Geçerli bir eklenti ID'si değil.
Doğal tuz önerenlerde de tam bir fikir birliği yok. Kimi kayatuzunu, kimi deniz veya göl tuzunu öne çıkarıyor. İşi daha da detaylandıranlar "Tuzun pembesi beyazından daha kıymetli!" diyen sözde uzmanlar bile var. Peki, kim haklı?
Kimin haklı, kimin haksız olduğuna yanıt aramadan önce "bilimsel akıl"ın "kesinlikle haklı" olduğu bir noktanın altını hemen çizelim: AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN SAĞLIĞI BOZDUĞU, SADECE HİPERTANSİYONA DEĞİL BÖBREK VE KALP DAMAR HASTALIKLARINA, HATTA DİĞER KRONİK HASTALIKLARA ZEMİN HAZIRLADIĞI KONUSUNDA BİLİMSEL TIBBIN EN UFAK BİR ŞÜPHESİ YOK. Detaylar için buyurun...
TUZ TUZDUR6 yıl kadar önce yine bu köşede "Hangi tuz?" sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: "Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Aralarında ciddi bir 'sağlık faydası farkı' söz konusu değil. 'Hangisi daha ucuz ve güvenliyse' onu satın alıp kullanın.
Fiyatı abartılarak satılan ve aslında hiçbir ciddi sağlık faydası bulunmayan 'Himalaya tuzu' ile 'Çankırı/Çorum kaya tuzu' arasında da herhangi bir sağlık faydası farkının söz konusu olmadığını unutmayın.
Sağlık faydası bakımından tuzun renginin de pek bir önemi yok. Pembesi daha fazla demir oksit içeriyor, biraz daha zor bulunuyor, bu nedenle beyazından biraz daha pahalı ama muhtemelen de biraz daha riskli." Hepsi bu!
RAFİNE TUZ MU DOĞAL TUZ MURAFİNE tuzda da doğal tuzda da ana kimyasal aynı: Sodyum klorür. Yani ikisinde de aslında sadece tuz var! Kayatuzlarındaki sodyum klorür oranı yüzde 95 civarında. Geri kalan bölümünü ise çok sayıda farklı mineral oluşturuyor. Ama bu minerallerin miktarları oldukça sınırlı ve pratik olarak bedendeki herhangi bir ihtiyacı karşılamaktan oldukça uzak.
CNN Türk