine izin verebilirsiniz. Bununla birlikte, genel olarak, bebeğiniz için hazırladığınız yiyeceklere tuz eklememeye çalışın.




1 yaşından sonra öneriler biraz değişir. Örneğin, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), günde 1100 mg sodyumun – yaklaşık yarım çay kaşığı (2,8 gram) sofra tuzunun – 1-3 yaş arası çocuklar için güvenli ve yeterli olduğunu düşünmektedir.


Amerika Birleşik Devletleri'nde, aynı yaş grubu için tavsiyeler günde ortalama 800 mg sodyum. Bu, günde yaklaşık 0,4 çay kaşığı (2 gram) sofra tuzu demektir.




12 aylıktan küçük bebekler diyetleri yoluyla ilave tuz almamalıdır. 4 yaşına kadar olan çocuklarda 0,4-0,5 çay kaşığı tuz alımı güvenli görünmektedir.




Bebeğinizin çok fazla tuz alıp almadığını nasıl anlarsınız?


Bebeğiniz çok tuzlu bir yemek yerse, normalden daha susamış görünebilir. Tipik olarak, yüksek tuzlu bir diyetin etkilerini hemen değil, zamanla fark edeceksiniz.

Çok nadir durumlarda, çok fazla tuz tüketen bir bebek hipernatremi geliştirebilir - kanda çok fazla sodyum dolaşan bir durum.

Tedavi edilmezse, hipernatremi bebeklerin sinirli ve ajite hissetmekten uykulu, uyuşuk ve bir süre sonra tepkisiz hale gelmesine neden olabilir. Ağır vakalarda hipernatremi komaya ve hatta ölüme neden olabilir


Daha hafif hipernatreminin formlarını bebeklerde tespit etmek daha zor olabilir. Bebeğinizin hafif bir hipernatremiye sahip olabileceğine dair işaretler arasında aşırı susuzluk ve ciltte hamursu veya kadifemsi bir doku bulunur.


Çok küçük bebekler yanlışlıkla çok fazla tuz yemişlerse yüksek perdeden ağlamaya başlayabilirler.

Bebeğinizin çok fazla tuz almış olabileceğini veya hipernatremi belirtileri göstermeye başladığını düşünüyorsanız, çocuk doktorunuzu arayın.




ÖZET

Bir bebek ara sıra tuzlu bir yemek yerse, susadığını fark edebilirsiniz. Çok nadir durumlarda, çok miktarda tuz alan bebeklerde hipernatremi gelişebilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir.



Bebeğinizin diyetindeki tuz miktarını sınırlamanın yolları

Bir ebeveyn olarak, bebeğinizin yediği tuz miktarını çeşitli şekillerde sınırlayabilirsiniz.

Çoğu bebek maması püresi, yapıldıkları gıdalardan az miktarda doğal olarak oluşan sodyum içerebilir, ancak varsa çok az tuz eklenir. Bebeğiniz şu anda sadece onları yiyorsa, çok fazla tuz almaları pek olası değildir.

Kendi bebek mamanızı yapıyorsanız , tuz eklemeyi bırakın, taze yiyecekleri seçin ve daha düşük sodyum seçeneklerini bulmak için dondurulmuş veya konserve sebze ve meyvelerdeki etiketleri kontrol edin.

Ayrıca fasulye, mercimek, bezelye ve sebze gibi konserve yiyecekleri pürelere veya yemeklere eklemeden önce durulamayı unutmayın. Bunu yapmak sodyum içeriğini azaltmaya yardımcı olur 

Bebekle sütten kesme yapıyorsanız, tuz eklemeden önce yemeklerin bir kısmını bebeğinize ayırabilir veya aile yemekleri için tuz yerine baharat ve otlar hazırlayabilirsiniz .

Ekmek, mısır gevreği ve soslar gibi sık satın aldığınız yiyeceklerin sodyum içeriğini kontrol edin. Çoğu paketlenmiş gıda için daha düşük sodyum versiyonları mevcuttur ve etiketleri karşılaştırmak, daha az tuz eklenmiş bir marka bulmanıza yardımcı olabilir.

Dondurulmuş yemeklerin yanı sıra paket veya restoran yiyecekleri genellikle daha fazla tuz içerir. Bazen, bebeğinizin bu yemekleri yemesi iyi olabilir, ancak dışarıda yemek yerken, daha az tuzlu bir alternatif, bebeğiniz için evden birkaç yiyecek getirmek olacaktır.



ÖZET

Bebeğinize tuz eklenmemiş yiyecekler sunarak yediği sodyum miktarını en aza indirebilirsiniz. Ekmek ve sos gibi kiler gıdalarını düşük sodyum alternatifleriyle değiştirmek de yardımcı olabilir.


Bebeklerin diyetlerinde az miktarda tuza ihtiyaçları vardır. Ancak, vücutları büyük miktarları kaldıramaz. Çok fazla tuzla beslenen bebeklerde böbrek hasarı, yüksek tansiyon ve hatta muhtemelen kalp hastalığı riskinde artış olabilir.

Ayrıca, tuz açısından zengin bir diyet, bebeklerin ömür boyu tuzlu yiyecekleri tercih etmelerine neden olarak, muhtemelen diyetlerinin genel kalitesini düşürebilir.

12 aylıktan küçükken bebeğinizin yemeklerine tuz eklememeye çalışın. 1 yıl sonra, çocuğunuzun diyetine az miktarda tuz dahil edebilirsiniz.



Aile tarzı bir yemek pişirirken, pişirmenin sonuna doğru tuz eklemeyi alışkanlık haline getirin. Bu şekilde bebeğiniz için tuzsuz bir porsiyon ayırabilirsiniz.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

Clicky