Hamilelikte İshal Neden Olur, Nasıl Geçer? By: Kerem Date: 27 Şubat 2023, 15:09:41
Hamilelikte İshal Neden Olur, Nasıl Geçer? Gebelikte Karın Ağrısı Normal Mi?
Hamilelik döneminde kadınlarda ciddi hormon değişiklikleri olduğundan vücut sistemleri de normalin dışında bir çalışmaya dönemine girebilir. Sindirim ve boşaltım sistemleri hormonların etkisiyle az ya da fazla çalışabilir. Bu da ishal ve kabızlık gibi problemlere yol açar. Hamilelerde ishal şikayeti çok sık görülür. Bir ölçüye kadar bu şikayetler normal kabul edilebilirse de ishal giderecek diyetler uygulanmalıdır. Ayrıca bol su içilerek vücuttaki su kaybı telafi edilmelidir.Hamilelikte İshal Neden Olur, Nasıl Geçer? Günde iki kereden fazla yumuşak kıvamlı ya da sulu dışkılama halinde ishalin varlığından söz edilebilir. Hamilelerde hormonal değişiklikler nedeniyle ishal şikayetine sık rastlanır.
Bazen ishale karın ağrısı, mide bulantısı, ateş ve kusma da eşlik edebilir. Böyle durumlarda besin zehirlenmesi ihtimali de akla gelir. Doktor muayenesi ve gaita tahlili ile ishalin gerçek sebebi öğrenilebilir. Tek başına ishal hamilelik döneminde normal kabul edilebilir ancak yanı sıra başka şikayetlerin varlığı halinde tıbbi yardım alınması önerilir.
Virüs, bakteriler, mide üşütmesi bağırsak parazitleri parazitleri de ishalin sebebi olabilir. Her sebep için öncelikle doktor tarafından doğru teşhis konulmalı ve uygun tedavi uygulanmalıdır. İki ya da üç günden fazla süren ishallerde doktora görünmek gerektiği söylenebilir. Bazen ishalin sebebi hamilelik döneminde kullanılan vitamin ve diğer takviyeler olabilir. Böyle durumlarda doktorun ilaç alımı konusunda yapacağı bir düzenleme ile şikayetler son bulur.
Hamilelikte anne ve bebeğin sağlığı , bebeğin normal gelişimi için beslenme düzeni çok önemlidir. Doğal, sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda titiz davranılmalıdır. Doğru beslenme ile bağırsak düzensizliklerinin önüne geçilebilir. İshal şikayeti olduğu zamanlarda haşlanmış patates, pirinç lapası, muz ve havuç gibi yiyecekler tüketilebilir.
Ayrıca vücut su kaybettiği ishal dönemlerinde su ve sağlıklı sıvı gıdalar tüketilmelidir. Böylece kaybedilen su yerine konarak anne ve bebek sağlığına fayda sağlanır.
Özellikle gebeliğin ilk ve son aylarında sık görülen ishal şikayetleri bebeğin sağlığı açısından endişe uyandırır. Ancak ishal tek başına bebeğe zarar verecek bir problem değildir.
Gebelikte Karın Ağrısı Normal mi?
Gebelik döneminde karın, kasık, bel gibi bölgelerde ağrı yaşanabilir. Rahim bölgesinin büyüyüp diğer organlara baskı yapması, ağrıya neden olabilir. Dolayısıyla gebelik dönemindeki karın ağrıları nedeniyle paniğe kapılmamak gerekir. Sadece dinlenmeye özen gösterilmesi gerekebilir.
Diğer taraftan karın ağrıları bazen düşük, erken doğum ya da benzeri problemlerin habercisi de olabilir. Özellikle karın ağrısıyla beraber kanama ya da koyu renkli akıntı olması, ateş, kusma, el ve ayaklarda ani ödem gibi problemler varsa doktora görünmekte fayda olacaktır. Panik yapılmadan doktor muayenesi ile sebebin öğrenilmesi gerekir.
Hamilelikte İshal Şikayetleri İçin Ne Yapılmalı? Hamilelik dönemindeki ishal şikayetleri çoğunlukla endişelendirmeyi gerektirmeyecek kadar normaldir. İshale iyi gelecek gıdaların olduğu diyetler uygulamakla yetinilebilir. Zaten çoğunlukla bir-iki gün içinde ishal geçer. Beslenme düzenine dikkat etmek, kızartma gibi ağır yiyeceklerden uzak durmak, lifli gıdaları bir süre tüketmemek de ishale çözüm olabilir.
Antibiyotik kullanma konusunda temkinli olunmalıdır. İshal yanında başka şikayetler varsa ve tahlillerde önemli bir enfeksiyon olduğu ortaya çıkmışsa doktor tavsiyesine uygun şekilde ilaç kullanılmalıdır.
Papatya çayının ishale iyi geldiği bilinir. Bu nedenle papatya çayı da içilebilir. Diğer yandan hamilelik döneminde bitki çaylarının kullanımı konusunda doktora danışmak gerektiği unutulmamalıdır. Çünkü bitki çaylarının faydaları yanında özellikle hamilelik dönemi için olumsuz yan etkileri de olabilir.
Vücuttaki sıvı kaybı tansiyonu düşürebilir. Bu nedenle mutlaka bol bol sıvı alınmalıdır. Bebeğin gelişimi için de yeterli sıvı alınması önemlidir.
CnnTürk