Ünlü Markaların Logosunda ve Adında Bulunan Mitolojik İzler By: Asrevya Date: 21 Eylül 2022, 23:55:39
Kumaşlarla makasların antik dansı başladı: Versace
Versace lüks tüketim markası olarak bugün moda dünyasında çok önemli bir noktada bulunuyor. Marka 1978 yılında, İtalyan terzi bir annenin çocukları olan Gianni ve kız kardeşi Donatella Versace tarafından kuruldu. Kurucu Gianni ve Donatella Versace'nin çocuklukları antik harabelerin arasında oyun oynayarak geçtiği için markalarının logosunda mitolojik bir figür olan Medusa bulunuyor.
Yunan mitolojisindeki (yılan saçlı) Medusa, Poseidon'un tecavüzüne uğruyor ve Athena tarafından lanetlenerek tapınaktan kovuluyor. Bir zamanlar çok güzel bir ölümlü olan Medusa lanetlendikten sonra saçları, görenleri taşa çeviren yılanlara dönüşüyor. Daha sonra Perseus tarafından kafası gövdesinden ayrılarak öldürülüyor.
Gökyüzünün beyaz kanatlı prensi artık yalnızca Olimpos'ta süzülmüyor: Pegasus Havayolu
1990 yılında kurulan İstanbul merkezli havayolu şirketinin logosunda kanatlı bir at bulunuyor. Yunan mitolojisindeki kanatlı at Pegasus, Poseidon ve Medusa'nın iki çocuğundan biri olarak biliniyor. Medusa öldürüldüğünde hamile ve Perseus'un kılıcıyla kafası gövdesinden ayrıldığı sırada kanından iki damla etrafa sıçrıyor. Daha sonra ise Pegasus ve Chrysor doğuyor. Pegasus at formunda ve kaynaklarda kanatları tamamen beyaz olarak tasvir ediliyor.
Çoğumuz bu küçük yeşil denizkızını elimizde taşıyoruz: Starbucks
Starbucks, Seattle kökenli dünyaca ünlü bir kahve zinciri markası. Kurucular 1971 yılında markanın adına karar verdikten sonra etkileyici bir logoya ihtiyaç duydular. Şirketin ortakları denizcilikle ilgili kitapları karıştırırken bir denizkızı figürüyle karşılaştılar. Kahve deniz aşırı topraklardan geldiği ve Seattle bir okyanus kasabası olduğu için, markanın logosunda denizle ilgili bir şeyin yer almasını ilham verici bir fikir olarak gördüler.
Denizkızları ve sirenler, mitolojik figürler ancak markanın logosu Siren adı verilen çift kuyruklu bir denizkızı figürü. Bugün kahveleriyle dünyada bir numara olarak anılan marka aynı zamanda emtia yatırımlarıyla da ses getiriyor.
Defalarca farklı otomotiv firmalarına satıldı: Maserati
Maserati, 1914 yılında İtalya'nın Bologna kentinde Alfieri, Ettore, Ernesto ve Bindo Maserati adlı dört kardeş tarafından kuruluyor. Yarış ve spor arabaları üreten bu otomotiv markasının logosuna Tridente adı veriliyor. Logosunda, Roma Mitolojisindeki tanrı Neptün'ün (Yunan mitolojisindeki denizler tanrısı Poseidon'un) üç dişli mızrağı bulunuyor.
Markanın logosuna ilham kaynağı olan Neptün Çeşmesi'ndeki bronz Neptün heykeli Maserati ailesinin memleketi olan Bologna kentinin bir sembolü niteliğinde. Tridente logosu, zaman içinde (Marka sayısız kez farklı otomotiv firmalarına satıldıktan sonra bile) üretilen her Maserati otomobilin ikonik logo ve amblemi olmaya devam ediyor.
Japon mitolojisindeki merhamet tanrıçası Kwannon evrildi: Canon
İlk prototipini 1933 yılında üreten, Japonya kuruluşlu dünyaca ünlü marka; kameralar ve optik ürünler açısından geniş bir portföye sahip. Canon markasının ilk kurulduğu yıllardaki adı Kwannon'du. Kwannon, Japon Budist inaçlarına göre "Merhamet Bodhisattvas"ı yani merhamet ve bağışlama tanrısı olarak anılıyor. Efsaneye göre 33 farklı forma dönüşebilen kutsal bir bölgedeki ışık hüzmesinden doğduğuna inanılan Kwannon, at başlı ve sayısız kola sahip. Kwannon adı dünya pazarına uyum sağlayabilmesi için Canon'a evrildi.
