Merhaba, web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize üye olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web sitemize ÜYE OLMADAN konulara cevap verebilir ve anketleri oylayabilirsiniz. Konu açmak ve içeriklerden daha kapsamlı faydalababilmek için lütfen üye olun ya da giriş yapın.

3 Aralık Atatürk Günlüğü

1934 - Kıyafet Kanunu'nun kabulü. Bazı kıyafetlerin giyilemeyeceğine dair kanun.TBMM'de din adamlarının dini kisveleri sadece ibadet yerlerinde ve törenlerde giyebileceklerine dair kanun teklifi kabul edildi.Bazı kıyafetlerin...

Başlatan Asrevya, 28 Mart 2022, 09:57:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

3 Aralık Atatürk Günlüğü

1934 - Kıyafet Kanunu'nun kabulü. Bazı kıyafetlerin giyilemeyeceğine dair kanun.

TBMM'de din adamlarının dini kisveleri sadece ibadet yerlerinde ve törenlerde giyebileceklerine dair kanun teklifi kabul edildi.

Bazı kıyafetlerin giyilemeyeceğine dair Kanun'un kabulü. (Bu kanunla din adamlarının -hangi din ve mezhebe mensup olursa olsunlar- mabet ve âyinler haricinde ruhanî kıyafet taşımaları yasaklanmıştır). [Kocatürk]

1933 - Sultanahmet'teki Adliye Sarayı, 3 Aralık gecesi bütünüyle yandı.

1930 - Atatürk'ün, Fox Film Şirketi tarafından Ankara Gazi Orman Çiftliği'nde çevrilen -kendisinin de Amerikan milletine demecini içeren- filmi Elhamra Sineması'nda izlemesi.

1923 - Teşkilat-ı Esasiye Encümeni (Anayasa Komisyonu) tarafından yeni anayasanın görüşülmesine başlandı.

1921 - Atatürk'ün Fransız kadın gazeteci Berthe Georges-Gaulis ile görüşmesi ve söyledikleri: "...Bugün ordu, bağımsızlık uğruna savaşıyor. Türk milleti aldatılmak istemiyor. Onun olumlu gerçekleşmelere ihtiyacı var; boş hayaller bize çok pahalıya mal olmuştur. ...Ben Panislâmist değilim. Biz Türküz; hepsi o kadar. İyi Müslümanlar olarak kalmak bize yeter. Asya için olduğu gibi, Avrupa için de töremiz aynıdır. Dostlarımız olacaktır, tam bağımsızlığımızı koruyacağız, her şeyi Türk olma noktasından göreceğiz. Bu, gerçekçi bir düşünüştür; imparatorluğu yıkan ideolojiye karşı bir düşünüş, ittifaklar, iktidar için birer engel olmayacak, onu ufaltmayacak. Bunların birini diğerine karşı kullanmayacağız, onlara karşı da her zaman toprak ve siyaset bütünlüğümüzü saklı tutacağız. Devamlı dostluklar kurmanın tek yolu bu değil midir?" [Kocatürk]

1920 - Atatürk'ün, Ahmet İzzet Paşa başkanlığındaki İstanbul Heyeti ile Bilecik'te görüşmek üzere, akşam Ankara'dan trenle Eskişehir'e hareketi.

İngiltere Başbakanı Lloyd George'un demeci: "...Mustafa Kemal, Yunanlıları İzmir'den atabilir; bu sebeple Yunanlılara her türlü yardımı yapmalıyız(!)"

Mamure kurtuldu.

1920 (2-3) - Türkiye - Ermenistan arasındaki sınırı çizen Gümrü Antlaşması imzalandı.

1919 - Atatürk'ün, Harbiye Nazırı Cemal Paşa'ya, Adana'da Ferda adıyla yayımlanan Kuva-yi Milliye aleyhindeki gazetenin Anadolu'ya girmemesi hususunda telgrafı.

Demirci Mehmet Efe'nin, Nazilli'den Atatürk'e, yörede bulunan İngiliz Albayı ile görüşmesini bildiren telgrafı: "İzmir ve Aydın vilâyetinde bir tek Yunan askeri kalmayıncaya kadar mücadeleye karar verdiğimiz, araya İngiliz ve Fransız kuvvetleri girmiş olsa bile silâh kullanmaya mecbur olacağımız evvelce kesin bir dille bildirildi. Karşımıza her kim çıkarsa çıksın vatanı kurtarmak için bundan başka sözümüz olmadığını, olamayacağını arz ederim."

1918 - Urfa'da Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruldu.

İtilaf Devletleri temsilcilerinin Londra'da bir toplantı yaparak, Türkiye'de kendilerine düşen askeri nüfus bölgelerini saptamaları.

1916 - Atatürk'ün, Arıburnu muharebelerine ait belge ve notlarını rapor halinde yazmaya başlaması.

1913 - Atatürk'ün Sofya'dan Madam Corinne'e Fransızca mektubu: "Son mektubunu aldım. ...Ekseriya sefarethane'de büromdayım ve çalışıyorum. Fethi Bey de başka bir şey yapmıyor."

1912 - Mütareke (1. Balkan Savaşı).
26 Kasım 1912'de başlayan mütareke görüşmeleri, 3 Aralık 1912'de taraflarca (Yunanistan hariç) imza edildi.

3 Aralık 1912'de imza edilen ateşkes anlaşması (mütareke) ile silâhlı çatışma durmuş oldu. Balkan devletleri ile Osmanlı Devleti arasında antlaşma 30 Mayıs 1913'de Londra'da imzalanmıştır. Londra Antlaşması'na göre: Arnavutluk bağımsızlığını kazandı, Girit Adası Yunanistan'a verildi, Osmanlı Devleti'nin Trakya sınırı Edirne'yi dışarıda bırakacak şekilde Midye-Enez hattı oldu.

Balkan Savaşları: Osmanlı Devletinin Balkanlar'daki 4 devlete karşı 1912-1913'de yaptığı savaşlardır.



Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

5494

Yanıtlar: 0
Gösterim: 476

5514

Yanıtlar: 1
Gösterim: 504

5503

Yanıtlar: 0
Gösterim: 492

1078

Yanıtlar: 55
Gösterim: 14354

5498

Yanıtlar: 0
Gösterim: 501

Clicky