DDR RAM Türleri Ve Arasındaki Temel Farklar By: Kerem Date: 25 Ocak 2023, 00:32:28
Bilgisayarlarda en önemli bileşenlerden biri de RAM'dir. Bilgisayarın geçici bellek deposu olan RAM aygıtlarda oldukça önemlidir. RAM, bilgisayarlarda kullanılan programların ve verilerin takip edildiği yerdir. Bilgisayar donanımlarında RAM ile ilgili en çok karşımıza çıkan terimler olan DDR, DDR2, DDR3, DDR4 ve DDR5 arasındaki farklar nelerdir?
DDR Nedir?
Bilgisayarlarda kullanılan RAM, Çift Veri Hızı-Double Data Rate (DDR) kullanarak çalışır. DDR, RAM'in veri akış hızını belirtir. DDR özelliği ekran kartlarında (GPU) da bulunur. DDR RAM saat döngüsü başına iki aktarımını gerçekleşmesi anlamını taşır. DDR2 ve daha sonraki seçenekler yeni versiyonları olarak karşımıza çıkar.
DDR Çeşitleri Nelerdir?
DDR1
DDR1 200-400 Mhz çalışma hızına sahip RAM'dir.
DDR2
DDR2 en eski RAM türüdür. 240 pime sahiptir. DDR2 eski bir üründür ve en çok kullanılan cihazlardan biri olmuştur. DDR2, 400-1066 Mhz arasında çalışma hızına sahiptir. Yeni nesil bilgisayarlarda pek görülmez.
DDR3
DDR3, günümüzde halen kullandığımız RAM türüdür. 800-1860 Mhz arasında çalışma hızına sahiptir. Günümüzde DDR4 yaygın olmasına rağmen, DDR3 RAM standardını kullanan birçok sistem bulunmaktadır.
DDR4
DDR4, 2014 yılında piyasaya girdi. 2133-3200 arasında çalışma hızına sahiptir. DDR4 RAM'in özelliklerinden biri de deep-power-down desteğidir. Bu özellik, DDR4 kullanılan aygıtlarda bekleme esnasında yüzde 45'e varan güç tasarrufu sağlar. DDR4 aynı zamanda veri güvenliği de vaat eder. DDR4 yüksek performans sağlar.
DDR5
DDR5 RAM, 2019 yılında piyasaya tanıtıldı. DDR5 yeni çıkan bir sürüm olduğundan dolayı, yeni üst nesil model piyasaya çıktığında daha çok karşılaşacağımız bir RAM türü olacaktır. DDR5 RAM performansının DDR4 neslinin en hızlı standardını ikiye katlaması bekleniyor.
DDR teknolojisinin sonuna aldığı rakamlar piyasaya çıkış sıralamasını gösterir. Bu rakamlar bilgisayarın diğer bileşenlerine uyum sağlayarak devam eder. Her DDR her donanım ile uyum sağlamaz. Donanıma bağlı olarak DDR modeli belirlenir. RAM nesilleri boyut olarak aynı olsa da birbirleriyle uyumlu değildir. DDR3 bir DDR4 yuvasına uymayacaktır. DDR4 destekli bir anakarta da DDR3 RAM takmanız mümkün değildir.