Gürcistan'da Nereler Gezilir?

Başkenti Tiflis olan Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında bulunan Türkiye'nin komşu ülkelerinden biridir. Ülkenin 4 milyona yakın nüfusunun çoğunluğunu Gürcüler oluştururken geri kalan kısmını Azeriler, Ermeniler ve diğer...

Başlatan: Moana - Güncelleme: 31 Ocak 2021, 22:36:28 - Gösterim: 1,489

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Gürcistan'da Nereler Gezilir?


Başkenti Tiflis olan Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında bulunan Türkiye'nin komşu ülkelerinden biridir. Ülkenin 4 milyona yakın nüfusunun çoğunluğunu Gürcüler oluştururken geri kalan kısmını Azeriler, Ermeniler ve diğer etnik gruplar oluşturur. Ülkenin para birimi Lari ve resmi dili Gürcüce'dir. Sarp Sınır Kapısı'na yakın yerleşim yerlerinde Türk esnaflara ve Türkçe bilen Gürcülere rastlamak mümkündür. Ülkeye giriş yapan turistlerin büyük bir çoğunluğunu Türkler oluşturur. Vize veya pasaporta gerek duyulmadığından iki ülkenin vatandaşı da alışveriş gibi günlük ihtiyaçları için bile nüfus cüzdanları ile giriş- çıkış yapar. Ülkede gezilecek oldukça fazla yer vardır.

Batum

 

Batum'a ilk giriş yapıldığında bir tarafta hızla yükselen modern binaları görürken diğer tarafta komünist sistemden kalma eski ev manzaraları ile karşılaşıyor olmak biraz akıl karıştırıcı olabilir. Şehir merkezine gelindiğinde bir Avrupa şehrinde gibi hissedilir, biraz daha arka sokaklara gidildiğinde şehrin aslında Karadeniz'e ne kadar da benzediği fark edilir.


Piazza Meydanı


Avrupa'daki meydanları anımsatan Piazza'da otel, restoran ve Gürcistan seyahati arasında oturup kahve yudumlanabilecek şık kafeler mevcut. Piazza Meydanı'nın arka sokağında şehrin en eski kiliselerinden biri olan St. Nicholas Kilisesi var. Alışılagelmişin aksine kilisede çok daha renkli ve sıcak motifler hakim.

 
Virgin Mary Kilisesi


Diğer bir görülmeye değer yapıysa Batum'un katedrali sayılan Virgin Mary Kilisesi. Kilise, şehrin en görkemli ve simge dini yapılarından biridir. 19. yüzyılda inşa edilmiş bu kilisenin renginin, taşlarının yapıldığı malzeme nedeniyle her mevsim değiştiği söylenir.


Batum Adalet Sarayı


Bilindik kasvetli adalet binalarının aksine son derece modern inşa edilmiş, dışarıdan ters şişeyi anımsatan bu bina Türk mimar ve mühendislerinin imzasını taşır. Söylenenlere göre binanın alt kısmı beyaz bir kağıdı, şişeye benzeyen yüksek yapı da kalemi simgeliyor.
 

Batum Botanik Bahçesi


Botanik bahçede 5 kıtaya da özgü 5000'den fazla bitki türü bulunur. Aynı zamanda dünyanın en büyük 2. botanik bahçesi olan bu yer özellikle doğa yürüyüşü yapmayı sevenler için birebirdir.
 

Aşk Heykeli


Azeri yazar Kurban Said'in, Azerbaycanlı genç ile Gürcü kızın aşkını anlattığı 'Ali ve Nino' öyküsünden esinlenilerek yapılan Aşk Heykeli Gürcistan'ın görülmeye değer yapılarından biridir. Bir kadın ve bir erkekten oluşan bu metal heykeller 10 dakikada bir hareket ederek birleşiyor ve tekrar ayrılır. Heykel gece ışıklandırmaları ile çok daha hoş gözükür.
 

Tiflis


Batum'dan sonra görülmesi gereken şehirlerden biri de başkent Tiflis. Burada da Batum'da olduğu gibi modern- eski çatışmasını görmek mümkündür. Ulaşım oldukça kolay ve çoğu yere yürüyerek gidilebilir. Şehirde Selçuklu mimarisinden kalan kubbeler ile Gürcistan mimarisine özgü kubbeler, manastırlar ve kervansaraylar bulunmaktadır.


Narigala Kalesi


Yüzyıllardır Tiflis'i korumak için kullanılan bu kale artık turistlerin ve yerel halkın en önemli ziyaret noktalarından biridir. Kalıntıların üzerinde bir elinde tas diğer elinde kılıç bulunan Kartli Annesi Heykeli bulunmaktadır. Kaleye yürüyerek veya teleferikle iniş- çıkış yapılabilir.
 

Metekhi Kilisesi


Kura Nehri'nin ayağında bulunan Metekhi Kilisesi 11. yy.'da yapılmış ve bahçesinden tüm şehri gözlemek mümkündür. Kilisenin ön tarafında halkı atı ile selamlayan Kral Vakhtang Gorgasali'nin heykeli vardır.
 

Sameba Kilisesi


2004 yılında yapılmış Sameba Kilisesi ise dünyanın en yüksek Ortodoks kiliselerinden biridir ve şehrin bir çok noktasından görülebilir.
 

Rustavelli Caddesi


Özgürlük Meydanı'nın bir ucundan başlayan şehrin en işlek caddesi olan bu yerde lüks mağaza ve kafeler dışında Parlamento Binası, Gürcistan Ulusal Müzesi ve birçok tiyatro salonu da bulunuyor. Söylenenlere göre caddeye Ortaçağ'da yaşamış olan şair Şota Rustavelli'nin adı verilmiştir.

Mayıs'ta Batum'a gittim. ilk önce oraları ve sokaklarını gezdim ki dediğiniz gibi sovyet dönemine at ve yeni modern yapıyı bir arada görmek mümkün. Batum'dan sonra tren yolculuğu yaparak tiflis'e geçtik. Orada çok güzel bir butik otelde kaldık. Eski yapıya sahip bir yerdi ve şehre çok yakındı. Her yere yürüme gitti. Sadece Gürcistan Kronolojik Abideye araçla gittik. Gerçekten güzel bir şehir. biz 5 gün kaldık ama daha fazla da kalınabilirmiş. Bu arada bana göre, Tiflis, Batum'a göre daha güzel. 





Gürcistan Tarihi Anıtı ve Vardzia. Mutlaka bu yerleri de görmelisiniz.

Benzer Konular (5)

Clicky