Fillerin Ömrü: Filler Ne Kadar Yaşar? By: Kerem Date: 18 Eylül 2024, 21:32:24
Taipei Hayvanat Bahçesi'nde Lin Wang'ın gerçek boyutlu bir örneği. Lin Wang II. Dünya Savaşı ve Çin İç Savaşı'nda görev yapmıştır. Lin, Tayvan'a geldikten sonra kültürel bir ikon haline geldi ve dünyanın en yaşlı Asya fillerinden biri olarak öldü. Kaynak: Wikimedia@peellden / CC BY-SA 3.0
Pierre Corneille bir keresinde, "Fillerin neye benzediğini bilmek isteyen varsa," diye açıklamıştı, "insanlara benzerler, ama daha çok." Bu 1600'lerde yaşamış bir adam için ileri görüşlü bir gözlemdi, çünkü yüzyıllar boyunca araştırmacılar fillerin birçok yönden tıpkı bizim gibi olduğunu öğrendi. Ölülerinin yasını tutuyor, sevinç gözyaşları döküyor ve yakın aile bağları kuruyorlar.
Filler Hakkında Hızlı Bir ÖzetFiller şu anda Dünya'da — özellikle Afrika ve Asya'da — dolaşan en büyük kara memelileridir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu nazik ama dev otçulların çok fazla yakıta ihtiyacı vardır ve ortalama bir yetişkin fil günde 330 kilo bitki tüketir. Ancak fillerin 5.000 ila 14.000 kilo arasında olduğunu düşündüğünüzde, 330 kilo yiyecek mantıklı geliyor.
Büyüklüklerine rağmen fillerin durumu pek de iyi değil. Kaçak avlanma, iklim değişikliği ve habitat tahribatı nedeniyle, nesli tükenmekte olan üç tür de Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin Kırmızı Listesi'nde yer alıyor. Afrika çalı filleri ve Asya filleri Tehlike Altında, Afrika orman filleri ise Kritik Tehlike Altında.
Afrika ve Asya fillerini birbirinden ayırmanın en kolay yolu kulaklarıdır: ilkinin kulakları çok daha büyüktür ve Afrika kıtası şeklindedir; ikincisi ise daha küçüktür ve Hint alt kıtası şeklindedir!
Karmaşık duygulara, hislere, şefkate ve öz farkındalığa sahip son derece zeki hayvanlardır (filler kendilerini aynada tanıyabilen çok az türden biridir).
Filin Evrimi ve KökeniFillerin 60 milyon yıldan daha uzun bir süre önce yaşamış küçük, kemirgen benzeri canlılardan evrimleştiğine inanılmaktadır. Modern filin bu ilk ataları hortumlular olarak bilinirdi ve eski Asya'nın ormanlarında ve otlaklarında dolaşan küçük, çevik yaratıklardı.
Zamanla, proboscideanlar evrimleşerek daha büyük ve daha uzmanlaşmış hale geldiler. Kökleri kazmak ve dalları kırmak için uzun, kavisli dişlerin yanı sıra nesneleri kavramak ve manipüle etmek için uzun gövdeler geliştirdiler. Dişleri de daha düz ve sert bitkileri öğütmek için daha iyi adapte olacak şekilde evrimleşti.
Yaklaşık 2,6 milyon yıl önceki son Buzul Çağı'na gelindiğinde filler bugün bildiğimiz büyük, görkemli yaratıklara dönüşmüştü. Bu eski filler Avrupa, Asya ve Afrika'nın büyük bölümünde yaygındı ve birçok ekosistemin önemli bir parçasıydı.
Ancak, son birkaç bin yıl içinde fil popülasyonları dramatik bir şekilde azaldı.
Bir Filin Ortalama Ömrü Ne Kadardır?Asya filleri için ortalama yaşam süresi 48 yıldır. Afrika filleri genellikle 60 ya da 70 yaşına kadar yaşar.Ne yazık ki, hayvanat bahçelerinde yaşayan filler en kısa ömre sahip olanlardır. Altı yıl süren bir çalışma, Avrupa'daki hayvanat bahçelerinde yaşayan pakidermilerin, Afrika ve Asya'daki koruma altındaki yaban hayatı rezervlerinde yaşayanlardan çok daha erken öldüğü sonucuna varmıştır. Araştırmacılar esaretin fillerin ruh sağlığını önemli ölçüde bozduğuna, öyle ki stresin erken ölüme yol açabileceğine inanıyor.
Kapsamlı bir çalışma, hayvanat bahçesinde doğan dişi fillerin ortalama ömrünün 17 yıl olduğunu, Kenya'daki Amboseli Ulusal Parkı'nda doğan dişilerin ise ortalama 56 yıl yaşadığını ortaya koymuştur. Asya fillerinde ise, hayvanat bahçelerinde doğanların yarısı 19 yaşında ölürken, vahşi doğada doğanlar 42 yaşında ölmüştür. Genel olarak filler büyük sürüler halinde yaşarlar, ancak hayvanat bahçelerinde bir bireyin etkileşimde bulunabileceği yalnızca 2 ya da 3 fil daha vardır.
