Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi

Anne sütü ile beslenme ne zaman başlamalıdır?Bebek doğar doğmaz hemen anne sütüne başlanmalıdır. İlk  6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Ek gıdaya gerek yoktur,6. aydan itibaren ek besinlere başlanır.Anne sütünün...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 23 Nisan 2022, 11:02:28 - Gösterim: 520

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

23 Nisan 2022, 11:02:28 Son düzenlenme: 23 Nisan 2022, 16:50:35 Kerem
Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi

Anne sütü ile beslenme ne zaman başlamalıdır?
Bebek doğar doğmaz hemen anne sütüne başlanmalıdır. İlk  6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Ek gıdaya gerek yoktur,6. aydan itibaren ek besinlere başlanır.

Anne sütünün içeriği
Doğumdan sonra ilk 5 gün boyunca meme başından kolostrum 'ağız' denilen sıvı salgılanır. Bu süt beyazımsı bir renktedir. Protein oranı, sonradan gelen süte göre daha fazladır ve bu proteinleri anneden geçer bebeğini mikroplara karşı koruyacak maddeler oluşturur. Yenidoğan bebeği enfeksiyonlara karşı koruduğu için bebeğin bu sıvıyı alması çok önemlidir, çok değerli bir sıvıdır. Kolostrumun  zamanla içeriği değişerek olgun süte dönüşür. Normal emziren  bir anne günde 600 ml süt üretir. Anne sütünün temel şekeri laktozdur. Anne sütünün içeriğinde özgün çok sayıda protein ve mineral bulunur.

Anne sütü yenidoğan bebek için en ideal besindir.
Erken doğan bebeklerde bebeğin doğduğu haftaya göre anne sütünün içeriği farklıdır. Bu farklı içerik doğanın bir sırrıdır. Bebeğin kilosunun sütün kalitesi ve içeriğine etkisi yoktur.

Emzirme doğal bir davranıştır
Bebek her istediğinde emzirilmelidir .Emzirme her iki memeden bebek kendi isteği ile bırakıncaya  kadar devam etmelidir. Emzirmenin süresi yoktur. Süt  geldiği sürece ,bebek doyup memeden uzaklaşıncaya  kadar sürdürülmelidir.  Emzirmek  bebek için  güven verici sağlıklı bir davranıştır. Bebeğin ani ve erken memeden ayrılması  yetersiz beslenmenin yanı sıra huzursuzluğa ve ağlamaya neden olur. Emzirme bittikten sonra  bebeğin gazının çıkarılması onu çok rahatlatır. Aslında doğru teknikle emen bebek hava yutmayacağı  için gaz oluşturmaz. Huzursuz  beslenirse bebeğin gazı oluşabilir. Emzirme tekniği  doğru uygulanmalıdır.

Emziren anne hamile kalırsa
Emzirme esnasında yeni bir gebelik oluşursa emzirmeye devam edilmelidir. Gebelik ilerledikçe süt hem miktar hem içerik olarak azalarak, kesilir. Halk arasında sütün zehirli olduğuna dair yanlış bir düşünce vardır, emzirmeye devam edilmelidir.

Emzirme nasıl olmalıdır?
Anne bebeğini kendisi ve bebeği için en rahat biçimde kucağında tutmalıdır. Anne bebeği kendine yaklaştırmalı, bebeğe doğru eğilmemelidir. Ten ve göz ile temas sağlamalı, anne bebeğe bakmalıdır.

Emzirmeye hazır olmak, sütün emzirdikçe artacağını bilmek, bebeği günde 8-10 kez emzirmek annenin ve evde bulunanların sürekli ve olumlu desteklemesi, emzirmenin sürekliliği açısından çok önemlidir.

Emzirmenin öneemi nedir?
Bebeğin anne ile duygusal bağının kurulması, geliştirilmesi bebeğin gelişimi için, anne  sağlığı  için en doğal beslenme biçimi emzirmedir. Anne sütü en sağlıklı, en taze, en ucuz, en kolay ulaşılabilir, en temiz, her an hazır doğal ve en besleyici mükemmel bir besindir. Bebeğin ihtiyacı olan tüm besinleri içerir. Çoğunluğu sudur ama geri kalan kısmı gelişme ve büyüme için gerekli vitamin, protein, yağ ve karbonhidratları içerir.

Anne sütü bebeğin ilk aşısıdır. Birçok hastalıklardan (ishal, solunum yolu enfeksiyonu, astım, alerji, kansızlık, çocukluk çağı kanserleri ve kabızlık gibi sorunlardan korur.

Uygun emzirme tekniği
Anneliği ilk defa yaşayan kadınlarda emzirme sıkıntılı olabilir. Bebeğe meme başı etrafındaki koyu renkli alan ile birlikte verilmelidir. Bebeğin meme başını damağında hissetmesi sağlanarak emzirilmelidir.

Sütü arttırma yolları
Doğum sonrası annenin başlangıçta süt miktarı yetersizdir.  Endişelenmeden  emzirmeye devam etmek gerekir. Emzirme arttıkça süt yapımı da artacaktır. Anne, sütünü arttırmak için bol sıvı tüketilmeli ve bebeği sık sık emzirmelidir.

Emzirmenin sakıncalı olduğu durumlar?
Çok nadir durumlar emzirmeye engeldir. İlaç bağımlılığı, alkol kullanımı, AİDS, aktif tüberküloz, annenin meme kanseri tedavisi alıyor olması, bebekte galaktozemi gibi metabolik bir hastalık olmasıdır. Anne de hepatit  B enfeksiyonu varlığında bebeğe rutin aşı ile birlikte immunglobulin uygulanır. İmmunglobulin verildikten sonra anne bebeği emzirebilir.


Benzer Konular (5)

3313

Yanıtlar: 0
Gösterim: 555

689

Yanıtlar: 0
Gösterim: 718

1223

Yanıtlar: 9
Gösterim: 1651

4827

Yanıtlar: 0
Gösterim: 616

Clicky