Hoşgörü Nedir - Hoşgörünün Tanımı By: KeReM @ Date: 17 Kasım 2020, 07:41:24
Hoşgörü
TDK & Vikipediisim
Her şeyi anlayışla karşılayarak olabildiği kadar hoş görme durumu, müsamaha, tolerans:
"
Pek az kimseye göstermiş olduğu bir hoşgörüden yararlandım."-
A. Þ. Hisar.Hoşgörü, müsamaha, tahammül, katlanma, görmezden gelme veya göz yumma, başkalarını eylem ve yargılarında serbest bırakma, kendi görüşümüze ve çoğunluğun görüş biçimine aykırı düşen görüşlere sabırla, hem de yan tutmadan katlanma demektir. İzin verme, aldırmama, iyi karşılama anlamlarına da gelir.
Sosyal ilişkilerde bir tarafın, bazen farkında olmadan, kasıtlı olmayarak, bazen de kasıtla diğer tarafa (maddi/manevi) zarar verebilecek bir sahne yaratması durumunda, diğer tarafın bunu görmezden gelerek veya cevabından vazgeçerek ödün vermek tahammülünü (erdem) gösterebilmesidir.
Ynt: Hoþgörü Nedir - Hoþgörünün Tanýmý By: KeReM @ Date: 17 Kasım 2020, 07:51:31
Hoþgörü Tanýmý ve Anlamý Hakkýnda Örnek Cümleler, Özlü SözlerHoþgörü kelimesini hep duyar ve sýk sýk kullanýrýz. Peki, hoþgörü kelimesinin anlamýný ne kadar biliyoruz? Hoþgörülü nasýl olunur bilmek için hoþgörünün ne olduðunu bilmek gerek.
Hoþgörü, müsamaha, tahammül, katlanma, görmezden gelme veya göz yumma, baþkalarýný eylem ve yargýlarýnda serbest býrakma, kendi görüþümüze ve çoðunluðun görüþ biçimine aykýrý düþen görüþlere sabýrla, hem de yan tutmadan katlanma demektir. Ýzin verme, aldýrmama, iyi karþýlama anlamlarýna da gelir.
Sosyal iliþkilerde bir tarafýn, bazen farkýnda olmadan, kasýtlý olmayarak, bazen de kasýtla diðer tarafa (maddi/manevi) zarar verebilecek bir sahne yaratmasý durumunda, diðer tarafýn bunu görmezden gelerek veya cevabýndan vazgeçerek ödün vermek tahammülünü (erdem) gösterebilmesidir.
Hoþgörü nedir ve hoþgörülü nasýl olunur?Hoþgörü, saðlýklý insan davranýþýdýr. Hoþgörü saðlýklý insan hayatýnýn, özüdür. Beþeri münasebetlerin temelidir.
Bugün her zamankinden daha fazla hoþgörüye ihtiyacýmýz olduðu aþikardýr. Olumsuz birçok davranýþýn sebebi, yeterince hoþgörülü olamamaktýr.Evde, trafikte, sokakta, okulda, iþyerinde, kýsaca insanýn olduðu her yerde eðer hoþgörü yoksa orada bencillik, anlaþmazlýk, güvensizlik,tartýþma, kavga olumsuzluk adýna her þeyi görebilmek mümkündür.
Eðitimli ya da eðitimsiz her insanda görülebilen bir eksikliktir, hoþgörüsüzlük. Peki, bunun sebebi nedir? Neden tarih boyunca Yüce Milletimizin hasletlerinden olmuþ bir davranýþý, bugün yeterince gösteremiyoruz. Bunun birçok sebebi olabilir. Bunlardan kanaatimizce en önemlisi: insanýn kendisi ile barýþýk olamamasýdýr. Ýnsanýmýz, kendisine güvenmiyor, inanmýyor. Kendisini yeterince tanýmýyor. En önemlisi kendisini sevmiyor, saygý duymuyor. Eðer insanýn kendisine saygý ve sevgisi kalmamýþsa, kendisi ile barýþýk olmasý da mümkün deðildir.
Düþünün, en son ne zaman aynaya bakýp, kendinize gülümsediniz. Bu sabah kaç kiþiye merhaba, günaydýn ya da hayýrlý sabahlar dediniz. Yoksa her gördüðünüz, tanýdýðýnýz kiþi için bu iþte öyle biridir diye olumsuz mu düþündünüz ? Ayýbýný mý aradýnýz? Bu sabah trafikte içinizden kaç kiþiye bir þeyler mýrýldandýnýz. Kaç defa yardýma ihtiyacý olan insanlarý gördüðünüzde baþýnýzý çevirdiniz. Okulda, sýnýfta, sýrada kaç kiþiye kötü davrandýnýz. Arkadaþlarýnýzý, bencilliðinizden dolayý üzdünüz. Yönetici iseniz, idarenizdeki kaç insaný yeterince dinlemediðiniz için kýrdýnýz. Yoksa siz sadece kendinizi mi düþünüyorsunuz?
