Türk Mutfağından Lezzetli(yöresel) Tatlı Tarifleri By: Luna Date: 31 Mart 2024, 09:42:22
Yöresel tatli tarifleri
Astarlı sütlaç (4-6 kişilik)
Sütlaç için gerekli malzemeler.
1.250 ml süt
40 gr pirinç (yıkanıp süzülmüş)
1 tatlı kaşığı gül suyu
Zerde için
1 yemek kaşığı aspir
50 ml sıcak su
(aspirin rengini almak için)
2 yemek kaşığı pirinç
1.200 ml su
150 gr toz şeker
1/2 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı portakal çiçeği suyu (isteğe bağlı)
NASIL YAPARIM?
Sütlaç için sütü orta ateşte kaynamaya bırakın. İçine pirinci ilave edin ve kaynamaya başlayınca altını kısıp 1 saat civarı pişirin. Pişmeye yakın gül suyunu ilave edip karıştırın.
Ocaktan alıp kaplara yarıdan biraz fazla olacak şekilde doldurun. Soğumaya bırakın. Zerdeyi eklediğinizde birbirine karışmamaları için bir gün önceden yapıp soğumaya bırakabilirsiniz.
Aspiri sıcak suda rengini verene kadar bekletin. Suyu bir tencereye alıp kaynamaya bırakın. Yıkanıp süzülmüş pirinçleri ilave edip yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Toz şekeri ekleyip karıştırın ve bir 10-15 dakika daha pişirin. ◊ Zerdeçalı, aspirli suyu ve çiçek suyunu ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Oda sıcaklığında soğutup sütlaçların üzerine paylaştırın. Tekrar soğutup servis yapın.
Şam tatlısı (35x45 santimlik bir tepsi)
NE LAZIM?
1,2 kg irmik
600 gr şeker
1 yemek kaşığı karbonat
600 ml süt
3 yemek kaşığı yoğurt
120 gr üzüm pekmezi
40 gr tereyağı
Şerbeti için
1,2 lt su
1,4 kg toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
NASIL YAPARIM?
İrmik, toz şeker ve karbonatı bir kapta iyice karıştırın. Süt ve yoğurtla pekmezin 2/3'ünü ayrı bir kapta iyice çırpın. İki kaptaki malzemeleri bir araya getirip homojen bir hale gelene kadar karıştırın.
Tepsiyi tereyağıyla yağlayıp karışımı içine yayın. Kalan pekmezi 1/4 çay bardağı suyla seyreltilip tepsinin yüzeyinde her yere dağılacak şekilde yayın. En az
5 saat kadar dinlenmeye bırakın.
Şerbeti için su ve toz şekeri bir tencerede kaynamaya bırakın. Kaynayınca içine limon suyu ekleyin ve ocaktan alıp soğutun.
Tepsiyi 150 derece fırına alıp yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarınca sıcak haldeyken üzerine soğuk şerbet gezdirin. Dilimleyerek servis yapın. Bir tepsiden yaklaşık 35-48 dilim çıkacaktır. Üzerine toz Antep fıstığı veya Hindistan cevizi serpebilirsiniz.
Kaymaklı kadayıf (35x45 santimlik bir tepside 24-30 dilim)
NE LAZIM?
1 kg kaymak
50 gr taze tel kadayıf
500 gr sadeyağ (eritilmiş)
Şerbet için
1,1 kg toz şeker
600 ml su
1 tatlı kaşığı limon suyu
NASIL YAPARIM?
Tel kadayıfları bıçak yardımıyla 0,5-1 santim uzunluğunda parçalara doğrayın veya hazır çekilmiş halde satın alın.
Tel kadayıfları ısıtılmış sadeyağla harmanlayın. Tepsiyi de yağlayın. Kadayıfları 2 eşit parçaya bölün.
İlk yarıyı tepsinin dibine eşit şekilde yayın. Elinizle veya daha küçük bir tepsi kullanarak iyice sıkıştırın.
Kaymağı kadayıfların üzerine eşit şekilde yayın ve kalan kadayıfı da üzerine döşeyip tekrar bastırın.
Şerbet için su ve şekeri kaynamaya bırakın. Kaynarken limon suyunu ekleyin ve altını kısın.
Şerbet pişerken kadayıf tepsisini ocağın üzerinde saat yönünde sürekli çevirerek, altı kızarana kadar pişirin. Daha sonra yağladığınız aynı boyuttaki bir başka tepsiye tersyüz edin ve yine aynı şekilde döndüre döndüre pişirin. Dilerseniz ocak üstünde pişirmek yerine 180 derece fırında iki yüzünü de 15'er dakika veya mangal üzerinde çevire çevire pişirebilirsiniz.
Kızaran kadayıf sıcakken üzerine sıcak şerbeti eşit şekilde dökün. Dilimleyip sıcak servis yapın.
Cevizli dolangel (5 kişilik)
NE LAZIM?
5 hazır baklava yufkası
150 gr ceviz içi (çekilmiş)
175 gr sadeyağ (eritilmiş)
Kaymak için
200 ml süt
2 yemek kaşığı irmik
40 gr süt kaymağı
Şerbeti için
200 gr toz şeker
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu
NASIL YAPARIM?
Kaymak için süt ve irmiği tencerede sürekli karıştırarak orta ateşte
5-7 dakika pişirin. Kıvam alınca soğutun. Soğuyunca süt kaymağını ilave edip karıştırın. Sonrasında kapaklı bir kaba alıp buzdolabında bekletin.
Tepsiye sadeyağın 3'te 1'ini sürün. Yufkaları tezgâha açın ve kurumamaları için üzerlerine nemli bir bez koyun. Bir baklava yufkasını alıp pili yapın ve ortasına sıkma torbasına doldurduğunuz irmikli karışımı çizgi şeklinde
sıkın, ceviz serpiştirin. Hafif gevşek kalacak şekilde yufkayı her iki taraftan kapatın. Kıvırarak gül böreği benzeri bir parça elde edin. Tüm yufkalar için tekrarlayıp tepsiye dizin. Üzerlerine ılık sadeyağ sürün. 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
Şeker ve suyu kaynatıp kıvam alınca limon suyunu ekleyin. Altını kısın. Şerbeti kaşıktan son damlası hafif sünecek kıvamda, kalın olmalıdır. Bu en hassas noktası, yoksa tatlı hamura dönebilir. Fırından çıkınca kaynar şerbetini dökün. Şerbeti çekince servis edin.