Bibliyoterapi nedir? By: KeReM @ Date: 03 Şubat 2021, 23:39:13
"
Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti." der ya Orhan Pamuk; bu giriş cümlesi anlatılan tüm bu bibliyoterapi sürecini çok güzel bir şekilde özetler aslında bize. Bir gün bir kitap okursunuz ve bütün hayatınız değişir.
Bibliyoterapi, yukarıdaki alıntıdan anlaşılacağı üzere, kitapla tedavi anlamına gelmektedir.
Diğer bir tanımla; bibliyoterapi, doğru zamanda, doğru bireyle, doğru kitabı buluşturarak kişinin duygusal sorunların anlaşılabilmesinde, yaşama uyum sorunlarının ele alınmasında ve kişinin içinde bulunduğu gelişim dönemlerine özgü gereksinimlerini tanıyabilmelerinde kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Bol bol okuyunuz, kitaplar iyileştirir.
Ynt: Bibliyoterapi nedir? By: KeReM @ Date: 03 Şubat 2021, 23:41:41
Neden Bibliyoterapi?
- Bibliyoterapi kullanılarak, bireyin, yaşamakta olduğu sorunun yalnızca kendi başına gelmiş bir sorun olmadığı, birçok kişinin de benzer sıkıntıları yaşamakta olduğu gerçeğini görebilmesi sağlanır.
- Yaşanan sorunların yalnızca tek bir çözümünün olmadığı, bireyin yaratıcı gücünü devreye sokarak çok çeşitli çözüm yollarına ulaşabileceğini görebilmesine yardımcı olunur.
- Birey okuduğu öykü ile kendi öyküsünü kıyaslayabilir. Kahramanı tanıdıkça kendini ve duygularını tanıyabilir. Kahramanın kullandığı kendisininkinden farklı çözüm yolarını keşfedebilir.
- Nelerin, hangi çözüm yolarının işe yarar, hangilerinin işe yaramaz olduğunu görerek kendi senaryosunda neleri değiştirebileceğini, yerine nasıl bir öykü kurgulayabileceğini bulabilir.
- Kişinin sorununu daha özgürce ifade ederek yine daha özgürce tartışabilmesinin önü açılır.
- Kişinin sorununu yapıcı bir eylem planı hazırlayarak çözümlemesine yardımcı olunur.
- Kişinin olumlu bir benlik kavramı geliştirebilmesine katkıda bulunulur.
- Kişinin üzerindeki duygusal ya da bilişsel baskı hafifletilmeye ya da kaldırılmaya çalışılır.
- Kişinin kendini kabul edebilmesi için destek sağlanır.
- Kişinin kendi dışında bazı ilgi alanları oluşturabilmesine rehberlik edilir.
- Kişinin, çevresindeki insanların davranışlarını ve onları belli bir biçimde davranmaya güdülenen psikolojik güçleri tanıyabilmesine, ayrıca, kendi sahip olduğu anlama ve yorumlama gücünü geliştirmesine yardımcı olunur.