Hoþgörü bir vurdumduymazlýk deðildir. Hoþgörü görmezlikten gelmek hiç deðildir. Hoþgörü kendini bilmektir. Hoþgörü haddini bilmektir. Hoþgörü haddini bilerek sürdürülen hayat biçimidir. Hoþgörü bir anlayýþtýr, anlayýþlý olmanýn adýdýr, sevginin yoludur. Hatalarý düzeltebilmedir. Yoksa bana ne lazýmcýlýk deðildir. Anlayýþýn kendisidir. Hoþgörü, çaðýn getirdiði sorunlarýn, aç gözlülüðün, doyumsuzluðun, sevgi yoksunluðunun, güvensizliðin çaresi olabilecek bir anlayýþ tarzýdýr, insanýn özüdür.
Görülen odur ki bugün insanýmýz kendisi ile barýþýk deðil. Her gün, haberlere baktýðýnýzda olaylarýn birçoðunun sebebinin hoþgörüsüzlükten kaynaklanýp kaynaklanmadýðýný bir düþünün... Ýnsan kendisi ile barýþý saðlamadýðý zaman, toplumda kendisi barýþýk olamýyor. Sonra da herkes bir baþkasýný suçluyor. Çünkü en kolayý bu.
Hz. Mevlana:
"
Ben insanlarýn ayýplarýný gören gözlerimi kör ettim. Sen de onlara benim gibi iyi gözle bak."
Diyor ve ekliyor.
"
Bakýn! Toplumsal bunalýmlarýn, kavga ve dövüþ ortamýnýn tek ve engüçlü doðuþ sebebi sevgi eksikliðidir. Bunun en doðru tedavi yolu isesevgiyi aramak, yaþamak, uygulamaktýr. Hoþgörülü olursanýz seversiniz.Sevilirsiniz. Karar verirseniz ve de bu yolda çalýþýrsanýz her þeye ulaþýrsýnýz!"
Hoþgörü ustasý Hz. Mevlana, gibi Yunus Emre, Bektaþ Veli, Karaca Sultanda insanlarý hoþgörüye davet etmiþler ve yaþadýklarý dönemde Anadolu'yu bir hoþgörü cennetine çevirmiþlerdi. Ama bugün ayný Anadolu'da hoþgörü yerine daha çok hoþgörüsüzlük almýþ baþýný gidiyor.
Toplumda hoþgörüye dönüþün, hoþgörüyü davranýþa dönüþtürmenin yolu, hoþgörünün yayýlmasý, insanýn sevgiyi yaþamasýna, kendisine saygý duymasýna, kendisi ile barýþýk olmasýna baðlýdýr. Hoþgörünün bir hayat biçimine dönüþtürülmesi gereklidir. Bunun için de, Hz. Mevlana ve diðer hoþgörü ustalarýnýn peþinden daha fazla gitmek, onlarý daha fazla anlamaya çalýþmak gereklidir.
Yazýmýzý hoþgörü ustalarýnýn öðüdü ile bitirelim:
- "
Yýktýðýn varsa yapacaksýn.
Aðlattýðýn varsa güldüreceksin.
Döktüðün varsa dolduracaksýn.
Çýplaklarý giydirecek, açlarý doyuracak. Az halký çok edeceksin. Ve en önemlisi:
Eline,diline, beline sahip olacaksýn!"
Hoþgörülü olacaksýn.
Hoşgörü Nedir - Hoşgörünün Tanımı By: Kerem Date: 29 Ekim 2022, 12:55:58
- Bu çağın gereği ortak bir din değil, çeşitli dinlere bağlı insanlar arasındaki karşılıklı hoşgörü ve saygıdır. Gandhi
- Hoşgörü, en iyi dindir. Victor Hugo
- Hoşgörü, uygarlığın biricik sınavıdır. Arthur Helps
- Hoşgörü, yapılan her şeyin kolayca kabul edilip onaylanması değildir. Hoşgörü, başkalarının görüşlerini anlama yeteneği ve acı bir duygu beslemeden, anlayışlı bir tartışma arzusudur. Macintosh
- Hoşgörüsüzlük, insanın kendi davasına inanmasının bir kanıtıdır. Gandhi
- İnsanlığın kurtuluşunu sağlayacak en büyük erdem hoşgörüdür. H.Wilhelm Van Loon
- Toplumsal hayatta en yararlı erdem hoşgörüdür. Dale Carnegie
- Şiddet göstermeme, inancımın birinci maddesidir. Aynı zamanda o, benim itikatımın da son maddesidir.(Mahatma Gandi)
- İnsanlar, din, mezhep, ırk, millet, renk, mevki, sınıf farkı gözetilmeksizin sevilmeyi hak etmektedirler. Madem ki insanoğlu ruh yönüyle Allah'tan gelmektedir; öyleyse insanlar hiçbir şekilde birbirlerinden bu anlamda ayrılamazlar.(Yunus Emre)