Kaçak Avcılık Büyük Bir TehditFiller vahşi doğadaki diğer hayvanlara kıyasla nispeten uzun ömürlü olsalar da, kaçak avcılık pakidermi nüfusu için giderek artan bir sorundur. Bazı raporlara göre, her yıl 30.000'den fazla fil fildişleri için yasadışı olarak öldürülmektedir.
Durum yıkıcı ve karmaşıktır. Kurumsal tecavüz ve kentsel genişleme birçok topluluğun geleneksel geçim kaynaklarını yok etti ve eski yöntemlerin yerini alması amaçlanan bölgesel ücretler durgun ve yetersiz.
Ancak fildişi karaborsası alıcıları, yoksul bir aileyi bir yıl boyunca geçindirmeye yetecek kadar ödeme yapmaya istekli, bu nedenle kaçak avlanma devam ediyor. Sorunun çözümü, hem mikro hem de makro ölçekte sosyolojik, ekonomik ve psikolojik hususları dikkate alan çok yönlü bir plan gerektirecektir.
Kanıtlar Tabiat Ana'nın da bu sorun üzerinde çalıştığını gösteriyor ve bazı
[color=inherit !important][font=inherit !important]
bilim[/font][/color] insanları dişsiz fillerin evrim basamaklarını tırmanıyor olabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte, ilgili araştırmalar henüz erken aşamadadır ve henüz bir sonuca varılmamıştır.
Bilinen En Yaşlı FillerŞu anda yaşayan en yaşlı fil rekorunun hangi hayvana ait olduğundan kimse emin değil çünkü uzun süredir rekoru elinde bulunduran Dakshayani, 2019 yılında 88 yaşında hayata veda etti. Ölümünden kısa bir süre sonra pandemi baş gösterdi ve yeni bir taç sahibi henüz belirlenmedi.
Araştırmalarımıza göre, 2014 yılında Wildlife SOS tarafından kurtarılan bir Asya fili olan Raju en önde giden fil olabilir. Veterineri 50'li yaşlarının sonlarında olduğuna inanıyor. Raporlara göre Raju köle bir fildi ve Wildlife SOS'ten görevliler zincirlerini kestiğinde Raju sevinç gözyaşları döktü.
Ancak Raju'nun gezegendeki en yaşlı fil olma ihtimali oldukça düşük. Kaçak avcılıktan kurtulmayı başarmış 60 yaşından büyük bir pakiderm muhtemelen vahşi doğada bir yerlerde yaşıyor.
En yaşlı fil rekorunun eski sahipleri şunlardır:- Lin Wang – II. Dünya Savaşı gazisi ve Taipei Hayvanat Bahçesi sakini olan Lin Wang 1917 yılında doğdu ve 2003 yılında 86 yaşında vefat etti. Yıllarca dünyanın yaşayan en yaşlı fili unvanını elinde tuttu.
- Indira – Indira hayatının büyük bölümünü Hindistan'daki bir fil rehabilitasyon merkezi olan Karnataka Sakrebailu'da geçirdi. Uysal ve uyumlu Indira yaklaşık 90 yaşına kadar yaşadı — ya da en azından veterinerinin en iyi tahmini bu yöndeydi. Esaret altında doğmadığı için öldüğünde gerçek yaşından kimse emin değildi. Indira 2017 yılında vefat etti.
- Shirley – Shirley, bakıcıların onu istismar ettiği zehirli bir sirk ortamında doğdu. Neyse ki sonunda Monroe, Louisiana'daki Louisiana Purchase Gardens and Zoo'ya satıldı ve nihayetinde Tennessee'deki The Elephant Sanctuary'ye yerleştirildi. Dünya Shirley'i ilk kez 1948 yılında tanıdı. Ne yazık ki 2021 yılında, bir Asya fili için uzun bir süre olan 73 yaşında hayata veda etti.
- Hanako – Hanako 2016 yılında fil cennetine gittiğinde Japonya'daki en yaşlı Asya filiydi. Hanako, Inokashira Park Hayvanat Bahçesi'nde yaşıyordu, ancak tesisteki ağaçsız muhafazası pek çok tartışmaya yol açtı. Ayrıca Hanako'yu tek başına yaşamaya zorladılar ki bu da sebepsiz yere hücre hapsine atılmakla eşdeğerdi.
- Tyranza – Memphis Hayvanat Bahçesi'nin uzun süredir sakini olan Tyranza — kısaca Ty — bir zamanlar Kuzey Amerika'daki en yaşlı Afrika filiydi. Ty 1964 yılında doğdu ve erken yaşta yetim kaldı. Oradan bir sirke götürüldü ve 1977 yılında Memphis Hayvanat Bahçesi tarafından kurtarıldı. Ne yazık ki 2020 yılında vefat etti.
Filler inanılmaz hayvanlardır. Hayatta kalmalarını sağlamak için, korumacılar, bilim insanları ve hayvan aktivistleri, hem fillerin hem de insanların ihtiyaçlarını karşılayan etkili programlar geliştirmek için birlikte çalışmalıdır.