Merhaba, web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize üye olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web sitemize ÜYE OLMADAN konulara cevap verebilir ve anketleri oylayabilirsiniz. Konu açmak ve içeriklerden daha kapsamlı faydalababilmek için lütfen üye olun ya da giriş yapın.

22 Aralık Atatürk Günlüğü

1937 (21-22) - Atatürk'ün, Ankara'da Suriye Başbakanı Cemil Mardam'la görüşmesi.1930 - Atatürk'ün, Edirne Cumhuriyet Halk Partisi Merkezi'ni ziyareti ve heyetlerle görüşmesi.1922 - Atatürk'ün, İngiliz kadın gazeteci Grace Ellison'la...

Başlatan Asrevya, 28 Mart 2022, 10:07:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

22 Aralık Atatürk Günlüğü

1937 (21-22) - Atatürk'ün, Ankara'da Suriye Başbakanı Cemil Mardam'la görüşmesi.

1930 - Atatürk'ün, Edirne Cumhuriyet Halk Partisi Merkezi'ni ziyareti ve heyetlerle görüşmesi.

1922 - Atatürk'ün, İngiliz kadın gazeteci Grace Ellison'la yaptığı görüşmenin "Morning Post" gazetesinde yayımlanması: "...Bizim, elde etmeye kararlı olduğumuz tam bağımsızlık idealimize meydan okuyacak kimse varsa, o kimse, bu ülkümüzden ilham almış bütün Türkleri ortadan kaldırmak imkânlarını arayıp bulmalıdır. Eminim böyle bir ortadan kaldırmaya, uygar dünya izin vermeyecektir. Aksine, dünya uygarlığı Türkiyemizin de gelecekte bir yeri olduğunu çok geçmeden öğrenecektir. Türkiye, uygarlığı kösteklemek değil, geliştirecektir. Bu yönden uygar ülkeler, onun bağımsızlığını desteklemelidir." (Bu görüşme, Lozan Konferansı'nın toplanmasını izleyen günlerde -1923 Kasım sonu- Ankara'da yapılmıştır). [Kocatürk]

1920 - Atatürk'ün başkanlığında bir kısım hükümet üyeleri ve milletvekilleriyle yapılan toplantı sonunda, Çerkeş Ethem'le Kütahya'da görüşmek üzere bir mebus heyeti oluşturulması kararı.

1920 (22-23) - Atatürk'ün, Seyyar Kuvvetler Komutanı Çerkeş Ethem'e telgrafı: "Sizinle görüşmek ve vaziyeti izah etmek üzere Celâl (Bayar), Reşit, Kılıç Ali, Eyüp Sabri ve Vehbi Beylerle Emir Paşa yarın (23.12.1920) saat 12'de hareket ettirilecek trenle Kütahya'ya geleceklerdir!"

1919 - Atatürk'ün, Mucur'dan hareketle Hacıbektaş'a gelişi ve geceyi, Çelebi Cemalettin Efendi'nin misafiri olarak, Hacıbektaş'ta geçirmesi.

Talât Paşa'nın, Berlin'den Atatürk'e memleketin geleceğine ait düşüncelerini açıklayan mektubu.

1918 (Aralık) - Atatürk'ün, -1914 yılı Mayısında Sofya'da yazdığı- Zabit ve Kumandan ile Hasbıhâl" adlı eserinin İstanbul'da yayımlanması. (Ruşen Eşref Ünaydın, bu eserin İstanbul'da Mütareke başlarında yayımlandığını bildirmektedir).

Atatürk'ün, Şişli'deki evinde "Anafartalar Muharebatı'na Ait Tarihçe" adlı eserini yazmaya başlaması.

1917 - Atatürk'ün, Veliaht Vahdettin Efendi'nin maiyetindeki heyetle beraber Essen'deki ağır silâh yapımıyla ilgili Krupp Fabrikalarını ziyareti.

1914 - Sarıkamış Harekatı başladı.
Harbiye Nazırı ve Erkanı Harbiye Umumiye Reisi Enver Paşa'nın, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak ve Rusya içlerine ilerlemek amacıyla planladığı Sarıkamış Harekatı başladı. Harekat yaklaşık 90 bin askerin ölümüyle sonuçlandı.

Sarıkamış Harekatı'nda Allahuekber Dağları'nda şehit düşen 90 bin asker, Kars'ın Sarıkamış ilçesi ve Allahuekber Dağları'nda düzenlenen etkinliklerle anıldı...

Sarıkamış 6. Allahuekber Dağı Şehitliği ziyaret programı kapsamındaki ilk tören Allahuekber Dağı'ndaki Meçhul Asker Anıtı'nda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Erzurum Valisi, Kars Valisi ve 9. Kolordu Komutanı, anıta çelenk sundu.

Sarıkamış Harekatı sırasında 9. ve 10. kolordu komutanlıklarına bağlı askerlerin harekat alanının genişlemesinden dolayı kar ve tipide planlanandan daha fazla yürümek zorunda kaldığına dikkati çeken Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Binbaşı, ''Bu dağları aşmaya çalışan onbinlerce Mehmetçik, şehitlik mertebesine ulaştı. Sağ kalanlar ise 12 gün boyunca gece ve gündüz savaşa devam etti'' diye konuştu. Binbaşı, Sarıkamış Harekatı sırasında Mehmetçiğin büyük bir kahramanlık örneği sunduğunu sözlerine ekledi.

Erzurum Valisi - "Sarıkamış harekatına katılan Türk milletinin cesur evlatları, düşmana ve iklim şartlarına karşı gösterdikleri olağanüstü tahammül ve kararlılıkla vatan fikrinin belleklerde yerleşmesini sağlamış, vatan toprağının kolay elde edilmediğini göstermiştir. Tarihten dersler alınması gerekir. Birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız."

Kars Valisi - "Sarıkamış harekatı sırasında çetin doğa şartları sebebiyle can verenler, Türk milletinin bağımsızlığı, özgürlüğü adına var olma azminin, mücadelenin, inancın, fedakarlığın ve her şeyden önemlisi Türk ulusu ve askerinin en zor şartlarda vatanı için neleri göze alabileceğinin abideleşmiş bir örneğidir."

1911 - Atatürk komutasındaki yerel kuvvetlerin, Tobruk bölgesinde İtalyanlara baskın şeklinde taarruzu ve düşmana ağır zayiat verdirilmesi. [Kocatürk]



Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

672

Yanıtlar: 1
Gösterim: 4984

5514

Yanıtlar: 1
Gösterim: 520

5500

Yanıtlar: 0
Gösterim: 532

5509

Yanıtlar: 0
Gösterim: 523

5495

Yanıtlar: 0
Gösterim: 488

Clicky