Beta Balığı (Betta Splendens) By: Asrevya Date: 15 Eylül 2022, 14:43:26
Beta balığı, akvaryum sahibi olan herkesin mutlaka tanımış olduğu balık türlerinden biridir. Güzelliği ve zeki oluşuyla bilinen beta balığının birden fazla türü vardır. Birbirinden güzel renkleri ve desenleriyle akvaryuma renk katar. Beta balığının bilimsel ismi Betta Splendens'dir.
1. Beta balığının doğal yaşam alanı Tayland'dır, ancak bakımı kolay bir hayvan olduğu için dünyanın her yerinde bulunabilir
Beta balığının yaşayabileceği ideal su sıcaklığı 25-27 santigrat derecedir, 22'nin altına düşmemesi gereklidir.
2. Bilim dünyasında Betta Splendens olarak anılan beta balığının boyu ortalama olarak 6-7 cm uzunluğundadır
3. Parlak ve göz alıcı renklerinin yanı sıra desenleri ve yüzgeç çeşitliliğiyle de dikkat çeken bir balıktır
Beta balığı akvaryum sahibi herkesin mutlaka tanıdığı ve akvaryumu için aldığı bir türdür. Tül kuyruk, taç kuyruk, maça kuyruk, tarak kuyruk gibi farklı yüzgeç yapılarında değişik türleri vardır ve bu yüzgeç yapıları ile adlandırılırlar.
4. Erkek beta balığı, kavgacı siyam balığı olarak da adlandırılır
Bunun sebebi ise bir erkek beta balığının aynı türde bir balıkla yan yana geldiğinde kavgacı olmasıdır. Bu o kadar ileri boyuttadır ki akvaryumda iki tane erkek beta balığı bulundurulamaz. Bulundurulduğu takdirde mutlaka birisi ölür. Bir taraf ölene kadar atışmaktan asla vazgeçmezler.
5. Etçil beslenen bir balık türüdür
Beta balığı, granül ya da palet yem kullanılarak beslenir. Yüksek proteinli ve lifli besinlerle beslenmesi gerekir. Etçil olan bu balık besleneceği zaman yem çeşitliliği sağlanırsa renkleri daha canlı olur ve daha sağlıklı olurlar. Yetişkin betalar yavru betalara göre daha sık beslenirler.
6. Labirent organları sayesinde filtresiz akvaryumda yaşayabilir
Labirent organına sahip olmaları onların su yüzeyine çıkıp nefes alabilmelerini sağlar. Bu da onların filtresiz olan akvaryumlarda rahatlıkla yaşayabildiklerini gösterir.
7. Ortalama yaşam süreleri 2-3 senedir
Beta balığının yaşam süresinin kısalmasını istemiyorsanız onu hastalıklardan korumanız gerekir. Bunun için suyunun kalitesini ve miktarının dikkatle takip etmek gerekir.
8. Erkek ve dişi betayı ayrıt etmemize yarayan beyaz bir çıkıntı vardır
Yavru bir beta balığının cinsiyetini anlamak mümkün değildir, ancak ikinci ayını doldurduktan sonra anlaşılabilir. Dişi olan betaların göğüs kısmında, ventral yüzgecin arkasında beyaz renkli bir çıkıntı oluşur. Erkek betaların boyları daha uzun, renkleri daha canlı ve vücutları dişilere göre daha narindir.
Bunlar onları ayırt etmemize yardımcı olacak özellikleridir.
9. Beta balığı karma bir akvaryumda yetişecekse lepistes ve tetrazon gibi balıklarla aynı akvaryumda kalmamalıdır
Beta kavgacı bir balık türüdür. Lepistes kuyruk yiyen bir balıktır, tetrazon ise yüzgeç yiyen bir balıktır. Betanın zarar görmemesi ve zarar vermemesi için aynı akvaryumda neon tetra, cam kedibalığı, çöpçü balığı gibi balık türlerini bulundurabilirsiniz.
10. Betanın yaşayacağı akvaryumun güçlü bir filtresi olmamalıdır
En kolay yetiştirilebilen akvaryum balıklarından biri olan beta balığı durgun sularda yaşamayı sever bu yüzden güçlü filtresi olan bir akvaryum onun için doğru bir seçim olmayacaktır.
11. Yüzgeç erimesi, mantar enfeksiyonu ve beyaz benek yakalanabileceği hastalıklardır
Bunlar beta balığında en sık görülen hastalıklardır. Hasta bir beta balığınada iştah eksikliği, solgunluk, gözde buğulanma, pullarında kabarma, yüzgeçlerinde yıpranma, ilgisizlik, nefes almakta güçlük, yüzme problemleri, kilo kaybı ve şişkinlik gibi belirtileri gözlemleyebilirsiniz.
Merve Yıldız
Beta Balığı (Betta Splendens) By: Kerem Date: 15 Eylül 2022, 21:20:06
Renkleri çok güzelmiş. Balık besleyen biri olsaydım akvaryumumda olmasını isterdim.
Beta Balığı (Betta Splendens) By: Asrevya Date: 16 Eylül 2022, 16:47:22
Katılıyorum, çok güzel bir balık.