ForumSever Göz Hastalıkları
Pages: 1
Göz Kuruluğu Neden Olur? By: Kerem Date: 16 Ocak 2023, 08:48:22
images (17).jpeg

Yaşlandıkça gözde kuruluk başlaması normaldir çünkü vücut kendiliğinden gözyaşı üretimini azaltır.

Ancak bu durum, çaresiz göz kuruluğu belirtilerinin sıkıntılarına katlanacaksınız demek değildir. Göz kuruluğunun yaşlanmaya bağlı olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuz size göz kuruluğunu giderecek ve rahatlama sağlayacak bir damla önerebilir.

Hormonal Değişiklikler


Vücuttaki hormonal değişikliklerden dolayı, menopoz sonrası kadınlarda gözyaşı üretimi azalır ve göz kuruluğu sık görülür. Hormonal değişikliklere vücudun adapte olması sürecinde vücutta pek çok değişiklik gözlemlenebilir. Aynı şekilde, yine hormon seviyelerindeki oynamalardan en çok etkilenen hamile kadınlar da, göz kuruluğundan şikayet edebilir.

Gözyaşının Az Üretilmesi


Eğer yaşlanmaya veya hormonal değişikliklere bağlı değilse, gözyaşının daha az üretilmesi A vitamini eksikliği ya da şeker hastalığına bağlı olabilir. Ancak göz kuruluğunun nedenini tam olarak anlamak için, kuruluğa neden olabilecek diğer faktörleri de düşünmek ya da göz kuruluğu ile birlikte başka şikayetleriniz neler, gözden geçirmek gerekir. Elbette bu değerlendirmeyi siz değil, göz doktorunuz en iyi şekilde yapacaktır.


Gözü Az Kırpmak

Özellikle bilgisayar başında çalışanlar, göz kuruluğundan sık sık şikayet ederler. Bunun nedeni bilgisayar ekranına dikkati vermişken, gözü daha az aralıklarla kırpıyor olmaktır. Bilgisayar ya da bu tip bir ekran başında çalışanlar, ekranı tam karşılarına aldıklarında, gözler tümüyle açıktır. Gözler bu şekilde tümüyle açık olarak uzun süre kırpılmadığında, hem gözün nemlenmesi gereken alanı fazlalaşır hem de gözyaşı daha çabuk buharlaşır.

Mümkünse göz kapaklarının biraz kapanacağı şekilde bu ekranlara üstten bakmak ve sık sık göz kırpmayı hatırlamak, göz kuruluklarını ve buna bağlı şikayetleri engelleyebilir. Olabildiğince sık aralıklarla mola verip gözleri dinlendirmek de önemlidir.

Kontakt Lens Kullanımı

Uzun yıllar kontakt lens kullanan kişilerde kornea duyarsızlığına bağlı olarak göz kuruluğu görülür. Lensler genellikle standart ölçülerde satılır ancak gözün ölçülerine uygun çapta lens kullanılmıyorsa bu, gözün daha az oksijen alacağı ve gözde kuruluğa neden olacağı anlamını taşır. Ayrıca lensleri önerilenden daha uzun süre gözünüzde tutmamalı ve gözünüze mutlaka hava aldırmalısınız.

Lens kullananların çoğu ilk başlarda oldukça dikkatlidir ve doktorun söylediklerine harfiyen uyarlar. Ancak zaman içerisinde, lenslere alışmanın da verdiği bir rahatlıkla, lensleri çıkarmamaya, lenslerle uyumaya ve lens temizliğini ihmal etmeye başlarlar. İşte bu rahatlık göz kuruluğuna da davetiye çıkarır.

images (16).jpeg

İlaçlar

Yaygın olarak kullanılan pek çok ilaç göz kuruluğuna neden olabilir. Antidepresanlar, ağrı kesiciler, böbrek ve tansiyon ilaçları, alerji hapları, doğum kontrol ve uyku ilaçları göz kuruluğu yapabilecek ilaçlar sınıfındadır. Burada saydıklarımız dışında reçeteli ya da reçetesiz satılan pek çok başka ilaç türü de bu gruba dahil olabilir. Kullandığınız ilaçtan kaynaklanan göz kuruluğu sizi rahatsız etmeye başladığında, doktorunuzdan alternatif bir ilaç önermesini isteyebilirsiniz.

Bağışıklık Sistemi Bozuklukları

Bazı bağışıklık hastalıkları göz kuruluğu nedenleri arasındadır. Lupus ya da romatizmal artrit gibi hastalıklar göz kuruluğu yapabilir. Genel olarak bu rahatsızlıkların tek belirtisi göz kuruluğu değildir ama diğer belirtilere eşlik ettiği görülebilir. Böyle bir durumda göz kuruluğu bir hastalığa bağlı olduğu için, eğer rahatsızlık giderilemiyorsa, bu durumda yapay gözyaşı ilaçları kullanılarak gözlerde rahatlama sağlanabilir.

Çevresel Faktörler

Sert rüzgar, klima ya da havadaki polenlerin artması gibi durumlar göz kuruluğuna neden olur. Sigara içmek, sigara içilen ortamlarda bulunmak ya da güneşte kalmak da gözlerin kurumasına ve tahriş olmasına etki eder. Özellikle yaz aylarında klimalı ofislerde çalışanlarda, bir de uzun saatler bilgisayar başında oturuyorlarsa, göz kuruluğu şikayetlerinin başlaması muhtemeldir. Olabildiğince gözü kurutan ortamlardan kaçınmak gerekir.

Göz Kapağı Fonksiyon Bozukluğu

Göz kapağındaki işlev bozukluğu, yani göz kapağının görevini tam olarak yerine getirememesi göz kuruluğuna yol açar. Örneğin bir ameliyat sonrası göz tam olarak kapanamıyorsa, göz kapağı gözü nemlendiremez. Ya da herhangi bir nedenle gözde şişkinlik meydana geldiyse, göz kapağı gözü tam örtemez ve böyle bir durumda da gözde kuruluk görülür.

Ameliyat Sonrası

Göz ameliyatlardan sonra belli bir süre göz kuruluğu görülebilir. Bu kuruluklar genellikle geçicidir ve yaklaşık 6 ay içerisinde göz tekrar normale döner. Ameliyat öncesinde doktorunuz zaten bu konuda size bilgi verecektir. Ameliyat sonrası kontrolleri aksatmamak ve şikayetlerinizde bir artış varsa doktora bildirmeyi ihmal etmemek önemlidir.