Blue Ribbon Sports bir rüyayla Nike'a dönüştü.
Pek çoğumuz Nike markasının adını, Yunan mitolojisindeki "zafer tanrıçası"ndan aldığını biliyoruz. Bu bilginin ardında bir rüya öyküsü yatıyor. Bir şirket sahibi olsaydınız, şirketinizin ismini, bir çalışanınızın rüyasına güvenerek değiştirir miydiniz?
Şirketin yalnızca bir çalışanı olan Jeff Johnson rüyasında zafer tanrıçası Nike'ı görüyor ve yöneticileriyle bunu paylaşıyor. Daha doğrusu Jeff, markanın adının bu olması yönünde ısrar ediyor. Blue Ribbon Sports şirketinin kurucularından Phil Knight ve Bill Bowerman sonunda bu öneriyi kabul ediyor. Gününümüzde "Just do it." sloganıyla sporculara olduğu kadar farklı kesimlerden insanlara da ilham kaynağı olan markanın kaderi böylece günün birinde görülen bir rüyayla değişmiş oluyor.
Tanrıların en hızlısı Hermes'in kanatlı ayakkabılarından esinlenen araba lastikleri: Good Year
Arabalara hiç ilginiz olmasa bile Good Year'ı duymayanınız yoktur. Bu lastik üreticisinin logosunda kanatlı ayakkabı bulunuyor. Markanın logosu Yunan mitolojisindeki tanrı Hermes'in kanatlı ayakkabılarından ilham alıyor. Hermes, mitolojide tanrıların en hızlısı olarak anılır ve hızın timsali olarak onun kanatlı ayakkabılarını logoda kullanma fikri, lastik üretici bir marka için oldukça yaratıcı.
Pandora'nın kutusu bu kez güzelliklere açılıyor.
Günümüzde charm bilekleriyle ünlü marka, Per Enevoldsen tarafından 1982'de Danimarka'da kuruldu. Pandora'nın kutusunu duymayanımız yoktur ama biz yine de kısaca bahsedelim. Adını Yunan mitolojisindeki "ilk kadın" olan Pandora'dan alıyor. Zeus, Pandora'yı içinde tüm kötülüklerin saklı olduğu bir kutuyla (Pandora'nın Kutusu) insanların arasına gönderir.
Prometheus'un kardeşi Epimetheusla evlenen ve Zeus'un emriyle kutuyu açan Pandora, kutuda saklı tüm kötülükleri dünyaya salıverir. Rivayete göre kutunun içinde yalnızca "umut" kaldığı söylenir. Mitolojik öyküdekinin aksine olumlu bir misyona sahip olan marka, "Unutulmaz Anlar" mottosuyla güzel anları taçlandıran mücevherleri piyasada satışa sürüyor.
Bu markalara ek olarak şu marka ve ürünleri de belirtelim:
Ülkemizdeki büyükşehirlerde eskiden toplu taşıma aracı olarak kullanılan Macaristan'da üretilmiş Ikarus model otobüsler (Yunan mitolojisindeki Ikarus)
Gillette markasının adı altında kadınlar için üretilen tıraş bıçaklarının bulunduğu Venüs Gillette markası (Roma mitolojisindeki Venüs)
Tataristan'da kurulmuş havayolu şirketi Tulpar Aero Group (Orta Asya-Türk mitolojisindeki kanatlı at Tulpar)Duygu UzunKaynaklar: Maserati, Canon, Insider, Medium, Tulpar Aero Group
Ünlü Markaların Logosunda ve Adında Bulunan Mitolojik İzler By: Kerem Date: 22 Eylül 2022, 00:33:40
Bu güne kadar kaynaklarını hiç düşünmemiştim ve şimdi okurken bazılarının ne kadar bilindik olduğunu farkettim. Çok şaşırdım hatta 😀 çok teşekkür ederim emeğinize sağlık.