Kurgan (Korgan) Nedir?

Kurgan veya Korgan Türk ve Altay kültüründe kutsal mezar, türbe.İçinde ulu ve kutlu kişilerin yattığı dikkat çekici gömüt. Eski Türk geleneklerinde genellikle yığma tepeler ve höyükler şeklindedir. Genelde devlet yöneticisi...

Başlatan: Asrevya - Güncelleme: 06 Eylül 2022, 01:10:44 - Gösterim: 384

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kurgan (Korgan) Nedir?


Kurgan veya Korgan Türk ve Altay kültüründe kutsal mezar, türbe.

İçinde ulu ve kutlu kişilerin yattığı dikkat çekici gömüt. Eski Türk geleneklerinde genellikle yığma tepeler ve höyükler şeklindedir. Genelde devlet yöneticisi olanlar için yapılmışlardır. Ceset odasının döşemesi genelde ağaç kütükleri ve kalastan yapılır. Cesetlerin başı doğuya çevrilmiş olur ve eşyaları ile birlikte gömülürler. Kurganların farklı bölgelerinde at cesetlerine de rastlanabilir.



Örneğin Esik Kurganı MÖ 5. yüzyıla ait olup Kazakistan'ın eski başkenti Almatı'nın yaklaşık 50 kilometre doğusunda yer alır.

Esik Kurganı dünyada içerisinde en çok altın bulunan ikinci mezardır. Yazının Göktürk kitabelerinin alfabesine benzerliği ve eserlerin özelliklerinin Hun sanatına çok uygun oluşu nedeniyle Hun eseri olarak nitelendirmişlerdir. Ancak eldeki veriler Türklerle iç içe yaşayan ve Türkleşmiş bir kavim olan İskitlere de ait olabileceğini göstermektedir.
Esik Kurganda 18-25 yaşları arasında bir Tekin/Tigin (Prens)'in mezarı ve ona ait ait elbise bulunduğu için bu prense "Altın Tigin" (Altın Prens) adı verilmiştir.

   

Kurgan İyesi veya Kümbet İyesi türbenin koruyucu ruhunu ifade eder. Orada yatan kişinin ruhu değildir. Orayı koruyan başka bir varlıktır. Kurganları soyanların başına bu iyenin felaket getireceğine inanılır. Kurgan sözcüğü komşu kültürlere de geçmiş ve bazı slav dillerinde Anıt anlamı kazanmıştır (Örneğin; Mamayev Kurgan). Zaman zaman Kümbet kavramı ile eşdeğer kullanılır.

Etimoloji

(Kur/Kor) kökünden türemiştir. Kurulmuş yapı demektir. Korumak anlamı vardır. Korugan (kale) sözcüğü ile de bağlantılıdır.

wikizeroo
Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

524

Yanıtlar: 0
Gösterim: 5404

3988

Yanıtlar: 5
Gösterim: 810

497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4835

Clicky