Merhaba, web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize üye olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web sitemize ÜYE OLMADAN konulara cevap verebilir ve anketleri oylayabilirsiniz. Konu açmak ve içeriklerden daha kapsamlı faydalababilmek için lütfen üye olun ya da giriş yapın.

27 Aralık Atatürk Günlüğü

1937 - Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 18. yıldönümünün, Ulus Meydanı'nda yapılan büyük bir törenle kutlanışı.1936 - İstiklal Marşı'nın güftesini yazan şair Mehmet Akif Ersoy İstanbul'da öldü.1935 - Atatürk'ün Ankara'ya...

Başlatan Asrevya, 28 Mart 2022, 10:09:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

27 Aralık Atatürk Günlüğü

1937 - Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 18. yıldönümünün, Ulus Meydanı'nda yapılan büyük bir törenle kutlanışı.

1936 - İstiklal Marşı'nın güftesini yazan şair Mehmet Akif Ersoy İstanbul'da öldü.

1935 - Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 16. yıldönümünün kutlanması ve Ankara Halkevi'nde bir müsamere düzenlenmesi (Ulus Kızılay 28.12.1935). [Kocatürk]

1934 - Atatürk'ün, Çankaya'da Sovyet Büyükelçisi Karahan'ı, daha sonra Ankara Valisi Nevzat Tandoğan başkanlığındaki -Ankara'ya gelişinin 15. yıldönümünü kutlayan- Ankara Heyeti'ni kabulü.

Atatürk'ün, Ankara'ya gelişinin 15. yıldönümü nedeniyle Ankara Halkevi'nde düzenlenen töreni şereflendirmesi.

1932 - Atatürk'ün, Heyet-i Temsiliye ile Ankara'ya geldiği günün ilk defa olarak törenle kutlanması.

Atatürk'ün, saat 14.00'de -Ankara'ya gelişinin 13. yıldönümünü kutlayan Ankaralıları izlemek üzere- Kılıç Ali Bey'in evine gidişi.

Atatürk'ün, Ankara'ya gelişinin 13. yıldönümü nedeniyle Ankaralılara söyledikleri: "...Ankara'ya geldiğimden sonraki mücadele hayatımızda hürriyet ve bağımsızlık âşığı kahraman Ankaralıların gösterdikleri vefa ve yardımları her vakit minnetle anarım!"

Çankaya'da, akşam Atatürk'ün sofrasında, dört Ankara Efesi'nin davetli olarak bulunması.

1930 - Dolmabahçe Sarayı'nda, Atatürk'ün başkanlığında İsmet (İnönü), Fevzi (Çakmak), Kâzım (Özalp), Fahrettin (Altay) Paşalar ve İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'nın katılmasıyla Menemen olayı ile ilgili bir toplantı yapılması.

1928 - İstanbul Belediyesi, eski harflerle yazılı tabelalarını değiştirmeyen dükkan sahiplerini cezalandırdı.

İstanbul'da bazı esnaf ve işyeri sahipleri, eski harflerle yazılı olan tabelalarını değiştirmedikleri için belediye tarafından cezalandırıldı.

1923 - Dersim mebusu Lütfi Fikri Bey İstiklâl Mahkemesi tarafından 5 yıl kürek cezasına mahkum edildi.

1921 - Tarsus'un kurtuluşu. Tarsus da Türk birlikleri tarafından teslim alındı.

1920 - Çerkez Ethem Ayaklanması başladı.

Kütahya'da Çerkeş Ethem'le görüşen milletvekili heyetinin Atatürk'e gönderdiği telgrafın, Vekiller Heyeti'nde görüşülmesi, Kuvve-i Seyyare'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti'nin emrinde olduğu kararının alınması ve Atatürk'ün, telgrafla bu kararı bildirerek Kütahya'daki heyeti Ankara'ya çağırması.

Atatürk'ün, Batı ve Güney Cepheleri Komutanlarına Çerkeş Ethem'e karşı hazırlıklı bulunmaları hakkında yazısı: "Kütahya'daki heyetin cevabı, Kuvve-i Seyyare işinin artık barış yoluyla ve siyasetle çözümünün olanak dışı olduğunu kanıtlamış ve sorunun kuvvet zoruyla çözümlenmesi gerektiği anlaşılmıştır!"[Kocatürk]

1919 - Samsun'da ateşlediği kurtuluş mücadelesinin ardından Erzurum ve Sivas kongrelerini toplayan Mustafa Kemal Paşa, Heyeti Temsiliye üyeleriyle Sivas'tan Ankara'ya geldi.

Mustafa Kemal bir genelge yayınlayarak Ankara'nın bir merkez olduğunu belirtti.
Atatürk'ün, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk örgütüne, "Ankara'ya geldiğini ve Heyet-i Temsiliye Merkezi'nin Ankara olduğunu" bildiren telgrafı.

