Merhaba, web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize üye olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web sitemize ÜYE OLMADAN konulara cevap verebilir ve anketleri oylayabilirsiniz. Konu açmak ve içeriklerden daha kapsamlı faydalababilmek için lütfen üye olun ya da giriş yapın.

10 Haziran Atatürk Günlüğü

1938 - Prof. Dr. Fiessinger'in, Atatürk'ün tedavisi hususunda gereken direktifleri verdikten sonra akşam İstanbul'dan Paris'e hareketi.1937 - Atatürk'ün, saat 15.00'de İzmir vapuru ile Trabzon'a gelişi ve coşkuyla...

Başlatan Asrevya, 28 Mart 2022, 00:47:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

10 Haziran Atatürk Günlüğü

1938 - Prof. Dr. Fiessinger'in, Atatürk'ün tedavisi hususunda gereken direktifleri verdikten sonra akşam İstanbul'dan Paris'e hareketi.

1937 - Atatürk'ün, saat 15.00'de İzmir vapuru ile Trabzon'a gelişi ve coşkuyla karşılanışı.

Atatürk'ün Trabzon'a üçüncü ve son gelişleri 10 Haziran 1937 tarihine rastlar, Ege vapuru ile İstanbul'dan Trabzon'a gelen Atatürk, doğruca kendi Köşküne gelmiş, iki gecesini bu Köşk'te geçirmişti. Bu son gelişlerinde: (Mal ve Mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime bağışlamakla ferahlık duyacağım. İnsanın serveti kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha çok şeyler vermek istiyorum.) diyerek, bütün mal ve mülk varlığını hazineye bağışladığını noter huzurunda tescil ettirmişti. Atatürk 12 Haziran 1937 sabahı Trabzon'dan İstanbul'a döndü.

1936 - Van Gölü'nde devletçe gemi işletilmesini öngören kanun kabul edildi.

1935 - Mülkiye Mektebi'nin adının 'Siyasal Bilgiler Okulu' olarak değiştirilmesine karar verildi

İstanbul'da öğrenimi sürdüren Mekteb-i Mülkiye'nin adının Siyasal Bilgiler Okulu olarak değiştirilip, Ankara'ya taşınmasına dair kanun kabul edildi.

Atatürk'ün, Çankaya'da Macar Elçisi Zoltan de Mariassy'in güven mektubunu kabulü.

1934 - İran Şahı Pehlevi, Türkiye'yi ziyaret amacıyla Gürbulak'ta Türk sınırına geldi ve törenle karşılandı.

1933 - Atatürk'ün, akşam Ali Fuat Paşa'nın Marmara Köşkü'nde verdiği ziyafeti şereflendirmesi.

1930 - Jandarma Kanunu kabul edildi.

Kurtuluş Savaşı'nı desteklemiş olan Fransız yazarı Claude Farrere İstanbul'a geldi.

Türkiye ile Yunanistan arasında, ''Ahali Mübadelesi Antlaşması'' imzalandı.

1927 - Atatürk'ün, Ankara'da himayelerinde düzenlenen 2. Gazi Koşusu'nu izlemesi.

1926 - Atatürk'ün, Bursa'da tiyatro sanatçılarına söyledikleri: "...Sizin vatana en büyük hizmetiniz Anadolumuzu baştanbaşa dolaşıp halkımıza sanatın ne olduğunu anlatmanız olacaktır!"

Atatürk'ün, Bursa'da kendisine tespih armağan eden Kehribarcı Ali Baba'nın hatıra defterine yazdıkları: "Sanatınızdaki emek ve başarınızı takdir ve tebrik ederim."

1924 - Atatürk'ün, Halk Partisi Yürütme Kurulu üyelerine akşam Çankaya'da yemek vermesi ve memleket sorunları üzerinde sohbeti.

1923 - Türk dostu Fransız yazar Pierre Loti öldü.

1921 - Atatürk'ün, bayram nedeniyle Hacıbayram Camii'nde bayram namazına katılması, Antalya milletvekili Hoca Rasih (Kaplan) Bey'in mev'izesini dinlemesi, saat 8.30'da T.B.M.M. önünde yapılan Türkçe duada bulunması, daha sonra Meclis'in Başbakanlık odasında tebrikleri kabulü.

Atatürk'ün, bayram nedeniyle Ankara Belediyesi'ne kutlama yazısı: "Vatanın bağımsızlığı için ayağa kalkan Anadolu'nun tuttuğu mukaddes kurtuluş yolunda eriştiği üçüncü bayram münasebetiyle, en samimî tebriklerimi takdim eder ve millî çalışmada başarı temenni ederek, bu tebrikimin halka ulaştırılmasını rica ederim." [Kocatürk]

Atatürk'ün, Afgan Elçiliği'ndeki bayrak çekme töreninde Elçi Ahmet Han'ın söylevine cevap konuşması.

1920 - Atatürk'ün, Anadolu'ya geçmek üzere İstanbul'dan Mudanya'ya gelen Nurettin (Sakallı) ve Nihat (Anılmış) Paşalara, hoş geldiniz mesajı göndermesi.

1919 - Atatürk'ün, Ankara'da bulunan Ali Fuat Paşa'ya telgrafı: "Rauf Bey ve sizinle görüşmekliğimiz fevkalâde mühim ve gereklidir. Havza'ya ne zaman ulaşacağınız hakkında bilgiyi makina başında bekliyorum." (Bu telgraf, Ali Fuat Paşa'nın, Rauf Bey'in İstanbul'dan Anadolu'ya geçerek Ankara'ya geldiğini bildirmesi üzerine çekilmiştir). [Kocatürk]

1917 - Atatürk'ün, Sekerat'tan hareketle 2. Tümen karargâhına gelişi, kısa bir dinlenmeyi takiben 33. ve 127. Alay birliklerini denetlemesi, daha sonra Tümen'e ait esas mevzilerde incelemelerde bulunması, tekrar Sekerat'a dönüşü.

1916 - Osmanlı yönetimindeki Mekke, Arap isyanı sırasında Arapların eline geçti.

1915 - Kuzey Grubu ve 3. Kolordu Komutanı Esat (Bülkat) Paşa ile 3. Kolordu Kurmay Başkanı Yarbay Fahrettin (Altay) Bey'in, 19 Tümen Karargâhı'na gelişleri ve Atatürk'le görüşmeleri.

1910 - Sadayı Millet gazetesi başyazarı Ahmet Samim, İstanbul'da öldürüldü.



Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

5511

Yanıtlar: 0
Gösterim: 514

674

Yanıtlar: 0
Gösterim: 7514

5497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 529

5506

Yanıtlar: 0
Gösterim: 505

5501

Yanıtlar: 0
Gösterim: 522

Clicky