Mustafa Kemal'in, Heyeti Temsiliye (Temsilciler Kurulu Karargâhı) ile birlikte Ankara'ya gelmesi. Atatürk'ün, Heyet-i Temsiliye üyeleriyle beraber sabah Beynam köyünden otomobille hareket ederek öğleden sonra Ankara'ya gelişi ve büyük törenle karşılanması (Atatürk, şehre girdikten sonra vali odasında bir müddet istirahat ederek çay içmiş, daha sonra 20. Kolordu'yu ziyaret etmiş, buradan da kendisine ve arkadaşlarına ayrılan Ziraat Mektebi'ne gelmiştir). [Kocatürk]

Sivas'tan yola çıkan Heyet-i Temsiliye Ankara'ya girerken, seymenler, dervişler, esnaf, okullardaki öğrenciler ve kalabalık bir halk topluluğu tarafından karşılandı.

Ankara (il merkezi ve Türkiye'nin başkenti):
Millî Mücadelede Kurtuluş Savaşının yönetim merkezidir. Atatürk Ankara'ya ilk kez 27 Aralık 1919'da gelmiştir. 23 Nisan 1920'de Ulus'taki meclis binasında 120 üye ile açılan ilk meclisimize seçilen Ankara Milletvekilleri M. Kemal Atatürk, Ali Fuad Cebesoy, Hacı Atıf, Hacı Mustafa, Ömer Mümtaz, Hilmi, Rüstem, Şakir ve Şemseddin Beylerdir. 13 Ekim 1923'de Türkiye'nin başkenti olmuştur. 29.10.1923'de Cumhuriyet Ankara'da ilân edilmiştir. Cıımhuriyet'in ilk Ankara Valisi Murad Bey, ilk Belediye Başkanı Ali Haydar Bey'dir.

İngiltere'nin kontrol subayı Rawlinson yeniden Erzurum'a gelerek Kazım Karabekir'le bir görüşme yaptı.

1919 - ATATÜRK'ÜN ANKARA'DAKİ İLK KARARGAHLARI

Sivas Kongresi'nden sonra Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliye Reisi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları 27 Aralık 1919 Cumartesi günü Ankara'ya ulaşmışlardı. Atatürk Hükümet Konağı'nda bir süre dinlendikten sonra Kolordu'yu ziyaret etmiş, daha sonra Heyet-i Temsiliye için ayrılan, Keçiören'deki "Ziraat Mektebi"ne yerleşmişti. Atatürk Ankara'daki ilk karargahları şu binalardır:

Eski Ziraat Okulu :
Keçiören'de Çubuk Çayı'na bakan iki katlı taş bir yapıydı. Heyet-i Temsiliye'nin çalışmalarını Ankara'da sürdüreceği haberi ile, Ankara Vali Vekili Defterdar Yahya Galip Bey, en uygun çalışma yeri olarak burayı seçmişti. Birinci T.B.M.M'nin hazırlıklarının yapıldığı, pek çok tarihi kararların verildiği bu karargah, Atatürk'ün İstasyondaki karargaha daha sonra da Çankaya Köşkü'ne taşınmasıyla, Kurtuluş Savaşı yıllarında bir süre Genel Kurmay Başkanlığı Karargahı olarak kullanılmıştı. Bugün, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü burada çalışmakta, Atatürk Odası, eşyaları ile birlikte korunmaktadır.

Ankara Garındaki Atatürk Karargahı :
İlk karargah binası olarak kullanılan Ziraat Okulu, şehrin merkezine uzak olduğu için, birinci T.B.M.M'nin açılışından kısa bir süre önce, Atatürk, karargahını Ankara Garı'ndaki eski istasyon binasının üst katkına taşımış, çalışmalarını burada sürdürmüştür. Bina bugün, Atatürk Konutu adı ile müze olarak düzenlenmiştir.

Çankaya'da Eski Köşk :
Çankaya'daki Bulgurzade Tevfik Efendi'nin iki katlı bağ evi, Ankaralılar tarafından satın alınarak Ordu Köşkü adıyla Milli Savunma Bakanlığı'na devredilmiş, Atatürk Karargahı yetersiz olduğu için Atatürk bu köşke taşınmıştı. Atatürk 1932'de Yeni Köşk yapılıncaya kadar bu köşkte oturmuştu. Eski Köşk, bugün Atatürk Müzesi olarak düzenlenmiştir.

1919 - Mustafa Kemal arrives in Ankara with the Excutive Committee. Ankara becomes his headquarters.

1918 - Pozantı'nın Fransızlar tarafından işgali.

1913 - Atatürk'ün, Sofya'dan Madam Corinne'e Fransızca mektubu: "...İstanbul hadiseleri üzerine bana verdiğin malûmat beni çok ilgilendirdi, görüyorum ki her şeyden haberin var. ..Buradaki hayatım tekdüze akışını takip ediyor. Bugüne kadar onu hiçbir olay neşelendirmedi." [Kocatürk]




Benzer Konular (5)

5501

Yanıtlar: 0
Gösterim: 547

1078

Yanıtlar: 55
Gösterim: 14607

5510

Yanıtlar: 0
Gösterim: 542

5496

Yanıtlar: 0
Gösterim: 554

5505

Yanıtlar: 0
Gösterim: 583

Clicky